Πέμπτη 10 Μαρτίου 2022

Η Ιρλανδία μειώνει τον ειδικό φόρο κατανάλωσης στη βενζίνη

Η Ιρλανδία δείχνει τον δρόμο: Μειώνει τον ειδικό φόρο στη βενζίνη

 

Το υπουργικό συμβούλιο της Ιρλανδίας συμφώνησε να μειώσει τον ειδικό φόρο κατανάλωσης στη βενζίνη από τα μεσάνυχτα της Πέμπτης (10/3).

Την ίδια στιγμή, διογκώνεται η πίεση στον καγκελάριο του Ηνωμένου Βασιλείου Ρίσι Σούνακ, να ακολουθήσει το παράδειγμα αυτό και να μειώσει τη φορολογία στα καύσιμα στη χώρα.

Σε συνάντηση που πραγματοποίησαν στο Δουβλίνο, οι υπουργοί συμφώνησαν για μείωση του φόρου κατά 20 σεντς στην αμόλυβδη βενζίνη, 15 σεντς στο ντίζελ και 2 σεντς στο γεωργικό ντίζελ μέχρι τα τέλη Αυγούστου.

Ο υπουργός Οικονομικών, Πασκάλ Ντόναχιου, δήλωσε: «Βιώνουμε τις συνέπειες ενός πολέμου. Η κυβέρνηση ενεργεί τώρα, με αυτό το μέτρο του ειδικού φόρου κατανάλωσης ως απάντηση στις αυξήσεις των τιμών που έχουμε δει μέχρι τώρα, αλλά και εν αναμονή περαιτέρω αυξήσεων που αναμένουμε να δούμε βραχυπρόθεσμα, έως μεσοπρόθεσμα».

Η ιρλανδική κυβέρνηση πήρε την εν λόγω απόφαση μετά από αυστηρές προειδοποιήσεις από ειδικούς, σχετικά με τον αντίκτυπο που θα είχε ο πόλεμος Ρωσίας-Ουκρανίας στην αύξηση των καυσίμων και των τροφίμων.

Ο Ντόναχιου, υποστήριξε ότι οι κρατικοί πόροι ήταν περιορισμένοι, υποδεικνύοντας ότι η πτώση των φορολογικών εσόδων θα πρέπει να ανακτηθεί.

Με τις τιμές του πετρελαίου τώρα σε υψηλό 14 ετών, ο Σουνάκ καλείται να μειώσει τον ΦΠΑ στη βενζίνη για να περιορίσει την πίεση στα νοικοκυριά και τις επιχειρήσεις, που ήδη πλήττονται από το αυξανόμενο κόστος.

Ο ΦΠΑ αποτελεί το 16% της τιμής των καυσίμων, σύμφωνα με τη Royal Automobile Club (RAC ).

Οδηγοί και επιχειρήσεις έχουν επίσης πληγεί από την καταόρυφη αύξηση στις τιμές του ντίζελ. H RAC είπε ότι το άλμα ήταν το μεγαλύτερο που έχει καταγραφεί, με δεδομένα που χρονολογούνται από το έτος 2000.

Εντωμεταξύ, όσον αφορά τη χώρα μας, την ώρα που στην ευρωζώνη η μέση τιμή της απλής αμόλυβδης 95 οκτανίων έχει ξεπεράσει τα 1,83 ευρώ ανά λίτρο, στην Ελλάδα οι τιμές βρίσκονται κοντά στο 1,93 ευρώ και παραμένουν από τις υψηλότερες σε όλη την Ευρώπη.

Στο πετρέλαιο, η εικόνα δεν διαφοροποιείται καθώς η μέση του τιμή αυξάνεται καθημερινά.

Πηγή: Guardian

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

(3)