Δευτέρα 5 Νοεμβρίου 2012

Η πολυπολιτισμικότητα σε δράση



Έγινε με επιτυχία η Κεντρική πολιτιστική εκδήλωση στο Δημοτικό Αθλητικό Κέντρο Αριδαίας, με τίτλο «Η ιστορία της Αλμωπίας μέσα από την ιστορία των πολιτισμών της: Ο θησαυρός της σύνθετης και σπάνιας πολυπολιτισμικότητάς της».

Η εκδήλωση ήταν  αφιερωμένη στους ήρωες της Αλμωπίας:
Αγγελή Γάτσο, Καπετάν Γαρέφη και Παπά Νίκανδρο Παπαϊωάννου.
Συμμετείχαν: 3 ορχήστρες (ντόπικη, μικρασιάτικη, ποντιακή), βλάχικο τραγούδι χωρίς όργανα και                       8 χορευτικά συγκροτήματα.
Η κεντρική ιδέα της εκδήλωσης ήταν η ανάδειξη του πολυπολιτισμικού χαρακτήρα της Αλμωπίας μέσα από την αφήγηση της ιστορίας της Αλμωπίας από την Τουρκοκρατία, την απελευθέρωση, την έλευση των προσφύγων και τα νεότερα χρόνια. Ο χαρακτήρας αυτός πρεσβεύει την αρμονική συνύπαρξη και αποτελεί ένα διακριτικό χαρακτηριστικό που διαπερνά την ιστορία της.
Η εκδήλωση -παράσταση χωρίς παρεμβολές παρουσιάσεων ορχηστρών και χορευτικών, με συγκεκριμένο πρόγραμμα,  στόχο είχε την αδιάλειπτη παρουσίαση της συνέχειας των ηθών και εθίμων της περιοχής .
Αφήγηση της ιστορίας της Αλμωπίας: Αριάδνη Μαντά.
Μουσική επιμέλεια και οργανωτική ευθύνη εκδήλωσης: Σύλλογος Φίλων Μουσικής «Ο ΑΡΙΩΝ».
Ορχήστρες: Ντόπικα : Πέτρος Τσιπάρης, Μικρασιάτικα : Χρήστος Τραμποσίνης, Ποντιακά : Μαντζηρίδης Παύλος και Παναγιωτίδης Χρήστος, και οι κυρίες από τον Αρχάγγελο συνοδευόμενες από την γκάιντα του Γιάννη Δρένου.
Συμμετέχουν: Ακρίτες Αλμωπίας, Άλμωπες, Εύξεινος Λέσχη, Αλησμόνητες Πατρίδες, Μορφωτικοί Σύλλογοι Αρχαγγέλου, Θηριόπετρας, Προμάχων και Πολυκάρπης.
Οι ορχήστρες και τα χορευτικά συγκροτήματα ξεκίνησαν από τις τρεις εισόδους της πόλης (είσοδος από Σωσάνδρα, από Εξαπλάτανο και από Πιπεριά-Τσάκους) και κατέληξαν στο Δημοτικό Αθλητικό Κέντρο Αριδαίας.










Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

(3)