Σάββατο 23 Ιανουαρίου 2021

Χαμός με τις αναστολές, τις πληρωμές, τα αναδρομικά και αλαλούμ με την Επιστρεπτέα 5

Χαμός με τις αναστολές, τις πληρωμές, τα αναδρομικά και αλαλούμ με την Επιστρεπτέα 5

 

Τι θα γίνει με το οφειλόμενο Δώρο Χριστουγέννων και τις πληρωμές των αναστολών, τα αναδρομικά των κληρονόμων, το επίδομα θέρμανσης, τα 400 ευρώ των επιστημόνων και το αλαλούμ με την Επιστρεπτέα 5. 

Απαντήσεις για τις πληρωμές συγκεκριμένων εργαζομένων που ανεστάλη η σύμβασή τους, κληρονόμων που αναμένουν αναδρομικά, δικαιούχων επιδόματος θέρμανσης  και επιστημόνων που διεκδικούν το επίδομα των 400 ευρώ, δόθηκαν στην εκπομπή Mega Σαββατοκύριακο.  

Παράλληλα, οι Κώστας Τσουκαλάς, δικηγόρος, Ματίνα Τριανταφύλλη, δικηγόρος και εργατολόγος, και Μιχάλης Αντωνόπουλος, φοροτεχνικός, μίλησαν για το αλαλούμ που έχει δημιουργηθεί με την Επιστρεπτέα Προκαταβολή 5. 

«Μέχρι τέλη Ιανουαρίου είναι να πάρουν το Δώρο Χριστουγέννων για όσους ήταν σε αναστολή το Δεκέμβριο. Επίσης, μέχρι τέλη Ιανουαρίου θα πληρωθούν οι παρατάσεις ανεργίας για το Νοέμβριο και το Δεκέμβριο. Για τις αναστολές Ιανουαρίου, η προθεσμία είναι μέχρι τις 31/01 για τις δηλώσεις.

Οι εργοδότες πρέπει να κάνουν δύο δηλώσεις. Μία για όταν είχαν ένα εργαζόμενο σε αναστολή και η επιχείρηση ήταν κλειστή, και μία για όταν η επιχείρηση άνοιξε ήταν πληττόμενη. Η πληρωμή των αναστολών του Ιανουαρίου θα γίνει το πρώτο δεκαπενθήμερο του Φεβρουαρίου», αποσαφήνισε η κ. Τριανταφύλλη.

Σχετικά με τα αναδρομικά των κληρονόμων που δεν έχουν πάρει τα δικαιολογητικά από τα ειρηνοδικεία και δεν μπορούν να ολοκληρώσουν την αίτηση, ο κ. Τσουκαλάς εξήγησε τα εξής:

«Αυτοί που έχουν ολοκληρώσει έως 21/12 έως 10 Φεβρουαρίου θα πληρωθούν. Όσοι την ολοκληρώσουν έως τέλος Φεβρουαρίου, θα πληρωθούν 10 Μαρτίου. Το βασικό είναι να έχει ολοκληρωθεί η διαδικασία με τα πιστοποιητικά, ώστε να μην υπάρξουν νέες παρατάσεις», τόνισε ο κ. Τσουκαλάς.

Όσον αφορά στο επίδομα θέρμανσης, ο κ. Αντωνόπουλος διευκρίνισε πως η πληρωμή θα είναι μέχρι 31 Ιανουαρίου, ωστόσο ακόμη δεν υπάρχει η σχετική υπουργική απόφαση για το πώς θα καθοριστεί το ποσό.

«Αναμένουμε την απόφαση για το πώς θα καθοριστεί το ποσό. Θεωρούμε ότι ίσως το υπουργείο δεν προλάβει. Αναμένουμε μέσα στην επόμενη εβδομάδα», προσέθεσε ο κ. Αντωνόπουλος.

Πώς θα πάρουν τα 400 ευρώ 150.000 επιστήμονες

Το έκτακτο επίδομα ύψους 400 ευρώ θα δοθεί σε δικηγόρους, μηχανικούς, λογιστές, οικονομολόγους, ιατρούς, οδοντιάτρους, δικαστικούς επιμελητές και γεωτεχνικούς υπό προϋποθέσεις.

«Πρέπει να μην είναι παράλληλα μισθωτοί. Μετράει το οικογενειακό εισόδημα, και ακούγεται ότι θα είναι γύρω στις 20.000 και μείωση εσόδων το 2020, σε ό,τι αφορά στους μήνες από Απρίλιο μέχρι Δεκέμβριο», σημείωσε ο κ. Τσουκαλάς.

Συμπλήρωσε, δε, πως οι δικαιούχοι θα πρέπει να μπουν στο MyBusinessSupport να δηλώσουν τα έσοδά τους ανά μήνα, ώστε να διαπιστωθεί αν υπάρχει μείωση 20% στα έσοδά τους, και αμέσως μετά θα μπούνε στην ΕΡΓΑΝΗ για να κάνουν την αίτηση.

Υπενθυμίζεται πως χθες (22/1) ο πρόεδρος του Δικηγορικού Συλλόγου Αθηνών, Δημήτρης Βερβεσός, ενημέρωσε πως οι δικηγόροι αποχωρούν από τον διάλογο για τα 400 ευρώ, επισημοποιώντας τη ρήξη μεταξύ δικηγόρων και κυβέρνησης στο εν λόγω ζήτημα. 

Αλαλούμ με την Επιστρεπτέα 5

«Στο θέμα της επιστρεπτέας προκαταβολής, καθημερινά δεχόμαστε τηλέφωνα από τους επιχειρηματίες που έχουμε κάνει το αρχικό βήμα για να ενταχθούν στην επιστρεπτέα. Πολλοί επαγγελματίες δεν ξέρουν αν θα ενταχθούν γιατί δεν είναι γνωστά τα ακριβή κριτήρια. Το 50% της ενίσχυσης δεν επιστρέφεται, και είναι ένα μεγάλο βοήθημα αυτό. Ελπίζουμε ότι θα γίνει», τόνισε ο κ. Αντωνόπουλος. 

Όσον αφορά στα κύρια κριτήρια, είναι πιθανόν οι επιχειρήσεις να πρέπει να έχουν μείωση τζίρου 20%, μα πρέπει να διατηρήσουν το προσωπικό που έχουν μέχρι τέλη Ιουνίου, να αθροιστούν και οι προηγούμενες ενισχύσεις που πήραν, για να προκύψει το ποσό που θα λάβουν και να ανήκουν στους ΚΑΔ που έχουν πληγεί.

Πηγή: ieidiseis.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

(3)