Πέμπτη 18 Μαρτίου 2021

Απαγόρευση κυκλοφορίας και μετακινήσεις: Οι αλλαγές και η χαμένη εμπιστοσύνη

Απαγόρευση κυκλοφορίας και μετακινήσεις: Οι αλλαγές και η χαμένη εμπιστοσύνη

Ανησυχία και προβληματισμό προκαλούν στους... κουρασμένους από το 5μηνο lockdown πολίτες οι εξελίξεις που σημειώνονται τα τελευταία 24ωρα, ενώ έχει ανοίξει η κουβέντα για την άρση των περιοριστικών μέτρων και την απαγόρευση κυκλοφορίας. Οι πληροφορίες μάλιστα αναφέρουν ότι και τα σημερινά κρούσματα που ανακοινώσει ο ΕΟΔΥ θα κυμαίνονται κοντά στα 3.000, με την κατάσταση στα δημόσια νοσοκομεία να παραμένει δραματική.

Σε αναζήτηση έξυπνων μέτρων και συγκεκριμένα σε «βαλβίδες αποσυμπίεσης» είναι η κυβέρνηση όπως άλλωστε επεσήμανε και η κυβερνητική εκπρόσωπος Αριστοτελία Πελώνη, κατά την ενημέρωση των πολιτικών συντακτών, κόβοντας προσώρας ημερομηνίες και σενάρια εξόδου από το lockdown.

«Δεν μιλάμε για ανοίγματα, δεν είναι η ενδεδειγμένη λέξη, αυτό που περιγράφουμε και θα εξετάσει η επιτροπή είναι εργαλεία για την καλύτερη τήρηση των μέτρων που θα προσφέρουν βαλβίδες αποσυμπίεσης στους πολίτες που δεν θα παραγνωρίζουν το γεγονός ότι ανοίγει ο καιρός και πρέπει να αποφεύγουμε συγκεντρώσεις σε σπίτια, πάντα υπό την αίρεση των επιδημιολογικών δεδομένων», είπε χαρακτηριστικά

Βέβαια η κουβέντα για ανοίγματα από την κυβέρνηση ξεκίνησε.

Τώρα περιοριζόμαστε όπως φαίνεται στην κουβέντα για τις μετακινήσεις. Και εδώ φαίνεται ότι θα ακυρωθούν τα άλλα... έξυπνα μέτρα με την απαγόρευση κυκλοφορίας και τη μετακίνηση με τον κωδικό 6. 

Βέβαια το 6 θα επανέλθει κανονικά με αυτοκίνητο από Δήμο σε Δήμο. Ένας κωδικός στον οποίο προφανώς έγινε κατάχρηση, ειδικά μετά την Πάρνηθα. Ένας κωδικός που χρησιμοποιήθηκε για βόλτες από σπίτι σε σπίτι και επισκέψεις. Όλοι έβαζαν μια φόρμα, περνούσαν από το ζαχαροπλαστείο για γλυκά και πήγαιναν σε σπίτια όπου ήθελαν... 

Οπότε το πρόβλημα δεν είναι το 6 και αν ισχύει από Δήμο σε Δήμο. Το θέμα είναι αν έχουν πειστεί οι πολίτες ότι απλά δεν πρέπει να πηγαίνουν επισκέψεις σε σπίτια... Και εδώ το παιχνίδι έχει χαθεί.

Όπως έχει χαθεί και με την απαγόρευση κυκλοφορίας από τις 7 το απόγευμα... Έφερε απλά ουρές στα σούπερ μάρκετ, εκνευρισμό και μπόλικο κόσμο στα πάρκα από νωρίς για να προλάβει μέχρι την απαγόρευση κυκλοφορίας. Και πάλι όποιος ήθελε να πάει από σπίτι σε σπίτι το έκανε... Και εδώ το θέμα είναι να πείσεις τον κόσμο ότι δεν πρέπει να πάει επίσκεψη σε άλλο σπίτι. 

Τα έξυπνα μέτρα λοιπόν δεν αρκούν. Ούτε μπορούν να υπάρχουν αστυνομικοί έξω ή μέσα στα σπίτια. Το θέμα είναι να πείσεις τους πολίτες... Και αυτή η εμπιστοσύνη αυτή τη στιγμή δείχνει να έχει χαθεί. Άλλωστε 5 μήνες lockdown είναι πολλοί, όπως και οι αντικρουόμενες απόψεις στα τηλεπαράθυρα καθημερινά... από επιστήμονες και όχι μόνο.

Πολύ πιθανό λοιπόν θεωρείται να καταργηθεί ο περιορισμός της μετακίνησης σε ακτίνα δύο χιλιομέτρων από το σπίτι και εντός των ορίων του δήμου κατοικίας.

Επίσης, μελετάται ακόμη η απαγόρευση κυκλοφορίας να γίνεται από τις 9 το βράδυ και τα Σαββατοκύριακα όπως δηλαδή ισχύει για τις καθημερινές, αντί τις 19:00 που ισχύει σήμερα.

Επιπρόσθετα, αναμένεται από τη Δευτέρα 22 Μαρτίου να ανοίξουν τα κομμωτήρια και τα κέντρα περιποίησης, ενώ μετατίθεται για τις 29 Μαρτίου το άνοιγμα του λιανεμπορίου.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

(3)