Δευτέρα 25 Φεβρουαρίου 2013

Κρίσιμη συνεδρίαση του Δ.Σ. του Συνδέσμου Καθαριότητας του Δήμου Αλμωπίας.




 
Συνεδριάζει το απόγευμα στις 19.30 το Δ.Σ του Συνδέσμου Καθαριότητας Αλμωπίας προκειμένου να πάρει αποφάσεις για πολλά ζητήματα που προέκυψαν το τελευταίο χρονικό διάστημα . Σύμφωνα δε με το πόρισμα του Συμπαραστάτη του Δημότη πρέπει να λυθεί και η σύμαβαση με τον εργολάβο που
έχει αναλάβει τη διαχείριση του ΧΥΤΑ.
Να θυμίσουμε ότι ο Συμπαραστάτης του Δημότη και της Επιχείρησης εκτιμά ότι:

Δεν τηρήθηκε η νομιμότητα εκ μέρους των αρμοδίων οργάνων διοίκησης του Συνδέσμου Καθαριότητας μέχρι 30-9-2011 όσον αφορά την εκπλήρωση των συμβατικών υποχρεώσεων του αναδόχου για την καταβολή της δαπάνης των λογαριασμών της ΔΕΗ.
Ο ανάδοχος δεν τήρησε τις συμβατικές του υποχρεώσεις που απορρέουν από τις  19/11/2008 και 2/4/2012  συμβάσεις και δεν κατέβαλε ως όφειλε μέχρι σήμερα τις  δαπάνες  των λογαριασμών της ΔΕΗ σύμφωνα με ρητή συμβατική υποχρέωση του.
Υπάρχει κίνδυνος μόλυνσης του υδροφόρου ορίζοντα από τυχόν διακοπή ηλεκτροδότησης στο Χ.Υ.Τ.Α και τις τυχόν παραλείψεις του αναδόχου που απορρέουν από τις συμβατικές του υποχρεώσεις.
Υπάρχει κίνδυνος ατυχήματος και μόλυνσης του περιβάλλοντος από πιθανή έκρηξη βιοαερίου ,όπως μου ανέφερε ο αρμόδιος υπάλληλος, επειδή  ο ανάδοχος  δεν πραγματοποίησε τις εργασίες αποκατάστασης των σημείων δυσλειτουργίας.
Δημιουργήθηκε έλλειμμα στη διαχείριση του Χ.Υ.Τ.Α από την καταβολή των δαπανών των λογαριασμών  της ΔΕΗ από το 2009 μέχρι και 31-9-2011, ποσού  15.690 ευρώ.
Δεν καταγγέλθηκε η από 2-4-2012 σύμβαση από το Σύνδεσμο Καθαριότητας σε βάρος του αναδόχου για αντισυμβατική συμπεριφορά του αναδόχου.
Για τους παραπάνω λόγους  προτείνω:

    Να καταγγελθεί με απόφαση του Δ.Σ του Συνδέσμου η από 2-4-2012 σύμβαση λόγω αντισυμβατικής συμπεριφοράς του αναδόχου σε περίπτωση μη καταβολής της δαπάνης των λογαριασμών της ΔΕΗ, καθώς και για τυχόν άλλες βεβαιωμένες αντισυμβατικές υποχρεώσεις που απορρέουν από την ειδική συγγραφή υποχρεώσεων.
    Να  επιδιωχθεί  άμεσα  η με κάθε νόμιμο τρόπο και με ευθύνη του Προέδρου του Συνδέσμου ,είσπραξη όλων των δαπανών που κατέβαλε ο Σύνδεσμος, αναίτια και αντισυμβατικά για λογαριασμούς της ΔΕΗ ,σε βάρος του αναδόχου.
    Να ληφθεί απόφαση του Δ.Σ. του Συνδέσμου άμεσα, για αναζήτηση ευθυνών κατά παντός υπευθύνου για το έλλειμμα που δημιουργήθηκε στη διαχείριση του Συνδέσμου από την καταβολή του ποσού των λογαριασμών ΔΕΗ ύψους 15.690 ευρώ, σε περίπτωση μη τακτοποίησης από μέρους του αναδόχου της παραπάνω δαπάνης. 
    Να συζητηθεί ενώπιον του Δημοτικού Συμβουλίου  η παρούσα πρόταση-πόρισμα στο αμέσως επόμενο Δημοτικό Συμβούλιο.           

Αυτά προκύπτουν από τα έγγραφα και παραστατικά  που προσκομιστήκαν  ο Συμπαραστάτης διαπίστωσε τα παρακάτω:



Από τα προσκομισθέντα έγγραφα και παραστατικά ο Συμπαραστάτης διαπίστωσε τα παρακάτω:
Ο Σύνδεσμος Καθαριότητας Αλμωπίας είναι Νομικό Πρόσωπο Δημοσίου Δικαίου και το καθεστώς λειτουργίας του ρυθμίζεται από τα άρθρα 245 επ. του Ν 3463/2006. 
Με τις από 19/11/2008 και 2/4/2012 συμβάσεις, υπογράφηκαν μεταξύ του Συνδέσμου Καθαριότητας δια των Προέδρων και του αναδόχου *********,   διετής και τριετής σύμβαση αντίστοιχα εκτέλεσης εργασιών λειτουργίας του Χ.Υ.Τ.Α Αλμωπίας ,ποσού 285.600 και 429.264 ευρώ αντίστοιχα. Στις υποχρεώσεις του αναδόχου εκτός των άλλων ήταν και οι δαπάνες καταβολής των λογαριασμών της ΔΕΗ(αρθρο 3.3 της ειδικής συγγραφής υποχρεώσεων). Τις δαπάνες όμως των λογαριασμών αντί να τις καταβάλλει ο ανάδοχος μέχρι και  τις 30-9-2011 τις κατέβαλε ο Σύνδεσμος Καθαριότητας(Βλέπε τα υπ΄αριθμ 12-1-14-15-21-22-24-25-28-31/2009,2-4-6-11-13-14-16-18-20-24-27/2010,4-5/2001 εντάλματα πληρωμής  συνολικού ποσού 15.690 ευρώ).  Ο επιβλέπων υπάλληλος του Δήμου Αλμωπίας ************ ,πλέον των άλλων επισήμανε στον ανάδοχο με τα υπ υπ΄αριθμ 72/17-5-2012,95/30-9-2012 ,139/9-10-2012 και 13/31-1-2013  έγγραφα του ,τις  παραλείψεις εκ μέρους του, που απορρέουν από τις συμβατικές του υποχρεώσεις και συγκεκριμένα:

    Δεν τηρείται το πρόγραμμα διάστρωσης, επικάλυψης και συμπίεσης των απορριμμάτων, το οποίο προκύπτει και από το γεγονός ότι μέχρι σήμερα δεν υπάρχει αποθηκευμένο υλικό επικάλυψης των διαστρωμένων απορριμμάτων κοντά στο μέτωπο εργασιών, όπως προβλέπεται από τις τεχνικές προδιαγραφές και ότι δεν υπάρχει προσκόμιση δοκιμών ελέγχου για το υλικό επικάλυψης.
    Μέχρι σήμερα ο ανάδοχος δεν έχει προσκομίσει όπως οφείλει τα αποτελέσματα από τον ποιοτικό έλεγχο των υπογείων υδάτων για το έτος 2012, για τα οποία με έγγραφό του ενημέρωσε το Σύνδεσμο ότι οι δειγματοληψίες θα πραγματοποιούνταν  μέσα στον Οκτώβριο του 2012.
    Δεν λειτουργεί το σύστημα έκπλυσης των τροχών των οχημάτων πριν την έξοδό τους.
    Με προηγούμενο έγγραφό του Συνδέσμου είχε ζητηθεί η πραγματοποίηση ελέγχου  των υδάτων και ανάλυση σε  γεώτρηση εκτός του χώρου του ΧΥΤΑ, για περαιτέρω έλεγχο και διασταύρωση των στοιχείων. Για την ανάλυση αυτή δεν υπήρξε μέχρι σήμερα  ενημέρωση .
    Διαπιστώθηκαν προβλήματα στο δίκτυο των φρεατίων συλλογής και απαγωγής του βιοαερίου κ.λ.π

. Ο ανάδοχος με τη από 12-2-2013  επιστολή απάντησε ότι τηρεί όλες τις συμβατικές του υποχρεώσεις. Και συγκεκριμένα ισχυρίσθηκε οτι :

    «Το πρόγραμμα διάστρωσης και συμπίεσης εφαρμόζεται σύμφωνα με το σχέδιο διαμόρφωσης του χώρου. Σχετικά με το υλικό επικάλυψης θα θέλαμε να σας ενημερώσουμε ότι η κάλυψη των απαιτούμενων αναγκών γίνεται από παρακείμενη έκταση-αγροτεμάχιο δικής μας ιδιοκτησίας, η οποία και λειτουργεί ως δανειοθάλαμος. Αναφορικά με τις δοκιμές του υλικού επικάλυψης αυτές σας έχουν κοινοποιηθεί με το από 6-9-2012 έγγραφό μας».
    «Ποιοτικός έλεγχος υπογείων υδάτων. Τα αποτελέσματα των αναλύσεων βρίσκονται υπο επεξεργασία και θα ενημερωθείτε επι αυτών το συντομότερο δυνατό».
    «Λειτουργία  έκλυσης τροχών. Το σύστημα συντηρείται τακτικά. Ωστόσο παρατηρείται αμέλεια ορισμένων οδηγών των απορριμματοφόρων αναφορικά με την εν λόγω διαδικασία».
    «Η πραγματοποίηση ελέγχων σε γεώτρηση εκτός του ΧΥΤΑ θα θέλαμε να σας ενημερώσουμε ότι δεν αποτελεί συμβατική μας υποχρέωση. Παρ’όλα αυτά στα πλαίσια της καλής μας συνεργασίας προτιθέμεθα να προβούμε στη διενέργεια του και να σας ενημερώσουμε σχετικά».
    «Σχετικά με το δίκτυο των φρεατίων συλλογής και απαγωγής βιοαερίου θα θέλαμε να σας ενημερώσουμε ότι έχουμε προβεί στην παραγγελία των απαιτούμενων υλικών και άμεσα θα πραγματοποιηθούν οι εργασίες αποκατάστασης των σημείων δυσλειτουργίας».

Η Διεύθυνση Περιβάλλοντος Π.Ε.Πέλλας με τις υπ’αριθμ πρ.95 και 96/2012 αυτοψίες επισήμανε τις παραλείψεις και συνέστησε στο Σύνδεσμο Καθαριότητας να φροντίσει άμεσα για την εφαρμογή των περιβαλλοντικών όρων .Αναφέρεται σε παρατηρήσεις της ότι: «Ο βιολογικός καθαρισμός παρουσίαζε έντονη εικόνα εγκατάλειψης όπως αναερόβιες συνθήκες και ελαφρά δυσοσμία».»Η αντιπυρική ζώνη εξακολουθεί να παρουσιάζει επίσης εικόνα εγκατάλειψης με  κίνδυνο διάδοσης  πυρκαγιάς στην παρακείμενη δασική περιοχή» .»Το υλικό επικάλυψης περιλαμβάνει στερεά απορρίμματα σε εμφανή βαθμό προερχόμενα (σύμφωνα με μαρτυρίες των εργαζομένων) από ΧΑΔΑ της περιοχής Αλμωπίας»

1 σχόλιο:

  1. K. ΠΡΟΕΔΡΟΙ ΠΡΩΙΝ ΚΑΙ ΤΩΡΙΝΕ ΤΟΥ ΧΥΤΑ
    "ΟΠΟΙΟΣ ΔΕΝ ΕΧΕΙ ΜΥΑΛΟ ΕΧΕΙ ΠΟΔΙΑ"
    ΤΩΡΑ ΤΡΕΧΕΤΕ ΟΛΟΙ ΑΛΛΑ ΕΡΧΕΤΑΙ Ο ΕΙΣΑΓΓΕΛΕΑΣ ΝΑ ΣΑΣ ΠΡΟΛΑΒΕΙ. ΤΟ ΕΓΚΛΗΜΑ ΣΤΟ ΧΥΤΑ ΕΙΝΑΙ ΔΙΑΡΚΕΣ ΚΑΙ ΕΠΑΧΘΕΣ ΓΙΑ ΤΟ ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝ ΚΑΙ ΓΙΑ ΤΑ ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΑ ΤΟΥ ΔΗΜΟΥ ΚΑΙ ΤΩΝ ΔΗΜΟΤΩΝ ΠΟΥ ΠΛΗΡΩΝΟΥΝ ΒΑΡΙΑ ΔΗΜΟΤΙΚΑ ΤΕΛΗ.

    ΑπάντησηΔιαγραφή

(3)