Παρασκευή 2 Νοεμβρίου 2012

ΜΕΙΩΘΗΚΑΝ ΤΑ ΧΡΕΗ ΤΟΥ ΔΗΜΟΥ ΑΛΜΩΠΙΑΣ




Σημαντικό νοικοκύρεμα




Μειώθηκαν σημαντικά τα χρέη του Δήμου Αλμωπίας. Αυτό προκύπτει από τον ισολογισμό που παρουσιάστηκε σε ειδική συνεδρίαση του Δημοτικού Συμβουλίου Αλμωπίας το απόγευμα της Τρίτης. Στην εισήγησή του ο Δήμαρχος  Δήμητρης Πασόης τόνισε ότι ο Δήμος νοικοκυρεύτηκε σημαντικά  και τακτοποίησε πολλές από τις υποχρεώσεις που είχε. Προέβη στη πληρωμή 3,1 εκ. ευρώ παλιών οφειλών. Παραδέχτηκε ότι το τεχνικό πρόγραμμα δεν μπόρεσε να υλοποιηθεί όπως θα το ήθελαν ,αλλά το μεγάλο «κούρεμα» των χρηματοδοτήσεων προς τους Δήμους γενικά ήταν η κύρια αιτία  γι’ αυτό.
Η αντιπολίτευση παραδέχτηκε την προσπάθεια και συνεχάρη  την δημοτική αρχή ,επισημαίνοντας όμως την μεγάλη μείωση των έργων. Αναγκάστηκε να πλήρωσε τις υποχρεώσεις του ο Δήμος, λόγω δικαστικών αποφάσεων, υποστήριξε ο Νίκος Αποστολίδης, ενώ έκανε λόγο για αυτονόητες υποχρεώσεις του Δήμου. Κατά διαστήματα υπήρξαν έντονοι διαξιφισμοί, κυρίως μεταξύ του Δημήτρη Πασόη και του Πέτρου Ζέρζη, με αφορμή τα χρέη. Ο Πέτρος Ζέρζης αμφισβήτησε πολλούς αριθμούς με αποτέλεσμα ο Δήμαρχος να τον κατηγορήσει για παραποίηση τον αριθμών. Επεκτάθηκε και λίγο περισσότερο, αφήνοντας αιχμές για τα γράμματα που μαθαίνει  στα παιδιά. Ο Π. Ζέρζης δήλωσε θιγμένος και ζήτησε από τον Δήμαρχο να ανακαλέσει όσα υπονοεί για την επαγγελματική επάρκεια, διαφορετικά θα προβεί σε μηνύσεις. Στο ξεκίνημα της επόμενης συνεδρίασης ο Δ. Πασόης ανακάλεσε, δηλώνοντας ότι δεν ήθελε να τον θίξει επαγγελματικά, γιατί κάτι τέτοιο δεν είναι του χαρακτήρα του, αλλά ήθελε να επισημάνει την τακτική του Π. Ζέρζη  να παρουσιάζει αλλιώς τα πράγματα.

Σύμφωνα με τον Δήμαρχο « η οικονομική κατάσταση του Δήμου σχετικά με το παρελθόν διαφέρει προς το καλύτερο και αυτό αποτυπώνεται στον ισολογισμό και στα άλλα στοιχεία που παρουσιάστηκαν για συζήτηση .Ο ισολογισμός ,όπως είπε,
δείχνει ξεκάθαρα μία καλή εικόνα σε μία πολύ κακή οικονομική συγκυρία. 
Ο πρώτος στόχος της δημοτικής αρχής και επιθυμία όλων των δημοτών επιτεύχθηκε. Ο δήμος είναι νοικοκυρεμένος.»
 « Όλοι γνωρίζουμε,  συνέχισε, είτε το θέλουμε είτε όχι, ότι τα οικονομικά δεδομένα, όχι μόνο επηρεάζουν αλλά καθορίζουν την πορεία κάθε δήμου, όπως και κάθε οργανισμού, επιχείρησης ακόμη και την πορεία μιας οικογένειας. Γι’ αυτό και από την πρώτη ημέρα ανάληψης των καθηκόντων μας, θέσαμε ως στόχο το νοικοκύρεμα των οικονομικών του δήμου.
Χωρίς έναν νοικοκυρεμένο δήμο δεν μπορείς να μιλάς για έργα και παρεμβάσεις και αυτό το γνωρίζουν οι πάντες.
Με την καταγραφή, τον καθημερινό έλεγχο και την εξεύρεση λύσεων στα πολλά και σύνθετα οικονομικά προβλήματα που είχαμε να αντιμετωπίσουμε και με πλήρη διαφάνεια στα έσοδα, τα έξοδα, τις δαπάνες και τα ουκ ολίγα χρέη διασφαλίσαμε την ορθή λειτουργία του Δήμου και κλείνουμε τις εκκρεμότητες προηγουμένων ετών.
 Μέσα στις δύσκολες συνθήκες που διανύουμε θέτουμε τις βάσεις ώστε να μπορεί να γίνει πράξη (ο τελικός στόχος) που είναι η ισόρροπη ανάπτυξη σε όλη την περιοχή της Αλμωπίας.
Πιο συγκεκριμένα συμπιέσαμε τις δαπάνες προς τα κάτω και δεν δημιουργήσαμε νέες με τις οποίες θα επιβαρύναμε τους συμπολίτες μας με άλλα τέλη. Διεκδικούμε την είσπραξη όλων των  θεσμοθετημένων εσόδων από την πολιτεία καθώς και την συμμετοχή μας σε Εθνικά αλλά και Ευρωπαϊκά προγράμματα όπως το ΕΣΠΑ. Όπου εντάχθηκαν η Επέκταση του Χ.Υ.Τ.Α. , το Αποχετευτικό – Βιολογικό Αριδαίας, η προμήθεια εξοπλισμού για το Ειδικό Σχολείο Αριδαίας.
  Η σημερινή πραγματικότητα όλοι γνωρίζουμε ότι είναι πολύ δύσκολη, όλοι ξέρουμε τι έχει συμβεί με το κούρεμα όλων των επιχορηγήσεων και προγραμμάτων. Όσο για το πρόγραμμα ΕΛΛΑΔΑ που θα διευκόλυνε κατά πολύ την λειτουργία των Δήμων, την εκτέλεση έργων και δράσεων, ακόμα, και σήμερα που μιλάμε,  δεν έχει τεθεί σε εφαρμογή.
   Προχωρήσαμε σε όλες τις απαραίτητες ενέργειες ώστε να εξασφαλιστεί μελλοντικά η νόμιμη αύξηση των εσόδων του Δήμου. Όπου εντός αυτής της ενέργειας είναι η είσπραξη για 1η φορά του τέλους παρεπιδημούντων και το τέλος των καταστημάτων. Διεκδικήσαμε από τη ΔΕΣΜΗΕ την είσπραξη του τέλους από τις ανανεώσιμες πηγές ενέργειας και δημιουργήσαμε τις προϋποθέσεις ώστε να εισπράττεται το τέλος από τις αμμοληψίες  και τις διαφημίσεις που αν και προϋπήρχε δεν υπήρχαν έσοδα.

Τα οικονομικά και το νοικοκύρεμά τους αποτελούν μέσο και βασική προϋπόθεση για να βελτιωθεί η καθημερινότητα των δημοτών και να προχωρήσουμε σε παρεμβάσεις, έργα και σε έναν αποτελεσματικότερο, σύγχρονο Δήμο Αλμωπίας.

Σήμερα, επαναλαμβάνω έχουμε έναν νοικοκυρεμένο δήμο. Από δω και πέρα πρέπει να προχωρήσουμε δουλεύοντας σκληρά και  με σταθερά και αποφασιστικά βήματα προς την επίτευξη όλων των στόχων μας.»
  ΔΙΑΞΙΦΙΣΜΟΙ

Η αντιπολίτευση παραδέχτηκε την προσπάθεια και συνεχάρη  την δημοτική αρχή ,επισημαίνοντας όμως την μεγάλη μείωση των έργων .Ο πρώην Δήμαρχος Πέτρος Ζέρζης επισήμανε ότι μετά από δύο χρόνια περίπου, αποδεικνύεται ότι δεχόταν μια σφοδρή και άδικη επίθεση για τα οικονομικά ,χωρίς να μπορεί  να αντιπαραθέσει τις απόψεις του. Ο ισολογισμός κατά την άποψή του δείχνει ότι η κατάσταση δεν είναι όπως παρουσιαζόταν. Επισήμανε ότι τα χρέη που άφησαν είναι λίγο περισσότερα από αυτά που παρέλαβαν ,χωρίς να πάρουν δάνειο όπως έγινε παλαιότερα. Κατά διαστήματα υπήρξαν έντονοι διαξιφισμοί , κυρίως μεταξύ του Δημήτρη Πασόη και του Πέτρου Ζέρζη , με αφορμή τα χρέη . Ο Πέτρος Ζέρζης αμφισβήτησε πολλούς αριθμούς με αποτέλεσμα ο Δήμαρχος να τον κατηγορήσει για παραποίηση τον αριθμών και ότι εσκεμμένα ξεπέρασε τις παρατηρήσεις των ορκωτών λογιστών . Ούτε και αναφέρθηκε στα ατιμολόγητα έργα και  τις αγωγές που μεγαλώνουν κατά πολύ το συνολικό ποσό των χρεών . Ο Δ.Πασόης επεκτάθηκε και λίγο περισσότερο , αφήνοντας αιχμές για την αριθμητική  που μαθαίνει  στα παιδιά ο πρώην Δήμαρχος . Ο Π. Ζέρζης δήλωσε θιγμένος και ζήτησε από τον Δήμαρχο να ανακαλέσει όσα υπονοεί για την επαγγελματική επάρκεια , διαφορετικά θα προβεί σε μηνύσεις . Στο ξεκίνημα της επόμενης συνεδρίασης ο Δ. Πασόης ανακάλεσε , δηλώνοντας ότι δεν ήθελε να τον θίξει επαγγελματικά ,γιατί κάτι τέτοιο δεν είναι του χαρακτήρα του , αλλά ήθελε να επισημάνει την τακτική του Π. Ζέρζη  να παρουσιάζει αλλιώς τα πράγματα.
Ο πρώην Δήμαρχος κατηγόρησε τον Δήμαρχο για ανυπαρξία έργων. Έλαβε όμως την απάντηση  από τον Δ.Πασόη ότι δεν  άφησαν καθόλου χρήματα για κάτι τέτοιο. Στην …διένεξη παρενέβη ο Ν. Αποστολίδης που υπενθύμισε στον πρώην Δήμαρχο ότι δεν έκανε τίποτα . Το ίδιο υποστήριξε και για τους σημερινούς στους οπ[οίους αναγνώρισε το ελαφρυντικό ότι δεν υπάρχουν χρήματα. Για όσα δε υποστήριξαν περί πληρωμών ,αυτό το έκαναν αναγκαστικά ,γιατί υπήρχαν δικαστικές αποφάσεις .


Ο Πέτρος Ζέρζης υποστήριξε ότι προετοίμασαν έργα τα οποία θα αρχίσει να υλοποιεί η σημερινή  δημοτική αρχή  και ότι δεν βλέπει κονδύλια για μελέτες, για να πάρει την απάντηση από τον
Δήμαρχο ότι πολλές είναι απλήρωτες. Ο δε Αντιδήμαρχος Τάσος Τσαβδάρης τόνισε ότι η σημερινή δημοτική αρχή αξιοποιεί την Τεχνική Υπηρεσία για μελέτες .
Ο Π. Ζέρζης επισήμανε ότι διαπιστώνει αποκλίσεις ως προς την υλοποίηση του τεχνικού προγράμματος. Προφανώς γιατί υπάρχει κακός ή καθόλου σχεδιασμός. Τα ανείσπρακτα έχουν αυξηθεί και καθυστερούν οι εισπρακτικοί μηχανισμοί. Τελικά δήλωσε ότι ψηφίζουν τον ισολογισμό ως λογιστική πράξη .
Ο Δημ. Σύμβουλος Μάκης Δεμερτζίδης επεσήμανε ,ότι ήταν πολύ φυσικό να μην υλοποιηθεί το τεχνικό πρόγραμμα λόγω  της μεγάλης υποχρηματοδότησης .
Ρεαλιστικός και συναινετικός εμφανίστηκε ι ο πρώην Δήμαρχος Χρήστος Μπίνος. Σε γενικές  γραμμές παραδέχτηκε ότι στα οικονομικά ο Δήμος τα πήγε καλά. Κατά την άποψή του όμως ο Δήμος δεν διεκδίκησε όσο έπρεπε  τα χρήματα που δικαιούται . Αναφέρθηκε στα χρέη που παραλήφθηκαν διαδοχικά ,ακόμα και από τις παλιές κοινότητες. Η παράταξή του ψήφισε τον ισολογισμό.
Ο Αντιδήμαρχος οικονομικών Ν. Παρούτογλου επισήμανε ότι παρά την ελάχιστη χρηματοδότηση ο Δήμος κατάφερε να πληρώσει το 2011  ,3. 100.000.00 ευρώ. Τα διαθέσιμα αυξήθηκαν από 848 χιλ .ευρώ σε 1.1 εκ.ευρώ, ενώ παραγράφηκαν 400 χιλ.ευρώ επιδή δεν το προνόησαν οι προηγούμενες δημοτικές αρχές.
Συνολικά το χρέος  μειώθηκε περίπου κατά 23%.


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

(3)