Παρασκευή 20 Οκτωβρίου 2017

Ψυχραιμία, αλλά και αυστηρότητα απέναντι στην Τουρκία, ζήτησε από τους Ευρωπαίους ο Τσίπρας

Την ανάγκη η Ευρωπαϊκή Ένωση να διατηρήσει την μέχρι τώρα ψύχραιμη στάση της απέναντι στις εξελίξεις στην Τουρκία και ταυτόχρονα να στείλει αυστηρά, αλλά στοχευμένα μηνύματα προς την Άγκυρα υπογράμμισε ο πρωθυπουργός, Αλέξης Τσίπρας, στην παρέμβαση που έκανε κατά τη διάρκεια του δείπνου εργασίας του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου, στο οποίο συζητήθηκαν οι σχέσεις Ευρωπαϊκής Ένωσης-Τουρκίας και η κατάσταση στη γειτονική χώρα.

 Στη συζήτηση και στις τοποθετήσεις των Ευρωπαίων ηγετών υπήρξε κοινός τόπος ότι η Τουρκία απομακρύνεται από τα κριτήρια της Κοπεγχάγης και ειδικότερα από τις δημοκρατικές αξίες και το κράτος δικαίου, ενώ διατυπώθηκε επίσης ανησυχία για τις εξελίξεις στο εσωτερικό της, καθώς και για το ρόλο της στην περιοχή.
 Ο Έλληνας πρωθυπουργός, στην τοποθέτηση του, αναφέρουν κυβερνητικές πηγές, τόνισε ότι «τα ζητήματα που αφορούν τη δημοκρατία και το κράτος δικαίου στην Τουρκία δεν είναι για την Ελλάδα μόνο θέματα αρχής, αλλά δυνητικά επηρεάζουν την άμυνα, την ασφάλεια και τη δημόσια τάξη της χώρας μας».
 Για αυτούς τους λόγους ο κ. Τσίπρας σημείωσε ότι η Ελλάδα έχει αυξημένο ενδιαφέρον για αυτά τα ζητήματα, ενώ αναφέρθηκε εκτενώς στην παραβατική αεροναυτική δραστηριότητα της Τουρκίας στο Αιγαίο, τονίζοντας ότι αυτή η δραστηριότητα της, σε συνδυασμό και με τη στάση της απέναντι στην Κυπριακή Δημοκρατία, πρέπει να αποτελέσουν κρίσιμα ζητήματα στις ευρωτουρκικές σχέσεις.
 Ο Έλληνας πρωθυπουργός είπε ότι υπάρχουν μέτρα που μπορούν να ληφθούν ώστε να σταλούν συγκεκριμένα μηνύματα στην Τουρκία, όμως η στρατηγική επιλογή της ενταξιακής πορείας της Τουρκίας πρέπει να διατηρηθεί, τόσο προς όφελος της Ευρώπης όσο και του τουρκικού λαού.
 Τόνισε, ακόμα, τη σημασία της ενίσχυσης του χρηματοδοτικού μηχανισμού για τους πρόσφυγες στην επικράτεια της Τουρκίας και επισήμανε την ανάγκη να διατηρηθεί η συνεργασία της Ευρωπαϊκής Ένωσης με την Άγκυρα στο προσφυγικό.

 20/10/2017 06:30

 ΑΠΕ-ΜΠΕ-του απεσταλμένου μας Ν. Ρούμπου Βρυξέλλες, Belgium

Πηγή: mignatiou.com



Τα 3 ερωτήματα του Γιούνκερ για την Τουρκία: H oυσία της συζήτησης στο δείπνο των Ευρωπαίων ηγετών



Το Δείπνο των ηγετών ολοκληρώθηκε στις 12:20 (τοπική ώρα Βρυξελλών), ξημερώματα Παρασκευής, έχοντας περιλάβει τις συζητήσεις για την Τουρκία, τη Βόρεια Κορέα και την πυρηνική συμφωνία με το Ιράν (που ολοκληρώθηκαν στις 11:50), αλλά και την ομιλία της Τερέζα Μέι για το Brexit.
 Είχε ξεκινήσει περίπου στις 20:40 (τοπική ώρα), μετά τις πρώτες δηλώσεις Τουσκ και Γιούνκερ για τα συμπεράσματα της πρώτης συνεδρίας εργασιών. Αύριο ακολουθεί η δεύτερη συνεδρία και η ειδική Σύνοδος του άρθρου 50, χωρίς την παρουσία της Τερέζα Μέι.
 H Α. Μέρκελ, Καγκελάριος της Γερμανίας, εκτίμησε μιλώντας στον Τύπο μετά το δείπνο, πως υπήρχε “συναίνεση να παγώσουν τα προενταξιακά κονδύλια”, χωρίς όμως να ληφθεί απόφαση.
 Σε ό,τι αφορά την Τουρκία, δεν προέκυψαν συμπεράσματα ή άλλα γραπτά κείμενα. Οι μόνες δύο αναφορές στην Τουρκία σε όλα τα συμπεράσματα είναι η φράση που περιελήφθη μετά την παρέμβαση του Προέδρου της Δημοκρατίας Νίκου Αναστασιάδη στο σημείο 2 της παραγράφου 3 για το προσφυγικό (full and non-discriminatory implementation of the EU-Turkey Readmission Agreement with all Member States; ) και η ένδειξη ότι έγινε συζήτηση στην παράγραφο 17 από το κομμάτι “εξωτερικές σχέσεις” (The European Council held a debate on relations with Turkey).
 Ενδέχεται όμως, αν ερωτηθεί, να τοποθετηθεί επί του θέματος στην διάσκεψη Τύπου της Παρασκευής ο Πρόεδρος του Συμβουλίου Τουσκ. Αυτό όμως δεν σημαίνει ότι προέκυψε και οποιαδήποτε απόφαση.
 Το να γίνει αυτή η συζήτηση ήταν το πάγιο αίτημα πολλών εθνικών κυβερνήσεων και πολλών ηγετών που τους προηγούμενους μήνες ήρθαν αντιμέτωποι με εκλογικές αναμετρήσεις, είπε στο ΚΥΠΕ διπλωματική πηγή.
 “Δεν πρέπει να ξεχνάμε ότι τη συζήτηση ενέγραψε στην ατζέντα η Άγκελα Μέρκελ. Μέχρι στιγμής όμως, όποιος μιλούσε για την Τουρκία μιλούσε σε εθνικό ακροατήριο. Η πρώτη φορά που η συζήτηση αυτή έγινε στο επίπεδο των ηγετών, γύρω από ένα τραπέζι είναι σε αυτή τη Σύνοδο σε αυτό το δείπνο” είπε η διπλωματική πηγή.
 “Και το κυριότερο είναι πως τη συζήτηση θα καθοδηγήσει ΄μια παλιά αλεπού της πολιτικής΄, ο Ζαν Κλώντ Γιούνκερ”, σημείωσε χαρακτηριστικά.
 Η οργάνωση της συζήτησης περιλάμβανε ουσιαστικά 3 ερωτήματα για τους ηγέτες:
 – τι θα γίνει με τα ποσά (τα χρήματα της προενταξιακής βοήθειας και του μεταναστευτικού) 
 – τι θα γίνει με τα κεφάλαια (δηλαδή τις θεματικές διαπραγματεύσεις για την ένταξη) και
 – τι θα γίνει με την συνεργασία για το μεταναστευτικό και την τρομοκρατία.
 “Το τρίτο το θέλει πιο πολύ η ΕΕ και τα δύο πρώτα τα θέλει πιο πολύ ο Ερντογάν. Κάπως έτσι θα δοθούν και οι απαντήσεις”, είπε η διπλωματική πηγή που ενημέρωσε το ΚΥΠΕ.
 Σε σχέση με τα κεφάλαια είναι γνωστό ότι όλα θα παραμείνουν ως έχουν: δεν ανοίγει κανένα παγωμένο κεφάλαιο, αν δεν πληρούνται οι προϋποθέσεις.
 Το ίδιο ισχύει και για τη visa και την αναβάθμιση της τελωνειακής ένωσης. Σε σχέση με τα λεφτά, είναι πιθανό κεφάλαια της προενταξιακής βοήθειας να πάνε στο προσφυγικό ή στην κοινωνία των πολιτών, αυτή η απόφαση όμως δεν έχει ληφθεί ακόμα.
 Η διπλωματική πηγή υποστήριξε ότι η Κομισιόν δεν θα ελάμβανε εντολή από τους ηγέτες να κάνει οποιαδήποτε κίνηση και διευκρίνισε ότι ο Πρόεδρος Γιούνκερ άφησε τους ηγέτες να δουν τις συνέπειες των σκέψεων που είχαν εκφραστεί δημόσια. Κανείς δεν αμφισβητεί το πόσο προβληματική είναι η κατάσταση στην Τουρκία, όμως η κοινή πεποίθηση των 28 είναι πως και ελέω προσφυγικού, καλό είναι να αφήσουν την Άγκυρα να κάνει την πρώτη λάθος κίνηση.

 ΚΥΠΕ – Αθανάσιος Αθανασίου – Βέλγιο/Βρυξέλλες 20/10/2017 07:35

Πηγή: mignatiou.com

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

(3)