Σάββατο 23 Ιανουαρίου 2021

Τι κρύβεται πίσω από τις καθυστερήσεις των εμβολιασμών;

Οι φαρμακευτικές εταιρίες φρόντισαν να εξασφαλίσουν παχυλά συμβόλαια  (και γενναιόδωρες επιδοτήσεις) από τις ευρωπαϊκές κυβερνήσεις για τα εμβόλια τους κατά του covid.Και τώρα γίνεται αυτό που πολλοί υποπτεύονταν: Αδυνατούν να ολοκληρώσουν έγκαιρα και μέσα στις ημερομηνίες που είχαν προσυμφωνηθεί την παραγωγή και συνεπώς τις παραδόσεις των ποσοτήτων που χρειάζονται οι χώρες.
Πρώτη... η Pfizer/Biontech ειδοποίησε τις χώρες ότι για το επόμενο διάστημα μειώνει κατά 50% περίπου την παράδοση των δόσεων που προβλέπονται αρχικά. Τι πραγματικά κρύβεται πίσω από αυτή την καθυστέρηση, ποιες διαπιστώσεις έκανε ο ΕΜΑ, ποια προβλήματα προέκυψαν σε μεγάλες παρτίδες εμβολίων κλπ. θα τα πούμε όταν έρθει η ώρα και αφού διασταυρωθούν όλες οι πληροφορίες.

Σήμερα ακολούθησε η Astra Zeneca  ( της οποίας το εμβόλιο θα προ εγκριθεί στην καλύτερη περίπτωση σε δυο εβδομάδες) που ενημέρωσε τους εντεταλμένους εκπροσώπους των 27 χωρών -- σύμφωνα με αυστριακές και γερμανικές πηγές -- ότι οι προβλεπόμενες δόσεις θα  είναι"σαφώς μειωμένες". Και μάλιστα για δυο λόγους: 1. Γιατί ποσότητες που έχουν ήδη παραχθεί εν αναμονή της έγκρισης πρέπει να προσαρμοσθούν στα μεταλλαγμένα στελέχη που έχουν εμφανισθεί στην Γερμανία, τη Νότια Αφρική και τη Βραζιλία. 2. Γιατί μια τεράστια πυρκαγιά (πιθανόν από εμπρησμό) διέκοψε την παραγωγή εμβολίων στο μεγαλύτερο παγκοσμίως εργοστάσιο παραγωγής εμβολίων στην Ινδία.
Όλες οι χώρες αναθεωρούν γι αυτόν τον λόγο τα εμβολιαστικά τους προγράμματα και θεωρούν απίθανο να προχωρήσει ο εμβολιασμός με τους αρχικά προβλεπόμενους ρυθμούς. Η κυβέρνηση Μητσοτάκη γιατί δεν ενημερώνει τους Έλληνες πολίτες όπως έχει υποχρέωση; Μήπως γιατί όλα αυτά δεν ταιριάζουν στους πολιτικούς της σχεδιασμούς;

 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

(3)