Κυριακή 28 Φεβρουαρίου 2021

Μα είναι δυνατόν; Ευρωπαϊκές χώρες αναζητούν εμβόλια από μεσάζοντες που μπορεί να είναι απατεώνες;

https://hellasjournal.com/wp-content/uploads/webp/2020/11/201118104744_viktor-orban-hungary-eu-1000.webp

Μια «πεινασμένη» για εμβόλια και «πλούσια σε ρευστό Ευρώπη» αναζητά περισσότερες δόσεις εμβολίων απευθυνόμενη σε Ρωσία και Κίνα, ενώ εξετάζει ακόμη και προσφορές από μεσάζοντες που μπορεί να είναι απατεώνες.

Τα παραπάνω αναφέρει στην  εφημερίδα New York Times, Matina Stevis-Gridneff.

Σύμφωνα με έρευνα της Ευρωπαϊκής Υπηρεσίας Καταπολέμησης της Απάτης (OLAF) που έχει στην κατοχή της η εφημερίδα, αρκετά κράτη-μέλη της Ε.Ε. εκνευρισμένα από τον σχεδιασμό εμβολιασμού της Ένωσης που είχε σαν αποτέλεσμα να υπολείπονται άλλων πλουσιότερων χωρών σε αριθμό εμβολίων, οδηγήθηκαν σε άλλες εκτός Ε.Ε. επιλογές (λ.χ. Ουγγαρία, Τσεχία, Κροατία), συμβάλλοντας έτσι σε μια «μαύρη αγορά» εμβολίων εκτοξεύοντας παράλληλα και την τιμή αγοράς τους.

Tα κράτη αυτά διαπραγματεύονται παράλληλα απευθείας στη διεθνή αγορά φαρμάκων, χωρίς να είναι σίγουρα για την αξιοπιστία προμηθευτών και προϊόντων.

Κάποιες χώρες προχωρούν έως και στην πώληση εμβολίων των ‘Pfizer-BioNTech’ και ‘Moderna’ που απαιτούν και βαθιά κατάψυξη, για να αποκτήσουν το φθηνότερο και ευκολότερα διαχειρίσιμο εμβόλιο της ‘AstraZeneca’.

Στο μεταξύ, η Γερμανία έκανε συμπληρωματική ανεξάρτητη παραγγελία προς την ‘Pfizer-BioNTech’ για την προμήθεια 30 εκατ. εμβολίων που θα παραδοθούν εντός του 2021, μια κίνηση που εξόργισε πολλούς εντός της Ε.Ε.

ΠΗΓΗ: NYT, Matina Stevis-Gridneff – Amid Slow Vaccine Deliveries, Desperate E.U. Nations Hunt for More

Αναρτήθηκε από: hellasjournal.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

(3)