Τετάρτη 19 Ιουνίου 2013

Φόβοι απώλειας μεριδίου της αγοράς στην κομπόστα ροδάκινου.




Υπάρχει φόβος αλλά όχι πολύ μεγάλος, για μια ενδεχόμενη απώλεια μεριδίου της παγκόσμιας αγοράς κομπόστας ροδάκινου. Αυτό αναφέρει στον ΑγροΤύπο,
ο Πρόεδρος της Ένωσης Κονσερβοποιών Ελλάδας (ΕΚΕ), Κώστας Αποστόλου. Σύμφωνα με τον ίδιο, μετά τις μεγάλες ζημιές που σημειώθηκαν από τις σφοδρές χαλαζοπτώσεις σε Ημαθία και Πέλλα τα δεδομένα όσον αφορά την παραγωγή, τις εξαγωγές και τις τιμές έχουν ανατραπεί. Αναφερόμενος μάλιστα στην φετινή παραγωγή και τις εξαγωγές κομπόστας ροδάκινου, ο Πρόεδρος της ΕΚΕ εκτιμά: «βγάζαμε 280.000 τόνους, φέτος συνυπολογιζομένων και των αποθεμάτων θα κυμανθούμε περίπου στους 200.000. Υπολογίζουμε ότι 25 με 30% θα είναι μειωμένες οι εξαγωγές κομπόστας σε σχέση με το προηγούμενο δωδεκάμηνο».

Επιπλέον ο κ. Κώστας Αποστόλου τονίζει: «δεν έχει βγει ακόμα ο ΕΛΓΑ να κάνει αποτιμήσεις των ζημιών αλλά προφανώς η κατάσταση είναι εντελώς διαφορετική σε σχέση με την αυτή πριν τις χαλαζοπτώσεις. Πολύ μεγάλες ζημιές, σε πολλές περιοχές, μειωμένη η καλή ποιότητα. Προφανώς θα κάνουμε πολύ λιγότερες κομπόστες από ότι υπολογίζαμε και θα γίνει περισσότερος χυμός σε σχέση με τα προηγούμενα χρόνια.

Σε ερώτηση του ΑγροΤύπου αν η Ελλάδα κινδυνεύει να χάσει μερίδιο της διεθνούς αγοράς ο κ. Αποστόλου μας απάντησε: «έχει να κάνει με έναν συνδυασμό των παραγωγικών δυνατοτήτων των ανταγωνιστών μας. Αυτό σημαίνει ότι πρέπει να δούμε πως θα πάει η παραγωγή σε Κίνα, Αμερική, Ισπανία τώρα και πως θα πάει η παραγωγή τον χειμώνα στο Νότιο Ημισφαίριο. Στο μεν Βόρειο Ημισφαίριο έχουμε λίγο πολύ μια εικόνα. Ειδικότερα, στην Ισπανία υπάρχει μεν παραγωγή όμως υπάρχουν οικονομικές δυσκολίες οπότε δύσκολα θα αυξηθεί η παραγωγή. Στην Κίνα δεν υπάρχουν στοιχεία αύξησης των εξαγωγών για την ώρα ενώ στην Αμερική υπάρχει ισορροπία σε σχέση με την περσινή παραγωγή. Αυτές οι εκτιμήσεις δείχνουν ότι οι δυσκολίες μας θα είναι μεγάλες αλλά ευτυχώς όχι πάρα πολύ μεγάλες. Φοβόμαστε τον ανταγωνισμό και την απώλεια μεριδίου της αγοράς αλλά ο φόβος αυτός δεν είναι πολύ μεγάλος».
Και προσθέτει: «Η δυσκολία μας ωστόσο προέρχεται πάντα από το Νότιο Ημισφαίριο. Αν για παράδειγμα διαπιστωθεί έλλειψη προϊόντος στην αγορά είναι πολύ εύκολο γι’ αυτές τις χώρες να κάνουν περισσότερες κομπόστες από ότι χυμούς και να καλύψουν την έλλειψη. Δεν ξέρουμε όμως αυτή την στιγμή πως θα είναι οι καιρικές συνθήκες εκεί αφού είναι πάρα πολύ νωρίς».

Σε ερώτησή μας σχετικά με τις τιμές στο ροδάκινο φέτος ο κ. Αποστόλου μας απαντά: «Αυτή τη στιγμή ότι είχε ο καθένας στο μυαλό του έχει ανατραπεί. Έχουμε δύο γεγονότα. Από την μια μεριά η διαθέσιμη παραγωγή είναι μικρότερη ενώ από την άλλη είναι χειρότερης ποιότητας. Αυτό δεν έχει ξεκαθαρίσει στον κλάδο προς τα πού θα πρέπει να κινηθεί. Επίσης, θα έχουμε αυξημένο εργατικό κόστος, διότι για να ξεδιαλύνεις τα καλά από τα προβληματικά ροδάκινα θα πρέπει να χρησιμοποιήσεις περισσότερους ανθρώπους.
Μέχρι και πριν το χαλάζι τα πράγματα όσον αφορά τις τιμές ήταν λίγο πολύ ξεκαθαρισμένα στα περσινά επίπεδα με μια μικρή αύξηση. Τώρα κανείς δεν μπορεί ακόμα να πει τίποτα γιατί έχουν διαμορφωθεί διαφορετικές συνθήκες που δεν ξέρουμε που θα οδηγήσουν. Περιμένουμε επίσης να δούμε πως θα αντιδράσει η παγκόσμια αγορά; Θα δώσει τις διαφορές

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

(3)