Τρίτη 16 Ιουλίου 2013

Κατά του ανοίγματος των καταστημάτων τις Κυριακές στις μη τουριστικές περιοχές τάχτηκε η Θ. Τζάκρη σε παρέμβασή της στην Επιτροπή Παραγωγής και Εμπορίου



    Μιλώντας σήμερα στην Επιτροπή Παραγωγής και Εμπορίου της Βουλής κατά τη συζήτηση του νομοσχεδίου του Υπουργείου Ανάπτυξης και Ανταγωνιστικότητας «Κανόνες ρύθμισης της αγοράς προϊόντων και της παροχής υπηρεσιών» η βουλευτής του ΠΑΣΟΚ κ. Θ. Τζάκρη τόνισε ότι η διάταξη του νομοσχεδίου που αφορά στο άνοιγμα των καταστημάτων κατά τις Κυριακές, έτσι όπως τίθεται στο νομοσχέδιο, δεν είναι προς την σωστή κατεύθυνση για πολλούς λόγους.

    Όπως ανέφερε η κ. Τζάκρη, το πρόβλημα της ελληνικής οικογένειας και της ελληνικής οικονομίας του 1.500.000 και πλέον ανέργων δεν είναι η έλλειψη χρόνου για να κάνουν τις αγορές τους, αλλά η έλλειψη χρημάτων, η έλλειψη αγοραστικής δύναμης. Υπό το πρίσμα αυτό, το άνοιγμα των καταστημάτων τις Κυριακές για τους Έλληνες πολίτες σε μη τουριστικές περιοχές δεν θα βελτιώσει τους τζίρους.
    Αντιθέτως θα μεταφέρει ένα κομμάτι των τζίρων από τις μικρές επιχειρήσεις, που είναι η ραχοκοκαλιά της ελληνικής οικονομίας, στις μεγάλες αλυσίδες και τα πολυκαταστήματα, που ως επί τω πλείστον είναι εύρωστες επιχειρήσεις και οι περισσότερες εκ των οποίων ανήκουν σε πολυεθνικά συμφέροντα και κεφάλαια.
Όπως ανέφερε η βουλευτής στον αρμόδιο υπουργό, «μετά την ψήφιση του νομοσχεδίου οι μεγάλες επιχειρήσεις θα προσφύγουν στο ΣτΕ και θα κερδίσουν την ίση μεταχείριση με τις μικρές επιχειρήσεις. Σε έξι μήνες από την ψήφιση του παρόντος νομοσχεδίου, μόνο τα μεγάλα πολυκαταστήματα θα είναι τελικά ανοιχτά. Η μικρομεσαία επιχείρηση, ο μικρός καταστηματάρχης, είτε θα πρέπει να αυξήσει τις δαπάνες του για να παραμείνει και αυτός ανοιχτός τις Κυριακές, είτε θα πρέπει να αποδεχτεί ότι θα χάσει ένα κομμάτι του τζίρου του, με αποτέλεσμα να κινδυνεύει να κλείσει και να χαθούν και άλλες θέσεις εργασίας».
    Η κ. Τζάκρη τόνισε επίσης ότι από πουθενά δεν προκύπτει ότι θα αυξηθούν οι θέσεις εργασίας σε υπολειτουργούσες επιχειρήσεις. Αντιθέτως, οι όποιες ανάγκες θα καλυφθούν με την εντατικοποίηση της εργασίας των ήδη υπαρχόντων υπαλλήλων. «Η μελέτη του Ο.Ο.Σ.Α. στην οποία αναφέρεσθε και την οποία αρνείστε να μας διανείμετε, ενώ ο Οργανισμός αυτός αποφαίνεται ότι καμία ολοκληρωμένη μελέτη δεν υπάρχει για το ζήτημα αυτό, κάνει λόγο αρχικά περί δήθεν 30.000 νέες θέσεις εργασίας, στην συνέχεια αυτές έγιναν 17.000 θέσεις εργασίας, χωρίς μάλιστα να υπολογίζεται η απώλεια των θέσεων εργασίας στον τομέα της εστίασης», ανέφερε η κ. Τζάκρη στον κ. Χατζηδάκη.
    Επιπλέον η κ. Τζάκρη τόνισε ότι θα πληγεί και η ελληνική οικογένεια, που θα χάσει έστω και αυτό το μικρό διάλειμμα της Κυριακής, εφόσον άλλο μέλος της οικογενείας θα εργάζεται και άλλο όχι και ο οικογενειακός συντονισμός θα γίνει δυσχερέστερος. «Πρέπει να καταλάβουμε ότι εκεί που αυτό δεν είναι αναγκαίο, π.χ. στις μη τουριστικές περιοχές, για τις οποίες καμία μνεία δεν γίνεται στο νομοσχέδιο, τα πράγματα δεν πρέπει να κινούνται γύρω από τους τζίρους, που ούτως ή άλλως δεν είναι αυξημένοι, αντιθέτως είναι μικροί και η ρύθμιση αυτή δεν είναι αναγκαία. Και πρέπει επιτέλους να υπάρχει και ένα μικρό διάλειμμα για τους εργαζόμενους. Σε περίπτωση που γενικευτεί αυτή η ρύθμιση, τότε πράγματι μιλάμε για μια άλλη κοινωνία, όχι κατ’ ανάγκη αποδοτικότερη και σίγουρα όχι καλύτερη», ανέφερε  χαρακτηριστικά η κ. Τζάκρη.
    «Αντιλαμβάνομαι ότι θα πρέπει να υπάρχει μια ευελιξία στις τουριστικές περιοχές και στα μεγάλα αστικά κέντρα, όπου πράγματι υπάρχει αυξημένη ζήτηση και οι τζίροι μπορεί να είναι μεγάλοι. Οι αποφάσεις αυτές όμως θα πρέπει να είναι αποκεντρωμένες και να λαμβάνονται σε τοπικό επίπεδο. Έτσι, το πρώτο τρίμηνο κάθε έτους και όχι άπαξ ο Αντιπεριφερειάρχης θα μπορεί να εκδίδει απόφαση με την οποία θα ρυθμίζει το θέμα του ωραρίου των καταστημάτων εν γένει και ειδικότερα το θέμα της λειτουργίας των καταστημάτων κατά τις Κυριακές, με ευελιξία και σύμφωνα με τις ανάγκες, ακόμη και με διαφοροποίηση από περιοχή σε περιοχή. Η ρύθμιση όμως του άρθρου 16 του νομοσχεδίου, στην οποία προβλέπεται ότι αν η προθεσμία των δύο μηνών παρέλθει άπρακτη, να επιτρέπεται η λειτουργία των καταστημάτων όλες τις Κυριακές του έτους είναι πρωτοφανής και κατάπτυστη» ανέφερε η κ. Τζάκρη. «Το αντίθετο ακριβώς θα έπρεπε να συμβαίνει κ. Υπουργέ. Εκεί όπου ο Αντιπεφερειάρχης κωλυσιεργεί, ή αρνείται να αποφανθεί, μετά την άπρακτη παρέλευση της προθεσμίας, (που προτείνω να είναι τρίμηνη στις αρχές κάθε έτους και όχι άπαξ), να τεκμαίρεται ότι τα καταστήματα θα παραμένουν κλειστά και όχι ότι θα ανοίγουν. Σε ολόκληρη την δημόσια διοίκηση από την άπρακτη παρέλευση της ανατρεπτικής προθεσμίας τεκμαίρεται σιωπηρή απόρριψη και όχι σιωπηρή έγκριση» τόνισε με έμφαση η κ. Τζάκρη.
    Τέλος η κ. Τζάκρη αναφέρθηκε στην ρύθμιση του νομοσχεδίου για τις λαϊκές αγορές προτείνοντας την κατάργηση των Οργανισμών Λαϊκών Αγορών Αττικής και Θεσσαλονίκης, τον Πρόεδρο και τον Αντιπρόεδρο των οποίων με την παρούσα ρύθμιση θα ορίζει και πάλι ο Υπουργός Ανάπτυξης και όχι οι Περιφερειάρχες, λέγοντας ότι η γενική πρόβλεψη στον Καλλικράτη ότι οι δήμοι ορίζουν την οργάνωση και την δομή των λαϊκών αγορών και οι Περιφέρειες τα σχετικά με τις άδειες λειτουργίας αρκούν, χωρίς να χρειάζεται να διατηρούμε για τον σκοπό αυτό ξεχωριστούς οργανισμούς με πολυτελή διοικητικά συμβούλια και υπαλλήλους.-

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

(3)