Στοιχεία περί των συνομιλιών που είχαν σήμερα, στη Βενεζουέλα, κορυφαίοι αξιωματούχοι του Στέητ Ντηπάρτμεντ με την κυβέρνηση Μαδούρο – την οποία οι ΗΠΑ δεν αναγνωρίζουν – δημοσίευσαν πριν από λίγο οι Financial Times. Σύμφωνα με την πάντα καλά πληροφορημένη εφημερίδα, στόχος της επίσκεψης των αμερικανών αξιωματούχων ήταν να επιτύχουν να βρουν εναλλακτικούς προμηθευτές ώστε να αντικαταστήσουν τις εισαγωγές ρωσικού πετρελαίου, αν αποφασιστεί να επιβληθούν και σε αυτό τον τομέα κυρώσεις στη Μόσχα.
Οπως γράφει και η εφημερίδα «πρόκειται για μεγάλη μεταστροφή της [αμερικάνικης] πολιτικής, καθώς οι ΗΠΑ έχουν διακόψει διπλωματικές σχέσεις με το Μαδούρο από το 2019 και έχουν κλείσει και την πρεσβεία τους, κατηγορώντας τον ότι έκλεψε τις εκλογές [του ’18] .. Οι αμερικάνοι αξιωματούχοι βλέπουν μια ευκαιρία να χαλαρώσουν οι πολυετείς κυρώσεις στο πετρέλαιο της Βενεζουέλας και να τραβήξουν το Μαδούρο μακρυά από την αγκαλιά της Μόσχας, σε μια περίοδο που η ανησυχία για την παγκόσμια προμήθεια πετρελαίου κορυφώνεται». Στην εφημερίδα δημοσιεύεται και συνέντευξη του αναλυτή του αμερικάνικου Συμβουλίου Εξωτερικών Υποθέσεων, Φρανσίσκο Ροντρίγκες, ο οποίος λέει πως «είναι λογικό η κυβέρνηση Μπάιντεν να επιδιώξει να εξομαλύνει τις σχέσεις με Ιράν και Βενεζουέλα, λόγω της ενεργειακής κρίσης που προκάλεσε η εισβολή της Ρωσίας στην Ουκρανία».
Υπενθυμίζεται ότι η Ουάσιγκτον αναγνωρίζει ως υπηρεσιακό πρόεδρο της Βενεζουέλας τον Χουάν Γουαϊδό και έχει κατορθώσει να πείσει εξήντα χώρες, μεταξύ των οποίων και η Ελλάδα, να κάνουν το ίδιο. Οι κυρώσεις που επέβαλε στη Βενεζουέλα προκάλεσαν μεγάλα προβλήματα στη χώρα, η οποία δέχθηκε βοήθεια, για να επιβιώσει, από την Ρωσία, την Κίνα, το Ιράν και την Κούβα.
Η Βενεζουέλα έχει τα μεγαλύτερα πετρελαϊκά αποθέματα στον κόσμο και ήταν ο μεγαλύτερος εξαγωγέας πετρελαίου μέχρι την επιβολή των μονομερών και παράνομων αμερικανικών κυρώσεων.
Πηγή: thepressproject.gr
Ρε τους μαδουρους!
ΑπάντησηΔιαγραφήΚάνανε κομμουνιστή και τον Μπάιντεν.
Πες και συ Σάνια. Τι σε διορίσαμε;