Τετάρτη 20 Ιανουαρίου 2021

Απαγόρευση κυκλοφορίας: Πότε αλλάζει, ποιο είναι το σημείο επαφής με εστιατόρια και καφετέριες



Η απαγόρευση κυκλοφορίας στις 9 κάθε βράδυ θα μας συνοδεύει για μεγάλο χρονικό διάστημα, όμως σε κάθε περίπτωση θα έρθει και εδώ η αλλαγή, μαζί με τις καφετέριες και τα εστιατόρια.

Το άνοιγμα για εστιατόρια και καφετέριες (όσα ανοίξουν μετά το λουκέτο) όποτε και όταν αποφασιστεί είναι ένα δύσκολο σταυρόλεξο για την κυβέρνηση και τους ειδικούς, καθώς συνδέεται άμεσα με την απαγόρευση κυκλοφορίας που σήμερα είναι στις 9 το βράδυ.

Είναι ξεκάθαρο ότι το άνοιγμα της εστίασης συμπαρασύρει και πολλές άλλες πτυχές της καθημερινότητας και της οικονομίας.

Είναι βέβαιο ότι το άνοιγμα της εστίασης θα φέρει και αλλαγές στο ωράριο των μετακινήσεων, δηλαδή στην απαγόρευση κυκλοφορίας, που τώρα είναι 9 με 5 το πρωί, αλλά και ακόμα μεγαλύτερη κίνηση στους δρόμους από εργαζόμενους και πελάτες.

Δεν έχει νόημα να είναι ανοιχτά τα εστιατόρια και οι καφετέριες και να υπάρχει απαγόρευση κυκλοφορίας στις 9. Θα πρέπει να αλλάξει και να πάει στις 12 το βράδυ ή στη μία, όπως ήταν στη φάση πριν μπύμε στο lockdown. Βέβαια κανείς δεν μπορεί να αποκλείσει και έκπληξη, όπως έγινε με τα εμπορικά καταστήματα που άνοιξαν επί της ουσίας ελεύθερα, με περιορισμό μόνο ως προς τον αριθμό των πελατών.

Σε κάθε περίπτωση γίνεται κατανοητό πως οι λοιμωξιολόγοι στην πλειοψηφία τους εισηγούνται να ανοίξουν σε πρώτη φάση τα αμιγώς εστιατόρια μόνο με σόμπες- μανιτάρια σε εξωτερικό χώρο. Αυτό όμως είναι δύσκολο λόγω των ΚΑΔ, ενώ πολλά μπαρ έχουν άδεια ως εστιατόρια, μιας και σερβίρουν και φαγητό.

Σε πρώτη φάση πάντως πρέπει να ξέρετε ότι κυβερνητική εισήγηση που θα ολοκληρωθεί αύριο, Πέμπτη, θα περιλαμβάνει:

την επανεκκίνηση των χιονοδρομικών κέντρων, άρα και τη μετακίνηση εκτός νομού. Μένει να δούμε με ποιο τρόπο θα αρθεί η μετακίνηση εκτός νομού και αν θα περιλαμβάνει ειδικούς όρους.

των πρακτορείων ΟΠΑΠ

το ψάρεμα και το κυνήγι

Επίσης στο τραπέζι θα μπει η επιστροφή της Γ’ Λυκείου στις αίθουσες (πιθανότατα την 1η Φεβρουαρίου), αλλά και η επαναλειτουργία της εστίασης, προς τα μέσα ή τα τέλη Φεβρουαρίου.

Τότε πιθανότατα θα έχουμε αλλαγές και στην απαγόρευση κυκλοφορίας το βράδυ.

Για την εστίαση, οι επιστήμονες φαίνεται πως κάνουν σκέψεις. Θετική στο να ανοίξουν κανονικά τα Γυμνάσια και τα Λύκεια όλης της χώρας εμφανίστηκε από πλευράς της η Πρόεδρος της Ένωσης νοσοκομειακών ιατρών Αθήνας – Πειραιά, Ματίνα Παγώνη, επισημαίνοντας ότι κάτι τέτοιο είναι εφικτό με τα υπάρχοντα δεδομένα. «Πάμε καλύτερα αλλά χρειάζεται προσοχή» δήλωσε στον ΣΚΑΪ η κ. Παγώνη, προτείνοντας ταυτόχρονη επαναφορά σχολείων και μετακινήσεων εκτός νομού, για να τοποθετήσει σε τρείς εβδομάδες, δηλαδή στις αρχές Φεβρουαρίου την επαναλειτουργία εστιατορίων και καφέ, όχι όμως των μπαρ.

Θετική για τη λειτουργία της εστίασης στους εξωτερικούς χώρους είναι και η Καθηγήτρια Επιδημιολογίας, Αθηνά Λινού, όχι όμως και των χιονοδρομικών κέντρων, υποστηρίζοντας πως υπάρχει κίνδυνος μετάδοσης του ιού, ακόμα και στα λιφτ. Μιλώντας στο Mega, η κ. Λινού υποστήριξε πως «η εστίαση στον εξωτερικό χώρο, με υπαίθριες θερμάστρες, και με πολλή προσοχή στους εργαζομένους, θα μπορούσε να ανοίξει. Με συχνά τεστ στους εργαζομένους και μόνο στους εξωτερικούς χώρους». Παράλληλα, η κ. Λινού τάχθηκε υπέρ κυνηγών και ψαράδων, αναφέροντας χαρακτηριστικά πως «κι εγώ δεν καταλαβαίνω γιατί απαγορεύτηκε το ψάρεμα και το κυνήγι».

 

 

 

 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

(3)