Παρασκευή 18 Ιανουαρίου 2013

Ερώτηση της Θ. Τζάκρη για την μεγάλη καθυστέρηση των προνοιακών προγραμμάτων οικονομικής ενίσχυσης των ΑμεΑ




    Ερώτηση για την μεγάλη καθυστέρηση στην διαμόρφωση του νέου κανονιστικού πλαισίου εφαρμογής των προνοιακών προγραμμάτων οικονομικής ενίσχυσης των ΑμεΑ κατέθεσε στη Βουλή η βουλευτής του ΠΑΣΟΚ κ. Θ. Τζάκρη.

    Όπως αναφέρει στην ερώτησή της η κ. Τζάκρη, σε εγκύκλιο της 22ας-12-2011 του Υπουργείου Υγείας, με αναδρομική ισχύ από 1-9-2011, αναφέρεται ότι επίκειται αναμόρφωση του κανονιστικού πλαισίου εφαρμογής των προνοιακών προγραμμάτων για τα ΑμεΑ και ότι οι νέοι εν δυνάμει δικαιούχοι για τα προγράμματα οικονομικής ενίσχυσης ΑμεΑ για τα οποία μέχρι πρόσφατα δεν απαιτούνταν ποσοστό αναπηρίας, ή γνωμάτευση Υγειονομικής Επιτροπής [τυφλοί, κωφάλαλοι, άτομα με αιματολογικά νοσήματα, σακχαρώδη διαβήτη τύπου Ι (νεανικός διαβήτης), νεφρική ανεπάρκεια τελικού σταδίου κτλ], θα παραπέμπονται στα ΚΕΠΑ και εφόσον προσκομίσουν πιστοποίηση αναπηρίας η οποία θα καλύπτει τις προϋποθέσεις ένταξης στα προγράμματα -όπως αυτές θα καθοριστούν από το επικείμενο νέο κανονιστικό πλαίσιο- θα δικαιούνται αναδρομικά την οικονομική ενίσχυση, από την ημερομηνία αιτήσεώς τους.
Δυστυχώς όμως, όπως αναφέρει η βουλευτής, από την έκδοση της ως άνω εγκυκλίου μέχρι σήμερα έχει παρέλθει πάνω από ένα (1) έτος και το νέο κανονιστικό πλαίσιο δεν έχει ακόμα διαμορφωθεί, με αποτέλεσμα οι κατά τόπους αρμόδιες Δ/νσεις Κοινωνικής Πρόνοιας να αδυνατούν να εντάξουν τους αιτούντες ενδιαφερόμενους στα αντίστοιχα προγράμματα οικονομικής στήριξης ΑμεΑ, ακόμα και όταν αυτοί έχουν προσκομίσει από καιρό τις σχετικές γνωματεύσεις από τα ΚΕΠΑ, και οι αιτήσεις να συσσωρεύονται.
Το ερώτημα της κ. Τζάκρη συνίσταται στο πότε προτίθεται το αρμόδιο υπουργείο να προβεί στην αναμόρφωση του κανονιστικού πλαισίου εφαρμογής των προγραμμάτων οικονομικής ενίσχυσης ΑμεΑ και να ενημερώσει σχετικά τις αρμόδιες υπηρεσίες, ώστε αυτές να είναι σε θέση να εντάξουν τους ενδιαφερόμενους και εν δυνάμει δικαιούχους στα εν λόγω προγράμματα και να αντιμετωπιστεί έτσι το πρόβλημα που αντιμετωπίζουν αρκετοί συμπολίτες μας με αναπηρία, οι οποίοι δεν έχουν άλλο μέσο να επιβιώσουν στη δύσκολη αυτή οικονομικά περίοδο που διανύουμε.

----------
Το πλήρες κείμενο της ερώτησης της κ. Τζάκρη έχει ως εξής:

«Κύριε Υπουργέ,

Με την Π3α/Φ.32/Γ.Π.οικ.141770/22-12-2011 εγκύκλιο του Υπουργείου Υγείας προς τις Δ/νσεις Κοινωνικής Πρόνοιας, η οποία είχε αναδρομική ισχύ από 1-9-2011, παρέχονταν διευκρινίσεις στις υπηρεσίες για την καταβολή των προνοιακών επιδομάτων σε άτομα με αναπηρία, κατ’ εφαρμογή και του άρθ. 46 του Ν.4025/2011.
Σύμφωνα με την ως άνω εγκύκλιο, «επίκειται αναμόρφωση του κανονιστικού πλαισίου εφαρμογής των προγραμμάτων οικονομικής ενίσχυσης ΑμεΑ ώστε να προκύπτει διαλειτουργικότητα με το νέο πλαίσιο πιστοποίησης της αναπηρίας από τα ΚΕΠΑ. Έως τότε η εφαρμογή των προγραμμάτων θα τελεί σε μεταβατικό στάδιο κατά το οποίο: … για τους ενδιαφερόμενους προς ένταξη στα προγράμματα οικονομικής ενίσχυσης ΑμεΑ (νέοι εν δυνάμει δικαιούχοι) για τα οποία μέχρι πρόσφατα δεν απαιτούνταν ποσοστό αναπηρίας, ή γνωμάτευση Υγειονομικής Επιτροπής [τυφλοί, κωφάλαλοι, άτομα με αιματολογικά νοσήματα, σακχαρώδη διαβήτη τύπου Ι (νεανικός διαβήτης), νεφρική ανεπάρκεια τελικού σταδίου κτλ], θα παραπέμπονται στα ΚΕΠΑ και εφόσον προσκομίσουν πιστοποίηση αναπηρίας η οποία θα καλύπτει τις προϋποθέσεις ένταξης στα προγράμματα -όπως αυτές θα καθοριστούν από το επικείμενο κανονιστικό πλαίσιο- θα δικαιούνται αναδρομικά την οικονομική ενίσχυση, από την ημερομηνία αιτήσεώς τους στην υπηρεσία σας».
Δυστυχώς όμως κ. Υπουργέ, από την έκδοση της ως άνω εγκυκλίου μέχρι σήμερα έχει παρέλθει πάνω από ένα έτος και οι κατά τόπους αρμόδιες Δ/νσεις Πρόνοιας ακόμα αναμένουν την σχετική εγκύκλιο του Υπουργείου για το επικείμενο νέο κανονιστικό πλαίσιο εφαρμογής των προγραμμάτων οικονομικής ενίσχυσης ΑμεΑ, με αποτέλεσμα να αδυνατούν να εντάξουν τους αιτούντες ενδιαφερόμενους στα αντίστοιχα προγράμματα οικονομικής στήριξης ΑμεΑ, ακόμα και όταν αυτοί έχουν προσκομίσει από καιρό τις σχετικές γνωματεύσεις από τα ΚΕΠΑ, και οι αιτήσεις να συσσωρεύονται.


Κατόπιν τούτων, ερωτάσθε κ. Υπουργέ:

Προτίθεστε και πότε να προβείτε στην αναμόρφωση του κανονιστικού πλαισίου εφαρμογής των προγραμμάτων οικονομικής ενίσχυσης ΑμεΑ και να ενημερώσετε σχετικά τις αρμόδιες υπηρεσίες, ώστε να είναι σε θέση να εντάξουν τους ενδιαφερόμενους και εν δυνάμει δικαιούχους στα εν λόγω προγράμματα και να αντιμετωπιστεί έτσι το πρόβλημα της μη-καταβολής των σχετικών επιδομάτων σε αρκετούς συμπολίτες μας με αναπηρία, οι οποίοι δεν έχουν άλλο μέσο να επιβιώσουν στην δύσκολη αυτή οικονομικά περίοδο που διανύουμε;».

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

(3)