Δευτέρα 31 Δεκεμβρίου 2012

Σούρβα στους Προμάχους




ΤΟ ΑΔΙΑΧΩΡΗΤΟ  σημειώθηκε για δεύτερη χρονιά στους Προμάχους, όπου την  Κυριακή αναβίωσε το έθιμο της Σούρβας . Κάτοικοι και επισκέπτες συνοδεία παραδοσιακής μουσικής , κρασιού και πολλών εδεσμάτων έγιναν μια παρέα και πέρασαν υπέροχα.


H κεντρική φωτιά φώτιζε  όλο τον χώρο, στέλνοντας τις τεράστιες φλόγες της ψηλά στον ουρανό. .Οι μικρές φωτιές, άναβαν   σε όλο τον χώρο, για το ψήσιμο των κρεάτων από τις παρέες.
Το κόκκινο κρασίκαι τσίπουρο μοιράστηκε σε όλους Οι κυρίες του συλλόγου σέρβιραν  σε πιάτα τους μεζέδες και τα γλυκίσματα, ενώ οι επισκέπτες, κάνοντας μια ανθρώπινη αλυσίδα , περίμεναν  υπομονετικά να πάρουν το μερτικό τους. Μικρά παιδιά έτρεχαν  πάνω-κάτω, κάνοντας με τις τσιρίδες τους την ατμόσφαιρα άκρως οικογενειακή.
Τα πιάτα με τη βραστή γίδα, αλλά και οι ψημένες στο φούρνο μερίδες , κατακλύζουν τα τραπέζια. Τα λουκάνικα και τα κάθε λογής ορεκτικά, αναδύουν στην ατμόσφαιρα γαργαλιστικές οσμές.Η πλατεία μέσα σε ένα σύννεφο τσίκνας.
Γύρω από τη μεγάλη φωτιά, ένα  σμήνος από ανθρώπους, χορεύουν, επιδεικνύοντας το ταλέντο τους.
Μια μυσταγωγία, όλο το χωριό, μονοιασμένο, χαρούμενο, πιασμένο χέρι-χέρι, κάτω υπό τη σκέπη του προστάτη του χωριού Αγίου Δημητρίου. Χαρούμενες φωνές, ευχές, πειράγματα και αναμνηστικές φωτογραφίες.
Ο νέος πρόεδρος του συλλόγου ευχαρίστησε την αποχωρούσα πρόεδρο, και οι δύο τονίζουν την μεγάλη επιτυχία της εκδήλωσης και ευχαριστώντας τους πολυπληθείς χορηγούς, θέτουν πιο μεγάλους στόχους για την επόμενη χρονιά.
Αξέχαστη βραδιά και άξιοι συγχαρητηρίων όλοι οι συμμετέχοντες, αποδεικνύουν , ότι η μικρή μας κοινωνία έχει ανεξάντλητες δυνατότητες και ότι μπορεί αν είναι ενωμένη να καταφέρει τα πάντα
.Κόντρα σε αυτούς τους δύσκολους χαλεπούς καιρούς, και κόντρα σε αυτούς που ηθελημένα ή μη, κάνουν τη ζωή των ακριτικών χωριών  δύσκολη και επίπονη.









Με πληροφορίες και φωτογραφίες από τα ΠΡΟΜΑΧΙΩΤΙΚΑ ΝΕΑ 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

(3)