Πέμπτη 13 Ιουνίου 2013

Νέο μπαράζ συνενώσεων και καταργήσεων εφοριών



 


Ενα 24ωρο πριν από τη νέα συνάντηση με την τρόικα, το υπουργείο Οικονομικών ανακοίνωσε το τρίτο κύμα καταργήσεων και ενοποιήσεων εφοριών, προκειμένου να καλυφθούν οι μνημονιακές υποχρεώσεις.

 Όπως προκύπτει από την ανακοίνωση, «χαμένοι» θα είναι κυρίως φορολογούμενοι νησιωτικών περιοχών. Το υπουργείο σπεύδει, πάντως, να καθησυχάσει τους συγκεκριμένους φορολογούμενους σημειώνοντας ότι η λειτουργία φορολογικών ΚΕΠ και οι ηλεκτρονικές υπηρεσίες θα καλύψουν το όποιο κενό.
Ειδικότερα, σύμφωνα με την ανακοίνωση του υπουργείου Οικονομικών, από 17.06.2013 αναστέλλεται η λειτουργία έξι πρόσθετων ΔΟΥ σε νησιωτικές περιοχές της χώρας, ενώ άλλες 14 ΔΟΥ θα ενοποιηθούν στις 01.09.2013. Με τον τρόπο αυτό θα εκπληρωθεί η μνημονιακή υποχρέωση για λειτουργία 120 ΔΟΥ σε επίπεδο χώρας εντός του 2013, έναντι 290 ΔΟΥ που λειτουργούσαν το 2011.
Οι 6 πρόσθετες ΔΟΥ, των οποίων αναστέλλεται η λειτουργία στις 17.06.2013, και η αντίστοιχη ΔΟΥ στην οποία αυτές εντάσσονται είναι οι εξής:
- ΔΟΥ Σαλαμίνας: στη ΔΟΥ Ε’ Πειραιά.
- ΔΟΥ Κυθήρων: στη ΔΟΥ Α' Πειραιά.
- ΔΟΥ Θάσου: στη ΔΟΥ Καβάλας.
- ΔΟΥ Παξών: στη ΔΟΥ Κέρκυρας.
- ΔΟΥ Ιθάκης: στη ΔΟΥ Αργοστολίου.
- ΔΟΥ Λέρου: στη ΔΟΥ Κω.
Σε κάθε μία από αυτές τις ΔΟΥ, των οποίων αναστέλλεται η λειτουργία, ιδρύεται ένα Γραφείο Εξυπηρέτησης Φορολογουμένων (ΓΕΦ), το οποίο λειτουργεί ως φορολογικό ΚΕΠ. Τα ΓΕΦ στεγάζονται σε κτήρια των ΟΤΑ, ώστε να επιτευχθούν συνέργειες και να ελαχιστοποιηθεί το κόστος λειτουργίας τους. Στα ΓΕΦ οι πολίτες μπορούν να διεκπεραιώνουν κάθε εργασία, για την οποία προσέρχονταν μέχρι σήμερα στις ΔΟΥ.
Παράλληλα, ολοκληρώνονται οι διοικητικές ρυθμίσεις, έτσι ώστε οι πολίτες να μην υποχρεώνονται πλέον να προσέρχονται στις εφορίες. Ήδη, το υπουργείο Οικονομικών έχει προβεί σε ηλεκτρονικοποίηση διαδικασιών στο πλαίσιο του TAXISnet, παρέχοντας ολοένα και περισσότερες υπηρεσίες στους πολίτες μέσω διαδικτύου (www.taxisnet.gr). Επιπρόσθετα, συνεχίζονται οι εργασίες, με στόχο εντός των επόμενων μηνών να είναι εφικτή η διεκπεραίωση των πληρωμών που διενεργούνταν στις ΔΟΥ αποκλειστικά στις τράπεζες, έτσι ώστε να καταργηθούν τα ταμεία από τις ΔΟΥ.
Ταυτόχρονα, στο αμέσως προσεχές διάστημα το ΥΠΟΙΚ προχωρά στην ενοποίηση των σημείων ελέγχου των ΔΟΥ ολόκληρης της χώρας. Έτσι, την 01.06.2013 υπήρχαν 103 σημεία ελέγχου, ενώ από 01.07.2013 θα προκύψουν 65 σημεία ελέγχου σε επίπεδο χώρας. Η ενοποίηση αυτή υλοποιείται ως συνένωση των Γραφείων-Τμημάτων Ελέγχου και Δικαστικού των ΔΟΥ σε μεγαλύτερες και πιο παραγωγικές μονάδες. Σημειωτέον ότι η συνένωση των σημείων ελέγχου δεν σημαίνει ότι αναστέλλεται και η λειτουργία της κατά περίπτωση ΔΟΥ, η οποία συνεχίζει κανονικά τη λειτουργία της με τα υπόλοιπα τμήματα.
Σύμφωνα με το υπουργείο Οικονομικών, οι ενοποιημένες ΔΟΥ, με τη συγκέντρωση του κατακερματισμένου προσωπικού, μπορούν πλέον να εστιάσουν στο ουσιαστικό έργο τους, που είναι η διενέργεια φορολογικών ελέγχων με σκοπό την πάταξη της φοροδιαφυγής και τη συλλογή εσόδων για το κράτος.

ΠΛΕΙΣΤΗΡΙΑΣΜΟΙ Ραντεβού το φθινόπωρο
Στην επόμενη αξιολόγηση από την τρόικα θα αντιμετωπίσει η κυβέρνηση το θέμα των διατάξεων που προστατεύουν την πρώτη κατοικία από πλειστηριασμούς, η ισχύς των οποίων εκπνέει στο τέλος του έτους.
Όπως ανέφερε υψηλόβαθμος αξιωματούχος του υπουργείου Ανάπτυξης μετά από τη συνάντηση με τους επικεφαλής της τρόικας, το θέμα δεν συζητήθηκε, παρά τις συστάσεις του ΔΝΤ στην τελευταία του έκθεση για άρση του «παγώματος» των πλειστηριασμών έως το τέλος του Αυγούστου, συμπληρώνοντας ότι ο θόρυβος που έχει δημιουργηθεί είναι δυσανάλογος με τις συζητήσεις που έχουν γίνει στο παρελθόν με την τρόικα και ότι, σε κάθε περίπτωση, στόχος είναι να αντιμετωπιστεί το θέμα των πλειστηριασμών με τη δέουσα προσοχή.
«Βούληση της κυβέρνησης είναι να εξαντληθούν όλα τα περιθώρια» τόνισε χαρακτηριστικά ο ίδιος αξιωματούχος, περίπου ένα 24ωρο μετά τις δηλώσεις του κ. Κ. Χατζηδάκη στη Βουλή, ο οποίος δήλωσε ότι το θέμα θα αντιμετωπιστεί με τη μέγιστη ευαισθησία.
Ψηλά στην ατζέντα του υπουργείου Ανάπτυξης (για την οποία ενημερώθηκε η τρόικα) βρίσκονται όμως οι διατάξεις για τη λειτουργία των καταστημάτων τις Κυριακές, που θα συμπεριληφθούν στο σ/ν για την αγορά, που έρχεται στη Βουλή τις επόμενες ημέρες. Η πρόταση του υπουργείου Ανάπτυξης προβλέπει την προαιρετική λειτουργία όλων των καταστημάτων επτά Κυριακές του χρόνου και των καταστημάτων έως 250 τετρ. μ. όλες τις Κυριακές του χρόνου.
Οι διατάξεις για την πώληση μη συνταγογραφούμενων φαρμάκων από σούπερ μάρκετ θα συμπεριληφθούν τελικώς σε άλλο νομοσχέδιο, ενώ πρόκληση χαρακτηρίζουν στο υπουργείο Ανάπτυξης τις αναγκαίες νομοθετικές πρωτοβουλίες για την άρση των στρεβλώσεων στην αγορά, έτσι ώστε να ενισχυθεί ο ανταγωνισμός, με στόχο τη μείωση των τιμών. Η προσέγγιση θα γίνει με «εργαλείο» τις πρόσφατες εκθέσεις του Οργανισμού Οικονομικής Συνεργασίας και Ανάπτυξης και της Παγκόσμιας Τράπεζας.
ΔΗΜΟΣΙΕΥΤΗΚΕ ΣΤΗΝ ΕΦΗΜΕΡΙΔΑ ΜΑΚΕΔΟΝΙΑ

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

(3)