Παρασκευή 15 Ιανουαρίου 2021

«Είστε ο ανεύθυνος πρωθυπουργός



Οι νεκροί δεν είναι αριθμοί»...

Πλεόνασμα επικοινωνίας και προπαγάνδας, αντί για συνείδηση συλλογικότητας και αλληλεγγύης, καταλόγισε ο πρόεδρος της αξιωματικής αντιπολίτευσης στον πρωθυπουργό επιρρίπτοντας ξανά την κύρια ευθύνη στην κυβέρνηση για τον πολύ υψηλό αριθμό ανθρώπινων απωλειών στους δέκα μήνες της πανδημίας.

Από το βήμα της Ολομέλειας της... Βουλής ο Αλέξης Τσίπρας επέκρινε έντονα τον Κυριάκο Μητσοτάκη γιατί κομβικό σημείο της ομιλίας του ήταν πόσο επιτυχημένη ήταν η διαχείριση του δεύτερου κύματος, παρά την πολύνεκρη τραγωδία με τους 4.500 νεκρούς τον Νοέμβρη και το Δεκέμβρη.

Και εξαπέλυσε επίθεση στην κυβέρνηση για μια σειρά από θέματα, για τις συνεχείς παλινωδίες αναφορικά με τα περιοριστικά μέτρα και το κρίσιμο θέμα των εμβολιασμών, την εισαγγελική παρέμβαση στη Θεσσαλονίκη και την παραδοχή Γεωργιάδη για την καθυστέρηση του λοκντάουν, την βαθιά ύφεση στο μέτωπο της οικονομίας.

Ο αρχηγός του ΣΥΡΙΖΑ-Προοδευτικής Συμμαχίας χαρακτήρισε κρίσιμο το επόμενο διάστημα και προειδοποίησε ότι για να σταθεροποιηθεί η κατάσταση, πρέπει «να αφήσετε την αλαζονεία, τη λογική του αλάθητου και να δείτε κατάματα την πραγματικότητα». «Προτάσσουμε ως προτεραιότητα την ανθρώπινη ζωή και καυτηριάζουμε για να αλλάξετε στρατηγική» είπε.

Που είναι τα δωρεάν τεστ;

Ειδικότερα, καταλόγισε στην κυβέρνηση ότι δρα στα τυφλά παίρνοντας αποφάσεις χωρίς καμία σοβαρή επιδημιολογική επιτήρηση και επέμεινε στο ζήτημα των μαζικών δωρεάν τεστ και της έγκαιρης χαρτογράφησης του ιού.

«Γιατί δεν παρέχετε δωρεάν μοριακό τεστ; Έχετε ξεκινήσει μια ανοιχτή διαδικασία για δωρεάν ράπιντ τεστ. Ενώ τον Δεκέμβρη κάναμε μαζικά μοριακά τεστ και τώρα κάνουμε ράπιντ που δεν έχουν τόσα αξιόπιστα» σημείωσε ο κ. Τσίπρας.

Επανάφερε τα αναπάντητα ερωτήματα για την απουσία της έγκαιρης λήψης μέτρων για την ενίσχυση του ΕΣΥ, για περισσότερα δρομολόγια στα ΜΜΜ, για ελέγχους στους εργασιακούς χώρους και προστασία των ευάλωτων πληθυσμών στις δομές, τονίζοντας ότι η κυβέρνηση αγνόησε τις εκκλήσεις και τα αιτήματα από τον Μάρτιο.

Και κατηγόρησε επανειλημμένα την κυβέρνηση για έλλειψη συναίσθησης δραματικής κατάστασης, των ευθυνών και των λαθών της πολιτείας, της ανάγκης για κοινωνική αλληλεγγύη αλλά και για θολό χορό εκατομμυρίων και νομοθετικές παρεμβάσεις αντιλαϊκής έμπνευσης. 

«Πρωτοφανής επιτελική ανικανότητα»

Ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ τόνισε πως ένα μέρος της τραγωδίας οφείλεται στις ιδεοληπτικές εμμονές της κυβέρνησης κι ένα άλλο στην ανικανότητα που επιδεικνύει το επιτελικό κράτος. «Εκλεγήκατε με κύριο πρόταγμα να φτιάξετε το επιτελικό κράτος. Εδώ βλέπουμε μια πρωτοφανή επιτελική ανικανότητα του κράτους» ανάφερε.

Σύμφωνα με τον ίδιο, οι ευθύνες είναι «ακόμα πιο σοβαρές γιατί δεν εννοείτε να τις καταλάβατε και να απομακρύνεται την αυταρέσκεια και αυτοικανοποίηση». «Είναι στάση ενός υπεύθυνου πρωθυπουργού ή εντελώς ανεύθυνου; Είστε τόσο ανεύθυνος ώστε να συμπεριφερθείτε με τόσο περιφρονητικό τρόπο στους γιατρούς και νοσηλευτές» είπε και έκανε λόγο για ανευθυνότητα που συνδέεται με συγκεκριμένες ιδέες και στρατηγικές.

«Φέρεστε όπως φέρεστε στους ανθρώπους του εθνικού συστήματος υγείας γιατί για χρόνια βρισκόσασταν και βρίσκετε απέναντι (...) Έχετε απολύσει, απειλήσει, συκοφαντήσει τους ανθρώπους στο δημόσια υγεία και παιδεία» συμπλήρωσε και κάλεσε έστω και τώρα την κυβέρνηση να συνειδητοποιήσει πόσο κόστισαν οι ιδεοληψίες της σε ανθρώπινες ζωές.

«Δεν προκαλεί καμία έκπληξη να μην κάνετε ούτε μόνο μία μόνιμη πρόσληψη γιατρών και νοσηλευτών» είπε και αναφέρθηκε στην μείωση δαπανών για δημόσια υγεία - βαρίδιο για την κυβέρνηση -στον προϋπολογισμό του 2021.

«Βασικό σας έργο η επιτήρηση και τα πρόστιμα»

Παράλληλα, χαρακτήρισε ατύχημα το γεγονός ότι οι ιδεολογικοί πολέμιοι του δημοσίου, η παράταξή της Ν.Δ., είναι στα ινία της χώρας τώρα, που διακατέχεται από το σύνδρομο του παντογνώστη και μια προκλητική ανεμελιά, εκφράζοντας ικανοποίηση πάνω στα συντρίμμια.

«Βασικό σας έργο είναι η επιτήρηση και η επιβολή προστίμων στο πλαίσιο της στοχοποίησης πολιτών. Οι πολίτες δεν πειθαρχούν, εάν ισχύει αυτό, γιατί δεν σας έχουν εμπιστοσύνη. Βλέπουν και καταλαβαίνουν ότι πορεύεστε βλέποντας και κάνοντας. Κάθε μέρες τους κουράζεται ακόμα περισσότερο. Ο πολίτης θα ήταν πρόθυμος να ακούσει τις δικαιολογίες σας εάν έβλεπε ότι κι εσείς τον ακούτε. Θα ήταν πρόθυμος να υπομείνει εάν δεν έβλεπε νόμους που απειλούν το σπίτι του, τη δουλειά του, τις ελευθερίες του» σημείωσε.

«Έγκαιρα οργανώσατε μόνο εμβολιασμούς δικών σας στελεχών και οικογενειών που αν δεν είχαμε παρέμβει θα συνεχιζόταν μέχρι σήμερα» σημείωσε για να προσθέσει πως «για κάθε εμβολιασμό που δεν θα μπορούσαμε να έχουμε εξασφαλίσει και δεν έχουμε μια ανθρώπινη ζωή μπαίνει σε κίνδυνο».

Ο κ. Τσίπρας χαρακτήρισε επίσης πρόκληση την φράση του πρωθυπουργού «όποιος βιάζεται σκοντάφτει», ως δικαιολογία για τον αργό ρυθμό της διαδικασίας, αλλά και τη στάση του να αναλώνεται σε «άστοχες και μακάβριες στατιστικές 

«Είναι κατώτερος των περιστάσεων όποιος μέσα σε μια τέτοια κατάσταση, συμπεριφέρεται και πολιτεύεται με όρους ιδιοτέλειας κάθε είδους. Πολιτικής, ή και οικονομικής, είπε νωρίτερα τονίζοντας ότι «η ειλικρίνεια, και η αφοσίωση, χωρίς κομματικούς και μικροκομματικούς λογαριασμούς, στην προσπάθεια να σωθούν όσο γίνεται περισσότερες ανθρώπινες ζωές, πρέπει να είναι η προτεραιότητά όλων μας».

Τέλος, ο ίδιος αναφέρθηκε στο ενδεχόμενο που συνομολογούν οι επιστήμονες σε όλο τον κόσμο, ότι «έρχεται τρίτο, ίσως χειρότερο κύμα, πανδημίας». «Δεν το λέμε για να φοβηθούμε, ή να φοβίσουμε. Το λέμε για να προετοιμαστούμε, και να προετοιμάσουμε. Τη χώρα, την κοινωνία, το ΕΣΥ, τον εαυτό μας», υπογράμμισε...

 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

(3)