Δευτέρα, 24 Απριλίου 2017

«Σχέδιο Σόιμπλε για συντεταγμένη χρεοκοπία χωρών»

Σχέδιο του Γερμανού υπουργού Οικονομικών για συντεταγμένη χρεοκοπία χωρών της ευρωζώνης αποκαλύπτει η Sueddeutsche Zeitung αναφερόμενη στην...
επιθυμία του να μετατραπεί ο Ευρωπαϊκός Μηχανισμός Σταθερότητας (ESM) σε Ευρωπαϊκό Νομισματικό Ταμείο.

Σε δημοσίευμα με τίτλο «Ασφάλεια με ρήτρα χρεοκοπίας» η γερμανική εφημερίδα γράφει ότι η Bundesbank έχει συντάξει ένα σχέδιο από το καλοκαίρι που προβλέπει ότι οι χώρες της Ευρωζώνης θα παρέχουν στα κυβερνητικά ομόλογα μια ειδική ρήτρα με την οποία οι αγοραστές τους θα μπορούν να παραιτούνται από μέρος της απόδοσής τους σε περίπτωση υπερχρέωσης.

Ο Σόιμπλε δεν θέλει τίποτα λιγότερο από το να κατοχυρώσει σε συνθήκη την οργανωμένη χρεοκοπία χωρών, κάτι που έχει το πλεονέκτημα ότι θα μπορούσαν να σωθούν και μεγάλες χώρες της Ευρωζώνης, κάτι που δεν είναι σήμερα δυνατόν.

Όπως γράφει η SZ, υπάρχει κοινό νόμισμα αλλά υπάρχει όμως κοινή οικονομική πολιτική και πολλές χώρες δεν θέλουν να διορθώσουν αυτό το λάθος με αποτέλεσμα η ευρωζώνη να είναι επιρρεπής σε κρίσεις ακόμα και αν η οικονομία των χωρών πηγαίνει καλά.

Σύμφωνα με την εφημερίδα, το σχέδιο του Σόιμπλε είναι να περιορίσει την ευαισθησία σε κρίσεις, να κάνει το ευρωπαϊκό νόμισμα πιο ανεξάρτητο από τις πολιτικές αλλαγές στα κράτη μέλη, όπως για παράδειγμα έπειτα από εκλογές.

Έτσι, δεν θα έχει πλέον σημασία αν θα έρθει στην εξουσία μια αριστερή, μια φιλελεύθερη, μια συντηρητική ή μια εθνικιστική κυβέρνηση, καθώς θα υπάρχουν αυτοματοποιημένοι μηχανισμοί.

Τέλος, διαβάζουμε ότι εάν μία χώρα ένα δάνειο - γέφυρα, τότε θα επιμηκυνθεί κατά τρία χρόνια η διάρκεια αποπληρωμής των ομολόγων της. Σε περίπτωση που φανεί ότι η χώρα δεν έχει προσωρινή αδυναμία πληρωμών, αλλά είναι υπερχρεωμένη, τότε θα συμμετέχουν αυτόματα οι πιστωτές σε ένα κούρεμα του χρέους της χώρας...

efsyn.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου