Σάββατο 29 Ιουνίου 2013

Κόντρα Γ.Ρουμελιώτη –Δημάρχου ΄Εδεσσας





Απάντηση του Γ. Ρουμελιώτη προς τον Δήμαρχο Έδεσσας
Προς: Δήμαρχο Έδεσσας

κ. Δημήτριο Γιάννου

Κοιν: -Πρόεδρο Δημ. Συμβουλίου

- Μέλη Δ.Σ. ΔΗ.Κ.Ε.Δ.Ε.

- Διευθυντή ΔΗ.Κ.Ε.Δ.Ε.

-  Εκπροσώπους εργαζομένων ΔΗ.Κ.Ε.Δ.Ε.

Κύριε Δήμαρχε,


η απάντησή σου στην επιστολή παραίτησής μου (7-6-2013) επιβεβαιώνει με τον πιο πειστικό τρόπο και, ταυτόχρονα, αποτελεί γραπτό τεκμήριο της ορθής απόφασής μου να παραιτηθώ από πρόεδρος της ΔΗ.Κ.Ε.Δ.Ε.

Αναγκάζομαι να απαντήσω για να αποκαταστήσω ένα σύνολο ανακριβειών της επιστολής σου, ακόμα και … παραποίησης στοιχείων!!! Γνωρίζω ότι η επιστολή έχει γραφτεί από … «συνεργάτες» σου, αν και φέρει την υπογραφή σου, που απλά σε εκθέτουν με την ανακρίβεια των στοιχείων, την παραποίηση γεγονότων και τα λογής σοφίσματα, που αποτελούν φτηνές δικαιολογίες.

Ας αποκαταστήσω την άγνοια των οικονομικών στοιχείων:

Για το 2011 η ΔΗ.Κ.Ε.Δ.Ε έλαβε από το Δήμο 906.765,36  ευρώ (αντί 980.000).

Για το 2012 η ΔΗ.Κ.Ε.Δ.Ε έλαβε από το Δήμο 353.000,00 ευρώ(αντί 980.000).

Για το 2013 και μέχρι τον Ιούνιο η ΔΗ.Κ.Ε.Δ.Ε έλαβε από το Δήμο 208.379,06 ευρώ.

Συνολικά για τα έτη 2011 και 2012 η ΔΗΚΕΔΕ έλαβε 1.259.765,36 €

Για το 2011 & το 2012 υπήρχε διετές σχέδιο δράσης το οποίο ψηφίστηκε από το Δημοτικό Συμβούλιο και, στη συνέχεια, εγκρίθηκε από το Ελεγκτικό Συνέδριο. Παρόλα αυτά, δεν εφαρμόστηκε λόγω της οικονομικής αδυναμίας του Δήμου. Μάλιστα, για το 2012, μετά από επίμονες πιέσεις κόπηκε γραμμάτιο είσπραξης 100.000 ευρώ, το οποίο η Αντιδημαρχία Οικονομικών πρόσφατα το μετέγραψε ως ληξιπρόθεσμη οφειλή για να εισπραχθεί στο … μέλλον. Ήδη, τελειώνει ο Ιούνιος και το μέλλον είναι μακρύ. Ωστόσο, οι υποχρεώσεις, ασφαλιστικές και φορολογικές, λειτουργικά έξοδα και μισθοί … τρέχουν!!!

Έκπληξη και μόνο προκαλεί η αναφορά ότι η Δημοτική Κοινωφελής Επιχείρηση « … το 2011 έλαβε και 400.000 ευρώ, από την εξόφληση των μεταχρονολογημένων επιταγών που παρανόμως μας «κληροδότησε» η προηγούμενη διοίκηση». Διαψεύδω με τον πιο κατηγορηματικό τρόπο ότι η Δημοτική Κοινωφελής Επιχείρηση του Δήμου Έδεσσας «έλαβε» το ποσό αυτό. Αφορά υποχρέωση του Δήμου σε Τράπεζα και δεν έχει καμία απολύτως σχέση με τη θητεία μου ως προέδρου. Η προηγούμενη Δημοτική αρχή, για το 2010 (επί προεδρίας Τάσου Δίου) κατέβαλε στην Επιχείρηση το ποσό αυτό με επιταγές. Μάλιστα, η Επιχείρηση τις «έσπασε» τότε με ζημία 60.000 ευρώ ( - 13, 5%). Μήπως ο Δήμος δεν πλήρωσε και δεν πληρώνει οφειλές από το παρελθόν; Με βάση ποια σκοπιμότητα το ποσό αυτό χρεώνεται σ’ εμένα;  Και ένα σχόλιο: η Δημοτική Κοινωφελής Επιχείρηση Δήμου Έδεσσας είναι ΔΗΜΟΣ ΕΔΕΣΣΑΣ και όχι επιχείρηση του μπαμπά μου …

Ο τρόπος με τον οποίο παρουσιάζεται η πληρωμή του ποσού αυτού και που χρεώνεται στη δική μου θητεία αγγίζει τα όρια της παραποίησης της αλήθειας και της προσωπικής συκοφάντησής μου, με σκοπό να μεταβιβαστούν ευθύνες και να δημιουργηθούν ερωτήματα για την οικονομική διαχείριση επί θητείας μου. Όμως, η Δημοτική Κοινωφελής Επιχείρηση έχει οργανωμένο λογιστήριο, άξιους εργαζόμενους και όποιος αμφιβάλει μπορεί να διαπιστώσει την ορθότητα των γραφομένων. Προς κάθε κακόβουλο του υποδεικνύω την πόρτα του Εισαγγελέα. Αγαπητέ Δημήτρη, ο πρόεδρος και το Διοικητικό της Επιχείρησης δεν επιβάρυναν την Επιχείρηση ούτε με μισθούς προέδρου, ούτε με μισθούς αντιπροέδρου, ούτε με αποζημιώσεις μελών του Δ.Σ. ούτε καν με έναν ελληνικό καφέ!!! Μπορείς να μου δείξεις κάτι ανάλογο;

Ας δούμε τα έτη 2011 και 2012. Ο Δήμος Έδεσσας συνέβαλε με 1.259.765,36 €  .

Η Δημοτική Επιχείρηση πλήρωσε:

Μισθοδοσία προσωπικού :          1.347.809,00  ευρώ

Ασφαλιστικές εισφορές :              792.450,00  ευρώ

Εισφορές σε ΙΚΑ και Εφορεία :              577.416,00 ευρώ

(ρύθμιση  παλαιών)

Οφειλές σε μισθοδοσίες 2010

και παλαιότερα :                        120.000,00 ευρώ

Πιστωτές 2001, 2012

και παλαιοτέρων ετών :                       536.501,00  ευρώ

Σύνολο :                               3.374.176,00 ευρώ

Μάλιστα, το 2011 πραγματοποιήσαμε ένα σύνολο εξακτινομένων εκδηλώσεων σε όλο το Δήμο Έδεσσας, ενώ το 2012 σηκώσαμε στην πλάτη μας τον εορτασμό των 100 χρόνων της Ελεύθερης Έδεσσας. Η υλοποίηση και αξιοποίηση ευρωπαϊκών προγραμμάτων και η αύξηση των ιδίων εσόδων το έκανε κατορθωτό.

Κάθε καλοπροαίρετος αναγνώστης της επιστολής αυτής αντιλαμβάνεται ότι  «οικονομικός στραγγαλισμός» της Επιχείρησης πραγματοποιήθηκε το 2012. Λάβαμε 353.000 ευρώ αντί 980.000 χιλιάδων του διετούς σχεδίου, πραγματοποιώντας και τον εορτασμό των 100 χρόνων ελευθερίας. Φυσικά, στις εκδηλώσεις ήσουν περήφανος για την ποιότητα και την ποσότητα των εκδηλώσεων, από τον Μάρτιο έως και τον Νοέμβριο του 2012. Λάμβανες περιχαρής τα συγχαρητήρια των συμπολιτών μας, τα χειροκροτήματα, τους επαίνους άλλων αρχών και των επίσημων προσκαλεσμένων του Δήμου, όπως του Αρχιεπισκόπου. Εμείς «λάβαμε» τα … ληξιπρόθεσμα !!!

Για να είμαι ειλικρινής η παραίτησή μου έπρεπε να γίνει το Σεπτέμβριο του 2012, όταν ιδρύθηκε η πανίσχυρη Αντιδημαρχία Αθλητισμού, Τουρισμού και … Πολιτισμού ( τα τρία σε ένα )!!! Ωστόσο, ο εορτασμός των 100 χρόνων ελεύθερης Έδεσσας, το σημαντικό έργο στη Δημοτική Επιχείρηση και οι σχέσεις συνεργασίας και εμπιστοσύνης με τα στελέχη και τους εργαζόμενους, η αγωνία των εργαζομένων  για το μέλλον τους, το φιλότιμο - έννοια άγνωστη σε κάποιους -  με εμπόδισε.

Στην επιστολή σου, οι «συνεργάτες σου» κάνουν λόγω για επιδόματα που δόθηκαν σε κάποιους εργαζόμενους. Το γνωρίζουν όλοι πως η Δημοτική Επιχείρηση έχει οργανόγραμμα που προβλέπει θέσεις ευθύνης και πως το οργανόγραμμα αυτό έχει ψηφιστεί από το Δημοτικό Συμβούλιο. Ακόμα και τα μέλη του Δ.Σ. της αντιπολίτευσης γνωρίζουν τον αγώνα που έδωσα ενάντια σε τέτοιες πρακτικές . Από τις πρώτες μου ενέργειες του 2011, όταν ανέλαβα πρόεδρος, ήταν να ελεγχθούν τα επιδόματα ευθύνης. Ο κ. Μπογδάνης, ως μέλος του Δ.Σ. και ως αντιπρόεδρος,  που εκπροσωπεί την αντιπολίτευση αλλά και κάθε μέλος του Δ.Σ. γνωρίζει ότι ήμουν αντίθετος σε τέτοιες πρακτικές. Άλλωστε, οι μισθοδοτικές καταστάσεις ελέγχονται και εγκρίνονται από τον Επίτροπο του Ελεγκτικού συνεδρίου στον Νομό Πέλλας. Τέλος, είμαι υποχρεωμένος να σου θυμίσω συναντήσεις μας στο γραφείο σου, παρουσία δημοτικών συμβούλων, με μόνιμο αίτημα τη χορήγηση επιδόματος ευθύνης σε υπάλληλο υποχρεωτικής εκπαίδευσης!!!  Και φυσικά την τεκμηριωμένη άρνησή μου.

Ας έρθουμε τώρα στη θέση ότι ό Δήμος έχει καλύψει τη μισθοδοσία μέχρι και τον Μάιο και ότι έγινε η ατυχέστατη επιλογή να πληρώνονται όλοι μαζί οι εργαζόμενοι και, φυσικά, των δομών. Αν και αντιπρόεδρος στο παρελθόν της Επιχείρησης αγνοείς την ιδιαιτερότητά της. Η Δημοτική Κοινωφελής Επιχείρηση έχει εργαζόμενους τεσσάρων ταχυτήτων. 1. τους αορίστου χρόνου, 2. τους αορίστου χρόνου στα προγράμματα, 3. τους ορισμένου χρόνου στα προγράμματα και 4. του εργαζόμενους από προγράμματα του Ο.Α.Ε.Δ. Από τις πρώτες συναντήσεις με τους εργαζόμενους - και είναι προς τιμή τους - πρότειναν να πληρώνονται όλοι μαζί. Μαζί και στα καλά και στα δύσκολα. Μάλιστα, η επιλογή αυτή υπήρξε σωτήρια για όλους, γιατί αν περιμένανε το 2012 από το Δήμο  όχι 4 αλλά … 14 μήνες θα ήταν απλήρωτοι. Εξάλλου, η μισθοδοσία εκτός της καθαρής αμοιβής περιλαμβάνει και τις ασφαλιστικές εισφορές. Εξάλλου, τι θα πούμε στο ΙΚΑ για τα ένσημα: Λυπούμαστε, αλλά θα περιμένετε μέχρι να πληρωθούν τα προγράμματα - δομές; Άλλωστε, όλοι οι εργαζόμενοι θυμούνται τις ανακοινώσεις σου: «Υπομονή έρχονται τα προγράμματα». Πόσο σοβαροί, λοιπόν, είναι αυτοί που τα υποστηρίζουν και σε ποιες θέσεις «ευθύνης» βρίσκονται;

Αυτά μπορούν να εφαρμοστούν σε Επιχειρήσεις υγιείς και όχι καταχρεωμένες και σε Δήμους που μπορούν τα τηρήσουν τις υποχρεώσεις τους. Μέχρι και το 2012, η Δημοτική Επιχείρηση ήταν στο έλεος της Εφορείας και του ΙΚΑ, που για να εκδώσουν Φορολογική και Ασφαλιστική Ενημερότητα παρακρατούσαν όποιο ποσό ήθελαν.

Όσο για τις ευθύνες είναι ξεκάθαρο ότι βαρύνουν το Δήμο Έδεσσας και, φυσικά, και την Πολιτεία που καθυστερεί τις σχετικές καταβολές. Ωστόσο, τα προγράμματα όσο και να αργούν έρχονται. Μακάρι να συνέβαινε και από τις άλλες πηγές. Αν οι ληξιπρόθεσμες οφειλές είχαν καταβληθεί … αν τα διετή σχέδια είχαν εφαρμοστεί … αν οι προϋπολογισμοί δεν μπαίνανε στο κρεβάτι του Προκρούστη … αν τα στελέχη της Επιχείρησης εισακούγονταν, … αν, …αν, …αν, …αν…

Όσον αφορά τα μέλη του Διοικητικού Συμβουλίου θεωρώ ότι σε καμία Επιχείρηση μέλη δεν έχουν δουλέψει και δεν έχουν παράγει τέτοιο έργο. Υπογραμμίζω τις παρουσίες και των κ. κ. Χαλκόπουλου, Καραμανάβη,  Χαχηαντωνιάδη, Δούπκαρη, Παπαλαζάρου, Κουρσαράκου και όλων των άλλων. Είναι άνθρωποι που δούλεψαν πρωτογενώς (μελέτες, εκδόσεις, εκδηλώσεις, προσφορά υπηρεσιών). Δεν τους βαραίνει καμία ευθύνη!!! Αντίθετα, τους πρέπει ένα μεγάλο ευχαριστώ. Οι εργαζόμενοι το ξέρουν καλά. Γι’ αυτό και επισημαίνω ότι οι συνεργάτες σου και συντάκτες της επιστολής αυτής διακατέχονται από άγνοια, δεν σας προσφέρουν υπηρεσίες, αλλά αντίθετα σας πουλάνε «φούμαρα» για «μεταξωτές κορδέλες». Με απλά λόγια, ο συντάκτης ή οι συντάκτες της επιστολής αγνοούν την πραγματικότητα της Δημοτικής Επιχείρησης και τα όσα γράφουν είναι άρες μάρες … σαχλαμάρες. Άγνοια ή η σκόπιμη παραποίηση;

Επίσης, αγνοούν οι συνεργάτες σου ότι 16 άτομα από τη Δημοτική Επιχείρηση προσφέρουν άμεσα τις υπηρεσίες τους σε υπηρεσίες του Δήμου Έδεσσας και σε θέσεις εργασίας (διοίκηση του Δήμου, αντιδημαρχία Τουρισμού, Βιβλιοθήκη, Βεγορίτιδα, ελαιοχρωματιστές, λαογραφικό Μουσείο, Τουριστικό περίπτερο ενημέρωσης, Ωδείο Δήμου Έδεσσας, Παραγωγικό εργαστήρι, κλπ.) που επιτάσσει ο Δήμος. Μήπως και αυτούς δεν τους γνωρίζεις!!!

Σε ενημερώνω αναλυτικά ότι μόνο οι παραπάνω εργαζόμενοι κόστισαν:

2011 : 332.452,00 €

2012 : 341.620,00 €

Σύνολο: 674.072,00 € (έναντι του ποσού των 1.259.765,36 € )

Έχεις αναλογιστεί την άμεση ανταποδοτικότητα στον Δήμο Έδεσσας, σε αντίθεση με τη ΔΕΥΑΕ όπου 5 πληρώνονται από το Δήμο – και ορθώς - για να προσφέρουν υπηρεσίες εκτός Δήμου. Ζυγιζόμαστε με άλλα μέτρα και σταθμά;

Γνωρίζουν οι συνεργάτες σου το πλήθος και την ποιότητα των πολιτιστικών εκδηλώσεων που υλοποιούνται καθ’ όλη τη διάρκεια του έτους; Γνωρίζουν οι συνεργάτες σου το εύρος και την υποδομή των δράσεων κοινωνικής πολιτικής που ασκείται στο Δήμο Έδεσσας από τη ΔΗ.Κ.Ε.Δ.Ε.; Γνωρίζουν οι συνεργάτες σου ότι η ΔΗ.Κ.Ε.Δ.Ε συντηρεί 9 κτήρια για λογαριασμό του Δήμου Έδεσσας ( Πολιτιστικό Κέντρο, Ωδείο, Λαογραφικό Μουσείο, Μπατάνι, Ενυδρείο, Θερινό Κινηματογράφο, Παρθεναγωγείο, Ορίζοντας, Υπαίθριο θέατρο Γαβαλιώτισσας) τα οποία διατηρούμε σε άριστη κατάσταση !!!

Τέλος, νιώθω την ανάγκη να υπογραμμίσω ότι ένας επικεφαλής μιας παράταξης, ιδίως όταν φέρει τον τίτλο του Δημάρχου, δεν μπορεί να υπογράφει τέτοιες επιστολές - λιβελογραφήματα.  Στην επιστολή παραίτησής μου σου έγινα δυσάρεστος, γιατί απλά σου μετέφερα, με τον πιο άμεσο τρόπο, το άσχημο κλίμα που επικρατεί μεταξύ των εργαζομένων, την ανησυχία αλλά και την ανασφάλεια που βιώνουν.

Σε καλώ να αναλάβεις προσωπικά τη Δημοτικής Επιχείρηση ως πρόεδρος, μια επιχείρηση χωρίς χρέη πια, και με 353.000 ευρώ και άλλα 100.000 στα … ληξιπρόθεσμα να την οδηγήσεις σε ήρεμα και απάνεμα λιμάνια δημιουργίας και ευημερίας. Να διαπιστώσεις προσωπικά πως το «μαγαζί γωνία» θα σε περιμένει στη … γωνία και πως το έργο που επιτελέστηκε – και είναι συλλογικό – είναι πραγματικό θαύμα.

Και επειδή εκτός από «ελεγχόμενος» είμαι και ελέγχων θα ήθελα να σε ρωτήσω: Έχεις στείλει κάποια ανάλογη επιστολή σε άλλον πρόεδρο ή αντιδήμαρχο, ώστε να τον ελέγξεις, γιατί καταχρέωσε την επιχείρηση που ανέλαβε ή πέρασε τη θητεία του ως αμειβόμενος σε … διακοπές;

Το Νοέμβριο του 2010, οι πολίτες του Δήμου Έδεσσας ψήφισαν αλλαγή στον Δήμο Έδεσσας. Η απαίτηση αυτή έγινε πραγματικότητα στη Δημοτική Κοινωφελή Επιχείρηση. Το γνωρίζουν καλύτερα απ’ όλους τα στελέχη και οι εργαζόμενοι τους οποίους και ευχαριστώ.

Αυτά προς το παρόν.

Ο υπό παραίτηση
Πρόεδρος της Δημοτικής Επιχείρησης
Γιώργος Ρουμελιώτης


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

(3)