Οι μεταλλάξεις του κορονοϊού έχουν προκαλέσει διεθνή ανησυχία, με το ECDC να σημαίνει «συναγερμό» στην Ευρώπη. Τι λένε Μαγιορκίνης, Παπαευγγέλου, Σουρβίνης, Σαρρηγιάννης.
Η νέα μεγάλη πρόκληση στο μέτωπο της πανδημίας που καλούνται να αντιμετωπίσουν επιστήμονες και κράτη, στην Ελλάδα και σε όλο τον κόσμο, είναι οι μεταλλάξεις του κορονοϊού, όπως όλα δείχνουν, με το Ευρωπαϊκό Κέντρο Πρόληψης και Ελέγχου Νόσων (ECDC) να κρούει «καμπανάκι» την Πέμπτη, για την απειλή των παραλλαγών του ιού, συζήτηση που ανοίγουν οι ειδικοί και στη χώρα μας, μετά τον εντοπισμό 26 κρουσμάτων του στελέχους που «κατακλύζει» την Αγγλία εντός των συνόρων μας.
Υπενθυμίζεται πως η αρμόδια ευρωπαϊκή υπηρεσία αύξησε χθες σε «υψηλή/πολύ υψηλή» την αξιολόγησή της για τους υγειονομικούς κινδύνους που συνδέονται με τις νέες παραλλαγές, έναντι «υψηλής» στην πρώτη αξιολόγησή της, στα τέλη Δεκεμβρίου, καθώς και ότι ζήτησε την προετοιμασία των κυβερνήσεων για το ενδεχόμενο να επιβάλλουν νέα μέτρα αλλά και να «θωρακίσουν» τα συστήματα υγείας, τα οποία είναι πιθανό να δεχθούν μεγάλο αριθμό ασθενών, όπως εκτίμησε.
Αξίζει επίσης να αναφερθεί πως στο γράφημα του ECDC (βλ. παρακάτω) που συνοψίζει τα περιεχόμενα της έκθεσης που εξέδωσε χθες ο οργανισμός επισημαίνονται τα εξής για τις τρεις μεταλλάξεις που ανησυχούν περισσότερο τη διεθνή κοινότητα:
- «Βρετανική» μετάλλαξη: Για πρώτη φορά εντοπίστηκε τον Σεπτέμβριο του 2020, στο Ηνωμένο Βασίλειο. Μέχρι και τις 19 Ιανουαρίου εντοπίστηκε σε 23 κράτη της ΕΕ και του Ευρωπαϊκού Οικονομικού Χώρου. Συνδέεται με αυξημένη μεταδοτικότητα.
- «Νοτιοαφρικανική» μετάλλαξη: Για πρώτη φορά εντοπίστηκε τον Οκτώβριο του 2020, στη Νότια Αφρική. Μέχρι και τις 19 Ιανουαρίου εντοπίστηκε σε 10 κράτη της ΕΕ και του Ευρωπαϊκού Οικονομικού Χώρου. Συνδέεται με αυξημένη μεταδοτικότητα αλλά και με την πιθανότητα μείωσης της αποτελεσματικότητας των εμβολίων.
- «Βραζιλιάνικη» μετάλλαξη: Για πρώτη φορά εντοπίστηκε τον Ιανουάριο του 2021. Για πρώτη φορά εντοπίστηκε σε Ιαπωνία και Βραζιλία. Μέχρι και τις 19 Ιανουαρίου δεν έχει καταγραφεί κρούσμα αυτού του στελέχους σε έδαφος της ΕΕ ή του Ευρωπαϊκού Οικονομικού Χώρου. Συνδέεται με αυξημένη μεταδοτικότητα αλλά και με την πιθανότητα μείωσης της αποτελεσματικότητας των εμβολίων.
Στενή παρακολούθηση
Παρέμβαση για το θέμα πραγματοποίησε το βράδυ της Παρασκευής (22/1) και ο επίκουρος καθηγητής Επιδημιολογίας κ. Γκίκας Μαγιορκίνης, ο οποίος εμφανίστηκε, για ακόμη μία φορά, καθησυχαστικός.
Αρχικά σημείωσε πως «η επιστημονική κοινότητα έχει επικεντρώσει την προσοχή της στα στελέχη που κουβαλάνε το αμινοξύ τυροσίνη στην θέση 501 της πρωτεΐνης Spike ακίδας του ιού».
Όπως εξήγησε ο ίδιος, στο πλαίσιο της τακτικής ενημέρωσης για την επιδημία, «η ακίδα είναι το μόριο του ιού που αρπάζει το μόριο της αγγειοτενσίνης 2 στην επιφάνεια των κυττάρων και μέσω αυτής της αρπαγής μπορεί και εισέρχεται μέσα στα κύτταρά μας.
» Η αλλαγή του αμινοξέως ασπαραγίνη σε τυροσίνη στη θέση 501 της ακίδας, γνωστή στους επιστημονικούς κύκλους με το παρατσούκλι "Nelly", φαίνεται ότι βρίσκεται στα στελέχη της Μ. Βρετανίας, της Ν. Αφρικής και της Βραζιλίας».
Και ενώ «τα στελέχη αυτά έχουν συσχετιστεί με επιδημιολογικές αυξήσεις σε κάποιες περιοχές», παρατήρησε, «δεν είναι ακόμα πλήρως κατανοητή η όποια συνεισφορά τους στην επιδημία, μέσω επαυξημένης μοριακής επιτήρησης με μεθόδους εξελικτικής επιδημιολογίας, όπως η φυλοδυναμική και φυλογεωγραφία, η παγκόσμια κοινότητα θα παρακολουθήσει τα φαινόμενα αυτά στενά».
«Αξίζει να σημειωθεί ότι στο Ηνωμένο Βασίλειο, όπου το βρετανικό στέλεχος με τη "Nelly" σχετίστηκε με το τρίτο κύμα, έχει ήδη αρχίσει να φαίνεται η κάμψη της επιδημίας μέσω της σωστής εφαρμογής των κοινωνικών αποστάσεων», συνέχισε το μέλος της Επιτροπής των Εμπειρογνώμων.
Ο κ. Μαγιορκίνης επανήλθε στα των μεταλλάξεων, ερωτηθείς για τη διαδικασία των ελέγχων που διενεργεί η Ελλάδα, θυμίζοντας πως σήμερα το μεσημέρι «έγινε μία συνάντηση εδώ στο Υπουργείο με τον Υπουργό, τον κύριο Θάνο από το ΙΙΒΕΑΑ, τον κύριο Αρκουμανέα, τον κύριο Τσιόδρα, τον κύριο Σουρβίνο, εμένα και τον κύριο Παρασκευή, όπου συζητήσαμε για τη δημιουργία ενός Δικτύου όπου θα γίνεται η μοριακή επιτήρηση και δεν θα αφορά μόνο το μεταλλαγμένο στέλεχος, αλλά οποιοδήποτε μεταλλαγμένο στέλεχος μπορεί να μπει στην Ελλάδα».
«Και αυτό σε βάθος χρόνου θα έχει σημασία να δούμε τι γίνεται σε σχέση με τον εμβολιασμό και σε σχέση και με τα άλλα μεταλλαγμένα στελέχη, όπως είναι το αφρικανικό και το βραζιλιάνικο», πρόσθεσε ο καθηγητής, τονίζοντας πως «στόχος είναι να γίνουν πολλές χιλιάδες ταυτοποιήσεις πλήρους μήκους γονιδιώματος».
Αναφορικά με τον τρόπο με τον οποίο θα επιλέγονται αυτά τα δείγματα, ο κ. Μαγιορκίνης μίλησε για έναν «συνδυασμό επιδημιολογικών κριτηρίων, κλινικών κριτηρίων, κριτηρίων με βάση το πόσο υψηλό είναι το ιικό φορτίο ή εάν μπαίνει κάποιος από τις πύλες εισόδου ή εάν έχει δημιουργηθεί μία επιδημική έκρηξη, η οποία δεν φαίνεται να εξηγείται από τα υπόλοιπα στοιχεία, ας πούμε, αν είχε η περιοχή lockdown ή πόσο γρήγορα πέρασε από ένα νοικοκυριό σε άλλο υπάρχουν, λοιπόν, μία πλειάδα κριτηρίων τα οποία εμείς οι επιδημιολόγοι βάζουμε κάτω και με αυτό τον τρόπο θα επιλέγονται τα στελέχη, με στόχο να μπορούμε να επιτηρήσουμε, μοριακά πια, την επιδημία σε βάθος χρόνου».
Η καθηγήτρια Παιδιατρικής Λοιμωξιολογίας - και επίσης μέλος της Επιτροπής των Εμπειρογνωμόνων - κ. Βάνα Παπαευαγγέλου ανέλυσε τα εγχώρια επιδημιολογικά δεδομένα και δε στάθηκε καθόλου στις μεταλλάξεις του κορονοϊού, όμως έκλεισε την κύρια τοποθέτησή της λέγοντας: «Το μόνο βέβαιο είναι ότι ο αόρατος αυτός εχθρός, ο ιός, παραμονεύει και περιμένει μία λάθος κίνηση από μας για να χτυπήσει σέρνοντας μας σε ένα τρίτο, ακόμα χειρότερο, κύμα. Ιδιαίτερα σήμερα που οι νέες μεταλλάξεις αποτελούν μια διεθνή πρόκληση, αφού φαίνεται να συνδέονται με αυξημένη μεταδοτικότητα».
Αναμενόμενη αλλά και ανησυχητική εξέλιξη
Στο θέμα των μεταλλάξεων του κορονοϊού αναφέρθηκαν το βράδυ της Παρασκευής και οι καθηγητές Γιώργος Σουρβίνος (ΕΡΤ) και Δημοσθένης Σαρηγιάννης (ΣΚΑΪ).
Ο πρώτος, καθηγητής κλινικής ιολογίας στο Πανεπιστήμιο Κρήτης και μέλος του Δ.Σ. του ΕΟΔΥ, ξεκαθάρισε πως οι μεταλλάξεις δεν είναι πρωτόγνωρες, αλλά ένα δυναμικό φαινόμενο για το οποίο προκύπτουν συνεχώς νέα στοιχεία.
Μένουν να αποδειχτούν οι πρώτες εκτιμήσεις για την επιθετικότητα της μετάλλαξης, όπως δήλωσε, ενημερώνοντας πως οι σχετικές έρευνες βρίσκονται σε εξέλιξη.
Ο κ. Σουρβίνος αναφέρθηκε στην επιτήρηση των νέων στελεχών του ιού στη χώρα, για την οποία μίλησε και ο κ. Μαγιορκίνης, λέγοντας πως «φτιάξαμε πανεθνικό δίκτυο υπό το συντονισμό του ΕΟΔΥ για να ανιχνεύσουμε εγκαίρως και να ταυτοποιήσουμε περιστατικά που θα δημιουργήσει η μετάλλαξη και θα πάρουμε αποφάσεις με βάση τα στοιχεία».
Περισσότερο ανήσυχος εμφανίστηκε στη δική του παρέμβαση ο κ. Σαρηγιάννης, λέγοντας πως «πρέπει να ανησυχούμε αρκετά, με την έννοια ότι (σ.σ. το μεταλλαγμένο στέλεχος του κορονοϊού) είναι πιο μεταδοτικό».
«Οι προσομοιώσεις που έχουμε κάνει δείχνουν πως ακόμη και με μικρό αριθμό κρουσμάτων στη χώρα, δηλαδή τα 26 κρούσματα που έχουν καταγραφεί και τα άλλα που διερευνώνται, μπορεί να έχουμε επιτάχυνση της εμφάνισης ενός τρίτου κύματος», τόνισε ο καθηγητής Περιβαλλοντικής Μηχανικής του ΑΠΘ.
«Για να αποφύγουμε ένα νέο lockdown, πρέπει να δράσουμε άμεσα, με καλή ανίχνευση των στελεχών του ιού», συνέστησε, προσθέτοντας πως «πρέπει να είμαστε έτοιμοι να διαθέσουμε τάχιστα τα εμβόλια».
Τέλος, ο κ. Σαρηγιάννης ήταν κατηγορηματικός ως προς το αν πρέπει να ακολουθήσουν νέα βήματα «χλάρωσης» του lockdown, μετά και τα σημερινά: «Πιστεύω ότι δε μας παίρνει να ανοίξουμε άλλες δραστηριότητες».
Τα τελευταία στοιχεία για την επιδημία στην Ελλάδα
28 θανάτους αλλά και 585 νέα κρούσματα του ιού ανακοίνωσε το απόγευμα της Παρασκευής ο ΕΟΔΥ.
Ο συνολικός αριθμός των κρουσμάτων ανέρχεται σε 151.041 και των θυμάτων σε 5.598.
Παραμένουν διασωληνωμένοι 288 συμπολίτες μας, ενώ 1.059 ασθενείς έχουν εξέλθει από τις ΜΕΘ.
Έχουν ελεγχθεί συνολικά 3.012.892 κλινικά δείγματα PCR και 917.739 δείγματα Rapid Ag.
- Δείτε περισσότερα εδώ
- Διαβάστε επίσης: Παπαευαγγέλου: Στις 6.000 τα ενεργά κρούσματα, τα μισά στην Αττική
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου