Παρασκευή 9 Ιουνίου 2017

Στην αντιπαράθεση για ελληνικό χρέος η Κομισιόν πιέζει για ταχεία εκταμίευση, γράφει η SZ
Στις εκκρεμότητες που εξακολουθούν να υπάρχουν, μεταφέροντας το σημερινό μήνυμα της Κομισιόν από τις Βρυξέλλες, οι οποίες -όπως γράφει η εφημερίδα του Μονάχου- εκτιμούν ότι «η Αθήνα έχει κάνει τα πάντα» αναφέρεται η εφημερίδα Süddeutsche Zeitung.
 «Στην αντιπαράθεση γύρω από το πρόβλημα του ελληνικού χρέους η Κομισιόν πιέζει για ταχεία εκταμίευση νέων δανείων ύψους δισεκατομμυρίων ευρώ» σημειώνει η εφημερίδα στις οικονομικές της σελίδες. Το άρθρο επικαλείται σχετικές δηλώσεις του αντιπροέδρου της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Βάλντις Ντομπρόβσκις, σύμφωνα με τον οποίο δεν υπάρχει κάποιος αντικειμενικός λόγος να μη γίνει η εκταμίευση, δεδομένου ότι, όπως δήλωσε ο ίδιος, η Ελλάδα έχει τηρήσει τις δεσμεύσεις της τόσο στο δημοσιονομικό πεδίο όσο και στο πεδίο της εφαρμογής των συμφωνηθέντων μεταρρυθμίσεων.
 Η εφημερίδα του Μονάχου υπενθυμίζει εκ νέου τη διαμάχη του Βερολίνου με το ΔΝΤ με «αγκάθι» το ζήτημα της ελάφρυνσης του ελληνικού χρέους, για το οποίο αρνείται πεισματικά να δεσμευθεί ο Γερμανός υπουργός Οικονομικών Βόλφγκανγκ Σόιμπλε, αντιτασσόμενος στις επιθυμίες του Ταμείου.
 Όπως εκτιμά η SZ, «τώρα διαφαίνεται ένας συμβιβασμός που είχε συζητηθεί ήδη τον Μάιο. Σύμφωνα με αυτόν, το ΔΝΤ θα ενέκρινε το (ελληνικό) πρόγραμμα, αλλά δεν θα κατέβαλε το ίδιο δάνεια πριν να επιτευχθεί συμφωνία επί μιας κοινής ανάλυσης για τη βιωσιμότητα του ελληνικού χρέους. Επειδή όμως με αυτόν τον τρόπο η Αθήνα θα βρισκόταν σε χειρότερη θέση σε σχέση με τον αρχικό σχεδιασμό της, η ελληνική κυβέρνηση προβάλλει αντίσταση. Εάν το ΔΝΤ είχε εκπονήσει δικό του δανειακό πρόγραμμα με άμεση εκταμίευση χρημάτων, τότε με αυτό θα συνδέονταν τόσο η δέσμευση για ελάφρυνση χρέους όσο και η βοήθεια της ΕΚΤ (σ.σ. με την ένταξη της Ελλάδας στο πρόγραμμα ποσοτικής χαλάρωσης). Αυτά τα δύο στοιχεία θα βελτίωναν αισθητά την οικονομική κατάσταση στην Ελλάδα» επισημαίνει ο Γερμανός αρθρογράφος.




09/06/2017 08:07

ΑΠΕ-ΜΠΕ Βερολίνο

Πηγή: mignatiou.com

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

(3)