Τρίτη 2 Μαρτίου 2021

Aλλαγές στο lockdown - Ψάχνουν «έξυπνα μέτρα» για εστίαση, μετακινήσεις, απαγόρευση κυκλοφορίας

Aλλαγές στο lockdown - Ψάχνουν «έξυπνα μέτρα» για εστίαση, μετακινήσεις, απαγόρευση κυκλοφορίας

Στροφή στην πολιτική της για τα lockdown είναι πιθανό να κάνει η κυβέρνηση το επόμενο διάστημα, καθώς διαπιστώνεται ξεκάθαρα πια ότι οι αυστηρές απαγορεύσεις στις μετακινήσεις και στα κλειστά μαγαζιά δεν φέρνουν το αναμενόμενο αποτέλεσμα. Το σχέδιο περαιτέρω ενίσχυσης του ΕΣΥ, ιδιαίτερα στην περιοχή της Αττικής, θα παρουσιαστεί, αύριο το απόγευμα, στην τακτική ενημέρωση από τον Υπουργό Υγείας, ενώ σήμερα την πρόταση του για το ΕΣΥ παρουσιάζει ο Αλέξης Τσίπρας.

Ολική ανατροπή και στροφή στην πολιτική της για τα lockdown είναι πιθανό να κάνει η κυβέρνηση το επόμενο διάστημα, καθώς διαπιστώνεται ξεκάθαρα πια ότι οι αυστηρές απαγορεύσεις δεν φέρνουν το αναμενόμενο αποτέλεσμα. Άλλωστε και ο ίδιος ο πρωθυπουργός άφησε να εννοηθεί ότι θα επιλεγούν πιο έξυπνες λύσεις για τα lockdown.

Ταυτόχρονα το iEidiseis.gr γνωρίζει ότι χθες (Δευτέρα) το βράδυ έγινε σύσκεψη λοιμωξιολόγων με στελέχη του τουρισμού και του υπουργείου για το άνοιγμα των ξενοδοχείων και του τουρισμού το Πάσχα. Πρόκειται για μια δύσκολη εξίσωση, αφού εκτός από ξενοδοχεία, μαζί πρέπει να ανοίξουν προφανώς η εστίαση και η μετακίνηση εκτός νομού.

Δημοσίως πια υπάρχουν φωνές όπως αυτή της Προέδρου της ΕΙΝΑΠ Ματίνας Παγώνη, που αναφέρουν πως θα πρέπει να αρθεί το lockdown και να προστατευθεί με διαφορετικό τρόπο ο κόσμος. Ενδεικτικό είναι ότι στην Πάτρα που το αυστηρό lockdown ισχύει εδώ και έναν μήνα, τα κρούσματα αυξάνονται αντί να μειώνονται. Γεγονός που αποδίδεται και στην κόπωση των πολιτών από τον έναν χρόνο σε κατάσταση πανδημίας και μέτρων.

Στο κυβερνητικό στρατόπεδο επικρατεί έντονος προβληματισμός αναφέρουν πηγές του HealthReport.gr, γι αυτό υπάρχει και η σκέψη μετά τις 15 Μαρτίου δηλαδή μετά την Καθαρά Δευτέρα να ανοίξουν δραστηριότητες ώστε να ανασάνουν οι πολίτες. Εξάλλου ο πρωθυπουργός τόνισε ότι σε δύο εβδομάδες αν όλα πάνε καλά θα επιστρέψουμε σε μια κανονικότητα.

Βέβαια μέχρι τότε - δηλαδή μέχρι τις 16 - δεν αποκλείεται να υπάρξουν κάποιες εκπλήξεις. Αν και ακόμα δεν φαίνεται να έχει μπεο στο τραπέζι, υπάρχουν ορισμένα σενάρια να εξεταστούν αυστηρότερα μέτρα καραντίνας για τις επόμενες δύο εβδομάδες, όπως η απαγόρευση των διαδημοτικών μετακινήσεων με τον αριθμό «6» για σωματική άσκηση. Αυτά όμως μέχρι τις 16 Μαρτίου. Μετά φαίνεται ότι η λογική αλλάζει.

Παράλληλα σε πονοκέφαλο για την κυβέρνηση έχει μετατραπεί το θέμα της απαγόρευσης κυκλοφορίας στις 18:00 το απόγευμα του Σαββατοκύριακου.

Και αυτό επειδή έχει διαπιστωθεί ότι προκαλείται χειρότερος συνωστισμός εξαιτίας της περιορισμένης ώρας που έχουν στη διάθεση τους οι πολίτες για ψώνια σε σούπερ μάρκετ και άθληση. Μάλιστα πηγές του HealthReport.gr επισημαίνουν ότι στους κόλπους της κυβέρνησης δεν είναι λίγοι εκείνοι που θέλουν να καταργηθεί το μέτρο.

Και αρκετοί επιστήμονες όμως εδώ και καιρό δεν τάσσονται υπέρ του lockdown και επιδιώκουν να ανοίξουν άμεσα λιανεμπόριο και εστίαση.

Παρ αυτά σύμφωνα με όλες τις ενδείξεις, η κυβέρνηση θα ανοίξει το λιανεμπόριο με τη χρήση του νέου κωδικού sms στο 13032 μετά την Καθαρά Δευτέρα.

Πάντως τελευταία αναμένεται να ανοίξει η εστίαση, ενώ ο χρόνος προσδιορίζεται προς τον Απρίλιο. Είναι μάλιστα πιθανό εξαιτίας των αντιδράσεων να δοθεί ο πράσινο φως από την κυβέρνηση για άνοιγμα της εστίασης νωρίτερα.

Έκτακτη σύσκεψη για τα νοσοκομεία

Η επιδημιολογική κατάσταση στην Αττική και στην υπόλοιπη χώρα τέθηκε επί τάπητος σε έκτακτη σύσκεψη που πραγματοποιήθηκε σήμερα υπό τον πρωθυπουργό, Κυριάκο Μητσοτάκη, με την ηγεσία του υπουργείου Υγείας.

Στη διάρκεια της σύσκεψης:

Παρουσιάστηκαν τα επιδημιολογικά δεδομένα από όλες τις περιοχές της χώρας και συζητήθηκε η επίδραση των μεταλλάξεων στη μετάδοση του ιού.

Εξετάστηκαν μέτρα για την περαιτέρω ενίσχυση του ΕΣΥ, ιδιαίτερα στην περιοχή της Αττικής όπου παρατηρείται αυξημένη πίεση.

Συζητήθηκε ο πιο αποτελεσματικός τρόπος υλοποίησης των μέτρων για την αποφυγή μετάδοσης του ιού.

Αύριο το πρωί, θα συγκληθεί η Επιτροπή Εμπειρογνωμόνων για την αξιολόγηση των επιδημιολογικών δεδομένων σε όλη τη χώρα.

Το σχέδιο περαιτέρω ενίσχυσης του ΕΣΥ, ιδιαίτερα στην περιοχή της Αττικής, θα παρουσιαστεί, αύριο το απόγευμα, στην τακτική ενημέρωση από τον Υπουργό Υγείας, Βασίλη Κικίλια, ενώ σήμερα την πρόταση του για το ΕΣΥ παρουσιάζει ο Αλέξης Τσίπρας.

Χθες, Δευτέρα, διατηρήθηκαν σε τετραψήφιο αριθμό τα νέα κρούσματα κορωνοϊού – ήταν 1.176- όπως είχε γίνει και την προχθές, Κυριακή, ημέρα η οποία με τα 1.269 κρούσματα παρέπεμψε κατευθείαν στην τελευταία Κυριακή του περασμένου Νοεμβρίου. Τα περίπου 18.000 τεστ που αναφέρθηκαν στη χθεσινή έκθεση του Εθνικού Οργανισμού Δημόσιας Υγείας (ΕΟΔΥ) εντείνουν την αγωνία για το σημερινό επιδημιολογικό αποτύπωμα -τις Τρίτες ανακοινώνονται αποτελέσματα κρουσμάτων από τουλάχιστον τριπλάσιο αριθμό τεστ, κάτι που σημαίνει ότι τα κρούσματα θα κυμανθούν σε ακόμη πιο υψηλά επίπεδα και συνεπώς θα συνεχιστεί η άνοδος της επιδημιολογικής καμπύλης.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

(3)