Σάββατο 13 Μαρτίου 2021

Εμβόλιο AstraZeneca: Περιστατικό θρόμβωσης και στην Ελλάδα, τι απάντησε η Παπαευαγγέλου

Φωτ. Αρχείου

Ενα περιστατικό θρόμβωσης καταγράφηκε και στη χώρα μας έπειτα από τη χορήγηση εμβολίου της AstraZeneca. Οι δηλώσεις της κ. Παπαευαγγέλου για το συμβάν, για το οποίο έχει ενημερωθεί ο Εθνικός Οργανισμός Φαρμάκων (ΕΟΦ).

Λίγες ώρες μετά τις αναφορές, σε πανευρωπαϊκό επίπεδο, για παρενέργειες από συγκεκριμένη παρτίδα του εμβολίου της AstraZeneca - οι οποίες οδήγησαν αρκετές χώρες στην αναστολή των εμβολιασμών με το εν λόγω σκεύασμα - η κ. Βάνα Παπαευαγγέλου ανακοίνωσε κατά την αποψινή ενημέρωση για τον κορονοϊό ότι έχει καταγραφεί περιστατικό «θρομβοεμβολικού επεισοδίου» και στη χώρα μας. 

Απαντώντας σε σχετική ερώτηση δημοσιογράφου, η καθηγήτρια Παιδιατρικής Λοιμωξιολογίας σημείωσε πως «στην Ευρώπη έχουν αναφερθεί 30 επεισόδια θρομβοεμβολικά σε ένα σύνολο 5.000.000 δόσεων (σ.σ. του εμβολίου της AstraZeneca)», αριθμός που «δεν κρούει τον κώδωνα του κινδύνου, δεν είναι, δηλαδή, ένας αυξημένος αριθμός.

Τώρα, στην Ελλάδα μέχρι στιγμής έχουν χορηγηθεί 173.000, αν θυμάμαι καλά, πάνω από 170.000 δόσεις εμβολίων. Υπήρξε ένα περιστατικό με θρομβοεμβολικό επεισόδιο, το οποίο διερευνάται από την ειδική Επιτροπή Φαρμακοεπαγρύπνησης του ΕΟΦ και, μέχρι στιγμής, δεν υπάρχει κάποια ένδειξη ότι υπάρχει κάποια συσχέτιση με το εμβόλιο».

Σε κάθε περίπτωση, «συνεχίζονται οι έρευνες και αυτό που πρέπει να διαβεβαιώσουμε όλους είναι ότι υπάρχει μεγάλη επαγρύπνηση του ΕΟΦ για οποιοδήποτε σήμα, οπουδήποτε εμφανιστεί μια παρενέργεια, να διερευνηθεί και να επικοινωνηθεί», τόνισε.

Η απόφαση της Εθνικής Επιτροπής Εμβολιασμού

Νωρίτερα, κατά την κύρια εισήγησή της, η κ. Παπαευαγγέλου είχε αναφερθεί εκτενέστερα στις αναφορές για τα περιστατικά θρομβοεμβολικών επεισοδίων σε άτομα που είχαν εμβολιαστεί με το εμβόλιο της AstraZeneca, οι οποίες απασχόλησαν την επικαιρότητα, λέγοντας πως «η Εθνική Επιτροπή Εμβολιασμών εξέτασε προσεκτικά όλα τα δεδομένα.

Σύμφωνα με την αρμόδια Επιτροπή αξιολόγησης κινδύνου φαρμακοεπαγρύπνησης του Ευρωπαϊκού Οργανισμού Φαρμάκων (EMA), μέχρι σήμερα δεν υπάρχει καμία τεκμηρίωση ότι τα επεισόδια αυτά σχετίζονται αιτιολογικά με τον εμβολιασμό. Και επισημαίνει ότι ο αριθμός τους σε εμβολιασμένα άτομα, δεν είναι μεγαλύτερος από τον αναμενόμενο στο γενικό πληθυσμό.

Τονίζεται ότι τα θρομβοεμβολικά επεισόδια δεν είναι καθόλου μια σπάνια κατάσταση και ως εκ τούτου, σε κάθε χρονική στιγμή εμφανίζονται τέτοια κρούσματα χωρίς αυτή η χρονική σύμπτωση να σημαίνει απαραίτητα αιτιολογική συσχέτιση.

Επιπλέον, σύμφωνα με την αξιολόγηση της αρμόδιας Αρχής, Ρυθμιστικής Αρχής Φαρμάκων του Ηνωμένου Βασιλείου, της Αγγλίας, όπου έχουν χορηγηθεί περισσότερα από 11.000.000 δόσεις αυτού του εμβολίου, ο αριθμός των θρομβοεμβολικών επεισοδίων σε εμβολιασμένα άτομα δεν υπερβαίνει τον αριθμό που αντιστοιχεί στην συνήθη νοσηρότητα του γενικού πληθυσμού.

Λαμβάνοντας, λοιπόν, όλα αυτά τα παραπάνω υπ’ όψιν της, η Εθνική Επιτροπή Εμβολιασμών κρίνει ότι ο εμβολιασμός με το εμβόλιο της AstraZeneca στην χώρα μας θα πρέπει να συνεχιστεί κανονικά και σύμφωνα με τον προγραμματισμό που έχει ήδη γίνει».

Επισημαίνεται πως η Εθνική Επιτροπή Εμβολιασμών συνεδρίασε χθες, Πέμπτη, σε συνεργασία και με τον ΕΟΦ, προκειμένου να εξετάσει τα δεδομένα που έχουν ανακοινωθεί από τον Ευρωπαϊκό Οργανισμό Φαρμάκων επί των παραπάνω.

 Πηγή: ieidiseis.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

(3)