Παρασκευή 21 Δεκεμβρίου 2012

Ομιλία της Θ. Τζάκρη στην Επιτροπή Οικονομικών κατά τη συζήτηση του φορολογικού νομοσχεδίου




 
    Παρέμβαση στην Επιτροπή Οικονομικών της Βουλής πραγματοποίησε χθες κατά τη συζήτηση του φορολογικού νομοσχεδίου η βουλευτής του ΠΑΣΟΚ κ. Θ. Τζάκρη.

Η κ. Τζάκρη αναφέρθηκε αρχικά στην πολιτική, κοινωνική και οικονομική διάσταση του θέματος λέγοντας ότι «ο Πρωθυπουργός και ο κ. Στουρνάρας υποσχέθηκαν ότι δεν θα υπάρξουν άλλα μέτρα. Να θυμίσω βέβαια για την ιστορία ότι τον Μάιο του 2012 ήταν να πάρουμε 11,5 δις μέτρα και τελικά τον Νοέμβριο του 2012, μετά από δυο αλλεπάλληλες εκλογικές αναμετρήσεις, πήραμε 18,5 δις μέτρα. Και πριν ακόμη προλάβουμε να εφαρμόσουμε τα μέτρα που πήραμε, υπό το πρόσχημα της φορολογικής δικαιοσύνης, γιατί βέβαια ουδείς μπορεί να ισχυριστεί ότι το παρόν νομοσχέδιο συνιστά φορολογική μεταρρύθμιση, αθροίζουμε άλλα 2,5-3 δις σε νέους φόρους και περικοπές, όπως θέλετε πείτε το. Και όλο αυτό από μια οικονομία που τρέχει με 7% ύφεση. Αυτό είναι ομολογουμένως πρωτοφανής οικονομική στρατηγική», σημείωσε η κ. Τζάκρη. «Από την άλλη υπάρχει η διαρκής υπόσχεση για ανάσχεση της ύφεσης. Και εμείς έχουμε  να κάνουμε με μια Κυβέρνηση που εφαρμόζει εις διπλούν το πρόγραμμα για το οποίο ο ελληνικός λαός τιμώρησε το ΠΑΣΟΚ στις τελευταίες εκλογές. Και είναι σίγουρο ότι δεν έχουμε καμιά οικονομική στρατηγική και ως χώρα».
«Θέλω να σημειώσω ότι δεν υπάρχει κανένα μέτρο για την διεύρυνση της φορολογητέας ύλης και την πάταξη της φοροδιαφυγής. Και είμαστε έξι μήνες μετά τις  εκλογές, όχι έξι βδομάδες μετά από αυτές», ανέφερε η κ. Τζάκρη απευθυνόμενη προς τον Υπουργό Οικονομικών. «Πρόκειται στην ουσία για μια νέα αφαίμαξη της τάξεως των 3 δις για τους μισθωτούς και τους συνταξιούχους. Και μια ελάφρυνση στα μερίσματα των επιχειρήσεων της τάξης του 15%. Και μια ελάφρυνση στα εισοδήματα των ελεύθερων επαγγελματιών από 60.000 € και πάνω. Αν υπολογίσετε σ' αυτό και τον πολλαπλασιαστή που ανακοίνωσε χθες η ΕΚΤ που για την Ελλάδα είναι σίγουρα πάνω από 1, αντιλαμβανόμαστε όλοι ότι θα έχουμε ακόμη μεγαλύτερη ύφεση, ακόμη μεγαλύτερα ληξιπρόθεσμα χρέη, ακόμη μεγαλύτερες τραπεζικές επισφάλειες και στο τέλος ακόμη περισσότερα μέτρα», κατέληξε η βουλευτής. «Και άρα νομίζω ότι μπορούμε να αντιστρέψουμε τους όρους και να πούμε ότι με τα μέτρα που παίρνουμε δημιουργούμε ακόμη μεγαλύτερη αβεβαιότητα για την ίδια τη χώρα. Και ενώ ο πρωθυπουργός μας διαβεβαίωνε ότι δεν θα υπάρξει συντελεστής 45%, τελικά υπάρχει συντελεστής 42% για τα εισοδήματα από 42.000 € και πάνω και ο εμπαιγμός συνεχίζεται. Ειδικότερα για τους αγρότες, μετατρέπονται σε αυτοσχέδιους ερασιτέχνες επιχειρηματίες με βιβλία εσόδων-εξόδων -και μάλιστα ακόμη και για πενιχρά εισοδήματα- χωρίς μάλιστα να έχουμε παράλληλα επιλύσει κανένα από τα στοιχεία της πολυπλοκότητας του φορολογικού συστήματος. Έτσι θα εξακολουθήσουν να υφίστανται οι απίστευτες καταστάσεις συναλλαγής, διαφθοράς και άδικης μεταχείρισης, σε μια χώρα που έχει ένα φορολογικό σύστημα που δεν μπορεί να συλλάβει ούτε τους φοροφυγάδες γιατρούς του Κολωνακίου. Αλλά την ίδια στιγμή ζητάει από τους  αγρότες να κρατούν βιβλία εσόδων-εξόδων», είπε χαρακτηριστικά η κ. Τζάκρη.
«Να ευχηθώ καλή τύχη στον κ. Υπουργό στο κυνήγι των εσόδων και βεβαίως να ευχηθώ καλή τύχη όσον αφορά την βελτίωση των οικονομικών της χώρας. Φοβούμαι όμως ότι με το παρόν νομοσχέδιο θα τα εκατοστήσετε τα δις των ανείσπρακτων οφειλών του κράτους από τα 45 δις που είναι σήμερα», τόνισε η κ. Τζάκρη. «Αλλά θέλω ειλικρινά να μάθω κ. Υπουργέ», ρώτησε η βουλευτής, «πώς από τον μισθωτό του δημόσιου ή του ιδιωτικού τομέα που έχει στεγαστικό δάνειο και δύο παιδιά θα εισπράξετε 20% περισσότερους φόρους, την ίδια στιγμή που έχετε περικόψει το μισθό του 50-60%; Αναγνωρίζουμε ότι προχωρήσατε σε κάποιες  βελτιωτικές κινήσεις μετά την πίεση που σας άσκησαν τα κόμματα -και το ΠΑΣΟΚ- που αφορούν κυρίως τις οικογένειες με πολύ χαμηλά εισοδήματα. Παρόλα αυτά θα πρέπει και εσείς να αναγνωρίσετε ότι η ταυτόχρονη εφαρμογή των περικοπών σε μισθούς και συντάξεις με το νέο φορολογικό νομοσχέδιο μειώνει υπερβολικά το εισόδημα της μέσης ελληνικής οικογένειας και οι οποίες βελτιώσεις έγιναν δεν τους καλύπτουν. Και αναφέρομαι βέβαια, πρόσθεσε η κ. Τζάκρη, στο αντιστάθμισμα από την μείωση στις φορολογικές κλίμακες για τα εισοδήματα μέχρι 23.000 €, εφόσον το αφορολόγητο το καταργήσατε».
Η κ. Τζάκρη ανέφερε το παράδειγμα μιας οικογένειας με 3 ή 4 παιδιά και 23.000 € εισόδημα, η οποία είναι αυτονόητο ότι ούτως η άλλως -όπως χαρακτηριστικά είπε- δεν μπορεί να τα βγάλει πέρα. Πολλώ δε μάλλον που με το παρόν νομοσχέδιο χάνει και το αφορολόγητο των τόκων από το στεγαστικό της δάνειο και από τα παιδιά. «Άρα λοιπόν υπ' αυτήν την έννοια διαλύουμε για άλλη μια φορά την καρδιά της ελληνικής οικονομίας», είπε η κ. Τζάκρη, «δηλαδή τις οικογένειες -και μάλιστα τις πολυμελείς οικογένειες και όλους αυτούς τους οικογενειάρχες που πασχίζουν με δυο μισθούς στην καλύτερη περίπτωση, με έναν ή κανέναν μισθό στην χειρότερη, να μεγαλώσουν 3-4 παιδιά».
Η κ. Τζάκρη στη συνέχεια κατέθεσε τις εξής προτάσεις:
1. Επανέφερε την πρόταση του ΠΑΣΟΚ για έκπτωση των τόκων των στεγαστικών δανείων της πρώτης κατοικίας. «Οφείλετε να ξαναδείτε την πρόταση αυτή κ. Υπουργέ», ανέφερε χαρακτηριστικά η βουλευτής.
2. Ζήτησε ακόμη και τώρα να γίνει κάποια βελτιωτική κίνηση για το θέμα των παιδιών.
3. Ανέφερε ότι είναι επιτακτική ανάγκη να μην καταργηθούν τα δώρα Χριστουγέννων και Πάσχα για τα ΑμΕΑ. «Σ' αυτές τις δύσκολες συνθήκες είναι επιτακτική ανάγκη να δείξουμε ευαισθησία στα ΑμΕΑ. Η κατάργηση κ. Υπουργέ δεν επήλθε με το Μνημόνιο 3, αλλά εκ των υστέρων με πράξη νομοθετικού περιεχομένου και πρέπει να αρθεί», ανέφερε η κ. Τζάκρη.
4. Αναφορικά με το πετρέλαιο θέρμανσης, η κ. Τζάκρη ανέφερε χαρακτηριστικά: «Μην είστε δογματικός κ. Υπουργέ, ακούστε τις προτάσεις που σας κάνουμε. Την πραγματική οικονομία την αντιλαμβάνεται κανείς μέσα από τη ζωή. Σας είχαμε επισημάνει ότι η εξίσωση του φόρου στο πετρέλαιο θέρμανσης και κίνησης, με τον τρόπο που έγινε, δηλ. στο 1,42 € το λίτρο, ούτε έσοδα θα φέρει στο ελληνικό δημόσιο, επειδή  η ζήτηση έχει  εκμηδενιστεί, ενώ από την άλλη και οι πολίτες -ιδιαίτερα στη Βόρεια Ελλάδα- αντιμετωπίζουν τεράστια προβλήματα με τη θέρμανση, αλλά και  το περιβάλλον επιβαρύνεται υπέρμετρα. Γι’ αυτό λοιπόν και επειδή έχει παρέλθει ήδη δίμηνο από την εφαρμογή του μέτρου, παρακαλώ να εξεταστεί το ενδεχόμενο της επιστροφής όλου του ειδικού φόρου στους πολίτες, για να τονωθεί η ζήτηση και να αυξηθούν και τα έσοδα».
5. Τέλος η κ. Τζάκρη ανέφερε ότι «η επιβολή έκτακτης εισφοράς ύψους 33% επί του τζίρου των φωτοβολταϊκών και παράλληλης φορολόγησης 40% συνιστά περίπτωση δημευτικής φορολόγησης και πρέπει να αναθεωρηθεί, όπως ορθά δεσμεύτηκε ο Υπουργός. Θα περιμένω τη διορθωτική κίνηση από την πλευρά του κ. Υπουργού», ανέφερε η βουλευτής κλείνοντας την εισήγησή  της επί του φορολογικού νομοσχεδίου.-

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

(3)