Σάββατο 16 Ιανουαρίου 2021

«Corona - γράμματα» με το άνοιγμα των καταστημάτων: Τα μέτρα και το ρίσκο για ξέφρενες καταστάσεις

«Corona - γράμματα» με το άνοιγμα των καταστημάτων: Τα μέτρα και το ρίσκο για ξέφρενες καταστάσεις

 

Μεγάλο το στοίχημα και μεγαλύτερο το ρίσκο με το άνοιγμα των καταστημάτων. Ποιος θα αναλάβει την ευθύνη αν δεν πάνε καλά τα πράγματα;

Τα καταστήματα ανοίγουν και μάλιστα καθολικά, χωρίς click in shop και με μέτρα τα οποία ελπίζει η κυβέρνηση να φρενάρει τις συνέπειες από την κινητικότητα.

Πρόκειται για ένα πολύ μεγάλο στοίχημα με το ρίσκο που περικλείουν οι αποφάσεις να είναι μια ανεξέλεγκτη πορεία της πανδημίας, έμφραγμα στο ΕΣΥ και περισσότερες απώλειες σε ανθρώπινες ζωές.

Με άλλα λόγια η χώρα κάνει ένα ιστορικό κρας τεστ με τον εαυτό της -που αν και όλοι ευχόμαστε να πετύχει- οι προβλέψεις κινούνται στην κόψη του ξυραφιού.

Και αυτό γιατί από την μια πλευρά αμέσως μετά τις ανακοινώσεις Μητσοτάκη από τη Βουλή ότι ανοίγουν όλα τα καταστήματα, η κ. Παπαευαγγέλου μας προσγείωσε απότομα λέγοντας ότι «στην Αττική παρατηρούμε μία ελαφρά αύξηση του αριθμού των νέων κρουσμάτων» προσθέτοντας ότι «υπολογίζεται ότι στην Αττική συγκεντρώνονται περισσότερα από 2.500 ενεργά κρούσματα, δηλαδή 1 στους 3 Έλληνες ασθενείς με νόσο COVID διαμένει στην Αττική», με τον δείκτη RT στην Αττική να είναι στο 0,91.

Από την άλλη πλευρά ο κ. Μαγιορκίνης τόνισε πως «στην Αττική ο αριθμός των διαγνώσεων εξακολουθεί να δείχνει σταθεροποίηση με ήπιες αυξομειώσεις» και όλα αυτά σημαίνουν πως αν δεν πετύχει το άνοιγμα τότε η πράσινη χώρα της Ευρώπης θα γίνει μια πολύ σκοτεινή.

Την ίδια στιγμή και όπως τόνισαν στο iEidiseis μέλη της Επιτροπής μετά το πέρας της σύσκεψης «η κατάσταση θα μείνει ελεγχόμενη, δεν θα είναι όμως ακίνδυνη».

Οι ίδιοι πηγές επεσήμαναν επίσης ότι η Επιτροπή θα είναι κυριολεκτικά «πάνω από τα στοιχεία» και αν παρατηρηθεί η όποια τάση αύξησης των κρουσμάτων τότε θα εισηγηθούν χωρίς καθυστερήσεις το κλείσιμο του λιανεμπορίου.


Και τότε αν προλάβουμε να φρενάρουμε την νέα δύσκολη πορεία - εν μέσω μάλιστα χειμώνα- θα αποδειχθεί αν οι όποιες κυβερνητικές πιέσεις από και προς την επιτροπή αποδειχθούν ορθές ή ολόθριες καθώς το iEidiseis, γνωρίζει πως υπήρξαν πιέσεις προς την Επιτροπή των ειδικών να ανοίξουν και άλλες ΚΑΔ με τα μέλη της να λένε ένα βροντερό «όχι».

Τα μέτρα που αποφασίστηκαν

-Διατηρείται η απαγόρευση μετακινήσεων (curfew) από τις 9:00 μ.μ. έως 5:00.π.μ.

-Διατηρείται η απαγόρευση υπερτοπικών μετακινήσεων.

-Διατηρείται ο περιορισμός των μετακινήσεων με υποχρέωση αποστολής SMS στο 13033.

-Έναρξη λειτουργίας, από Δευτέρα 18 Ιανουαρίου.

-Προαιρετική λειτουργία καταστημάτων, την Κυριακή 24 Ιανουαρίου.

-Ωράριο λειτουργίας (προαιρετικό) από 7:00 π.μ. έως 8:00 μ.μ.

-Μετακίνηση με αποστολή SMS στο 13033 με την επιλογή 2 «Μετάβαση σε εν λειτουργία κατάστημα προμηθειών αγαθών πρώτης ανάγκης (σούπερ μάρκετ, μίνι μάρκετ)», ή με το έντυπο-βεβαίωση κίνησης ή με χειρόγραφη βεβαίωση κίνησης

-Ο καταναλωτής οφείλει να διατηρεί το μήνυμα που έχει αποστείλει στο 13033, προκειμένου να αποδεικνύεται η ώρα αποστολής και έγκρισης της μετακίνησης του.

-Διάρκεια 2 ωρών κατά οποία ο καταναλωτής δύναται να πραγματοποιεί κάθε εμπορική του συναλλαγή, με συγκριτικό χρονικό σημείο την ώρα αποστολής και έγκρισης του μηνύματος μετακίνησης του.

-Μέγιστος επιτρεπόμενος αριθμός: τέσσερα (4) άτομα για καταστήματα έως 100 τ.μ. Για καταστήματα άνω των 100 τ.μ. ένα (1) άτομο για κάθε 25 τ.μ. επιπλέον (από 1 άτομο/ανά 15 τ.μ που ίσχυε προηγουμένως).

-Μέγιστος επιτρεπόμενος αριθμός πελατών εντός των εμπορικών κέντρων (malls), εκπτωτικών χωριών και εκπτωτικών καταστημάτων (outlets), ορίζεται ως εξής: Ένας (1) πελάτης ανά 25 τ.μ. επιφάνειας κυρίως χώρου.

-Απόσταση 2 μέτρων μεταξύ των πελατών κατά τον χρόνο αναμονής στα ταμεία.

-Προσαύξηση προστίμων κατά 50% για φυσικά πρόσωπα και επιχειρήσεις.

Στις περιοχές αυξημένου κινδύνου θα λειτουργούν μόνο τα εμπορικά καταστήματα με τη διαδικασία παράδοσης εκτός (click away).

Μέτρα για κομμωτήρια, κουρεία, κέντρα αισθητικής 

-Απόσταση μεταξύ θέσεων εργασίας: 2 μέτρα.

-Οι πελάτες θα προσέρχονται μόνο κατόπιν ραντεβού, μέσω τηλεφώνου και ηλεκτρονικών μέσων.

-Οι επιχειρήσεις οφείλουν κατά την ημερήσια έναρξη λειτουργίας τους, να συμπληρώνουν κατάλογο με τα ραντεβού των πελατών, ο οποίος θα επιδεικνύεται στα ελεγκτικά όργανα.

-Υποχρεωτική χρήση μάσκας προστασίας για το προσωπικό και τους πελάτες.

-Ωράριο λειτουργίας (προαιρετικό) από 7:00 π.μ. έως 8:00 μ.μ.

-Προαιρετική λειτουργία την Κυριακή, 24 Ιανουαρίου.

Έως 100 τ.μ. - 4 άτομα

Άνω των 100 τ.μ - +1 άτομο ανά 25τ.μ. 

Για τις υπηρεσίες πλην των κομμωτηρίων, κουρείων και διαιτολογίας, απαιτείται η ανάπτυξη διαχωριστικού πετάσματος τύπου plexiglass.

Ο πληθυσμός των πελατών είναι ενιαίος, ανεξαρτήτως επιπέδων ορόφων και δεν συμπεριλαμβάνει τους εργαζόμενους.

Δείτε ΕΔΩ αναλυτικά όλα τα μέτρα 

Πηγή: ieidiseis.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

(3)