Κυριακή 17 Ιουλίου 2022

Σε πλήρη εξέλιξη οι έρευνες για το μοιραίο Αντόνοφ - Μυστήριο με τη λευκή σκόνη

 Την άμεση απόσυρση όλων των δυνάμεων της Πυροσβεστικής καθώς και όλων όσοι βρίσκονται κοντά στην αγροτική περιοχή της Καβάλας, όπου κατέπεσε το αεροσκάφος τύπου Αντόνοφ 12 της ουκρανικής ιδιωτικής εταιρείας Meridian ζήτησε το αρχηγείο της Πυροσβεστικής, καθώς δεν είναι γνωστή η τοξικότητα του φορτίου που μετέφερε το μεταγωγικό.

Από την επιβάρυνση της ατμόσφαιρας, δύο πυροσβέστες, που ήταν κοντά στο σημείο του δυστυχήματος, αντιμετώπισαν αναπνευστικά προβλήματα τη νύχτα και μεταφέρθηκαν στο Γενικό Νοσοκομείο Καβάλας.

Μήνυμα από το 112, που θα αποστείλει η Γενική Γραμματεία Πολιτικής Προστασίας, θα λάβουν οι κάτοικοι των γύρω περιοχών, για να κρατήσουν κλειστά πόρτες, παράθυρα και κλιματιστικά, ώστε να αποτραπεί κάθε επαφή τους, με τον αέρα της περιοχής, δήλωσε τα ξημερώματα, ο δήμαρχος Παγγαίου.

Επιτόπου βρίσκονται ήδη εμπειρογνώμονες της Πολιτικής Αεροπορίας, της Πυροσβεστικής και του Στρατού για να ελέγξουν πρώτα τι είναι η λευκή σκόνη που έχει απλωθεί στην περιοχή, το είδος του εμπορεύματος, την τυχόν τοξικότητα μετά την πτώση του αεροσκάφους και να αναζητήσουν το «μαύρο κουτί», που θα δώσει πληροφορίες για το τραγικό γεγονός. Η περιοχή έχει αποκλειστεί σε απόσταση 500 μέτρων, όπως δήλωσε ο συντονιστής της επιχείρησης, υποστράτηγος του Πυροσβεστικού Σώματος, Μάριος Αποστολίδης, σύμφωνα με τον οποίο, «άνδρες της πυροσβεστικής υπηρεσίας με ειδικό εξοπλισμό και όργανα μέτρησης προσέγγισαν το σημείο της πρόσκρουσης του αεροσκάφους και είδαν από κοντά την άτρακτο και άλλα μέρη του διασκορπισμένα μέσα στα χωράφια».


Ο κ. Αποστολίδης υπογράμμισε ότι από την επιτόπια έρευνα «διαπιστώθηκε αστάθεια στο πεδίο, καθώς υπάρχουν καπνοί και έντονη θερμότητα, αλλά και μια άσπρη ουσία άγνωστης προέλευσης, ωστόσο τα όργανα μέτρησης δεν κατέδειξαν κάτι ανησυχητικό. Το επόμενο στάδιο είναι να σηκωθεί drone, ώστε να εξεταστεί όλο το εύρος της περιοχής όπου κατέπεσε το αεροσκάφος. Εφόσον διαπιστωθεί ότι υπάρχει σταθερότητα στο πεδίο και δεν υπάρχει κίνδυνος για την ασφάλεια των ανδρών που συνδράμουν στην επιχείρηση, θα ξεκινήσει η όλη διαδικασία».

Ο κ. Αποστολίδης υπογράμμισε ότι συνολικά επιχειρούν 13 άνδρες από τη 2η και την 4η ΕΜΑΚ και 26 πυροσβέστες από Ελευθερούπολη, Καβάλα και Δράμα. Τόνισε ότι εξακολουθεί να ισχύει προς τους κατοίκους των οικισμών η χθεσινοβραδινή αυστηρή σύσταση να αποφύγουν την ευρύτερη περιοχή όπου κατέπεσε το αεροσκάφος.

Υπογράμμισε ακόμη ότι από τις πρώτες εικόνες, φαίνεται ότι πολλά μέρη του αεροσκάφους είναι διάσπαρτα σε διαφορετικά σημεία σε αγροτικές εκτάσεις.

Επέμεινε ότι δεν πρόκειται να προχωρήσει καμία διαδικασία αν πρωτίστως δε διαπιστωθεί ότι ο χώρος είναι απόλυτα ασφαλής για τους άνδρες που θα επιχειρήσουν εκεί.

ΤΣΟΥΤΣΑΣ ΛΑΣΚΑΡΗΣ/Eurokinissi

Το μοιραίο αεροσκάφος συνετρίβη λίγο πριν τις 11 το βράδυ του Σαββάτου, 500 μέτρα από τα πρώτα σπίτια του Παλαιοχωρίου και των Αντιφιλίππων Καβάλας συνετρίβη λίγο πριν από τις 11 το βράδυ στον κάμπο των Αντιφιλίππων. Εκτελούσε δρομολόγιο από τη  από τη Νις της νότιας Σερβίας προς το Αμάν της Ιορδανίας με οκτώ επιβαίνοντες και μετέφερε «επικίνδυνο φορτίο», με τις πρώτες πληροφορίες να κάνουν λόγο για 12 τόνους, χωρίς να έχει ακόμη διευκρινισθεί το είδος του, αν και οι πρώτες ενδείξεις μιλούν για πυρομαχικά.

Η ΕΡΤ μετέδωσε πως ο πιλότος ζήτησε, ανοιχτά του Αγίου Όρους, να προχωρήσει σε αναγκαστική προσγείωση, λόγω προβλήματος στον τέταρτο κινητήρα και ότι έκανε αναστροφή περίπου στα μισά της διαδρομής πάνω από το Αιγαίο προς την Καβάλα, αλλά δεν πρόλαβε να φτάσει στο αεροδρόμιο της. Αξίζει να σημειωθεί ότι τουλάχιστον ο πιλότος κατάφερε να το οδηγήσει μακριά από κατοικημένη περιοχή, αποσοβώντας ακόμη πιο τραγικές εξελίξεις.

Πηγή:efsyn.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

(3)