Καμιά απάντηση για τα κρίσιμα ερωτήματα του ποιος και γιατί έδωσε εντολή για την παρακολούθηση του τηλεφώνου του Νίκου Ανδρουλάκη δεν έδωσαν οι ιθύνοντες στη σημερινή συνεδρίαση της Επιτροπής Θεσμών και Διαφάνειας της Βουλής, που συγκλήθηκε εν μέσω αντεγκλήσεων για το σκάνδαλο των υποκλοπών.
Τόσο ο ανιψιός του Κυριάκου Μητσοτάκη και μέχρι πρότινος γενικός γραμματέας του πρωθυπουργού Γρηγόρης Δημητριάδης όσο και ο -αποπεμφθείς ουσιαστικά- πρώην διοικητής της ΕΥΠ Παναγιώτης Κοντολέων επικαλέστηκαν το απόρρητο προκειμένου να αποφύγουν να δώσουν ουσιαστικές απαντήσεις.
Την ίδια τακτική ακολούθησε και η εποπτεύουσα την ΕΥΠ εισαγγελέας Εφετών Βασιλική Βλάχου.
Κατέρριψαν το κυβερνητικό αφήγημα
Όμως αξιοσημείωτη ήταν η τοποθέτηση τόσο του νυν επικεφαλής της ΕΥΠ Θεμιστοκλή Δεμίρη, όπως και εκείνη του προέδρου της Αρχής Διασφάλισης του Απορρήτου των Επικοινωνιών (ΑΔΑΕ) Χρήστου Ράμμου.
Σύμφωνα με πληροφορίες τόσο ο κ. Ράμμος όσο και ο διοικητής της ΕΥΠ επί διακυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ Γιάννης Ρουμπάτης κατέρριψαν το επιχείρημα της κυβέρνησης και των «δορυφόρων» της στην Επιτροπή Διαφάνειας περί απορρήτου. Οι πληροφορίες αναφέρουν πως αμφότεροι επισήμαναν ότι δεν μπορεί να γίνεται επίκληση απορρήτου ενώπιον της Επιτροπής Θεσμών και Διαφάνειας της Βουλής.
Μάλιστα, σύμφωνα με πληροφορίες, ο κ. Κοντολέων, που κατά τη συνεδρίαση της 29ης Ιουλίου είχε παραδεχτεί την παρακολούθηση του Θανάση Κουκάκη, αρνήθηκε σήμερα να απαντήσει ακόμα και το αν καταστράφηκε ο φάκελος της παρακολούθησης Ανδρουλάκη, επικαλούμενος το απόρρητο.
Πιο εκτεθειμένος είναι πια ο Κυριάκος Μητσοτάκης μετά τα όσα είπε ο νέος διοικητής της ΕΥΠ, καθώς φέρεται ότι ανέφερε πως έχει ενημερώσει τον πρωθυπουργό για τις νόμιμες επισυνδέσεις που είναι σε εξέλιξη.
Αυτό φυσικά καταρρίπτει πλήρως ακόμα ένα ισχυρισμό του πρωθυπουργού, τον οποίο μάλιστα διατύπωσε πριν από μερικές ημέρες στη Βουλή: ότι δηλαδή «κανείς πρωθυπουργός δεν έχει τη δυνατότητα να γνωρίζει ποιον «ακούει» η ΕΥΠ».
Στη σημερινή συνεδρίαση της επιτροπής Θεσμών εμφανίστηκε και ο πρώην διοικητής της ΕΥΠ (επί Σαμαρά-Βενιζέλου) Θεόδωρος Δραβίλλας, ο οποίος, σύμφωνα με πληροφορίες, φέρεται να αποκάλυψε ότι επί των ημέρων του ξεκίνησε η παρακολούθηση των Στέργιου Πιτσιόρλα και Σπύρου Σαγιά, με σκοπό τη διερεύνηση της υπόθεσης που αφορούσε την Οξυά.
Ο Γιάννης Ρουμπάτης φέρεται επίσης να υποστήριξε πως επί των ημερών του δεν παρακολουθούνταν κανένα πολιτικό πρόσωπο, αποκλείοντας έτσι και την όποια συζήτηση περί παρακολούθησης του Κυριάκου Μητσοτάκη ή μελών της οικογένειάς του, αλλά και να ξεκαθάρισε πως δεν είχαν καμιά σχέση με τις συνακροάσεις που έχει καταγγείλει το ΚΚΕ.
Η σημερινή διαδικασία διεξήχθη κεκλεισμένων των θυρών και μόνο μετά την «ανταρσία» του βουλευτή της Ν.Δ. Κώστα Τζαβάρα κατέστη δυνατό να χωριστούν τελικά σε δύο ομάδες οι εννέα που καλούνταν να φωτίσουν πτυχές του σκανδάλου.
Το κυβερνητικό στρατόπεδο στην προσπάθεια του προφανώς να επικρατήσει μπάχαλο με την ταυτόχρονη παρουσία τόσων προσώπων και τον αναμενόμενο καταιγισμό ερωτημάτων, επιθυμούσε να εμφανιστούν όλοι ταυτόχρονα στην επιτροπή.
Συγκάλυψη καταγγέλλουν ΣΥΡΙΖΑ και ΠΑΣΟΚ
Μετά το τέλος της συνεδρίασης της Επιτροπής Θεσμών και Διαφάνειας ο Γιώργος Κατρούγκαλος δήλωσε ότι «όπως είχαμε προβλέψει, συνεχίστηκε η απέλπιδα προσπάθεια συγκάλυψης και ξεπλύματος των προσωπικών πολιτικών ευθυνών του κ. Μητσοτάκη και στην Επιτροπή Θεσμών».
Όπως τόνισε: «Ενώ είχε προαναγγείλει η κυβέρνηση ότι θα δίνονταν απαντήσεις σε αυτό το όργανο που ασκεί τον έλεγχο επί της ΕΥΠ, με το πρόσχημα του απορρήτου, αρνήθηκαν όλα τα κυβερνητικά στελέχη πρώην και νυν που ήταν παρόντα να δώσουν οποιαδήποτε διευκρίνηση για τους λόγους εθνικής ασφάλειας τάχα που οδήγησαν στην παρακολούθηση του κ. Ανδρουλάκη ή και για οποιοδήποτε άλλο θέμα το οποίο τους τέθηκε.
Και αυτό μολονότι ο Πρόεδρος της ΑΔΑΕ και οι προηγούμενοι διοικητές της ΕΥΠ επί κυβερνήσεων Σαμαρά-Βενιζέλου και ΣΥΡΙΖΑ σαφώς δήλωσαν και ότι θεωρούν ότι δεν μπορεί να προβληθεί το απόρρητο για οποιαδήποτε ερώτηση τίθεται στο πλαίσιο της επιτροπής Θεσμών και έδωσαν κατηγορηματική απάντηση ότι επί των ημερών τους δεν έγιναν παρακολουθήσεις πολιτικών, αντίθετα με τις υπεκφυγές των σημερινών στελεχών της ΕΥΠ ή αυτών που ασκούν έλεγχο επ' αυτών.
Για τον λόγο αυτό, εμείς ζητήσαμε να γίνει ψηφοφορία στην Επιτροπή Θεσμών για να ξεκαθαριστεί η ακριβής ερμηνεία του άρθρου 43Α που επιτρέπει τον έλεγχο της ΕΥΠ και δηλώσαμε -μάλιστα με δήλωση του κ. Βούτση- όταν ο Πρόεδρος αρνήθηκε να θέσει σε ψηφοφορία το ζήτημα, ότι θα προχωρήσουμε σε δήλωση καταγγελίας αυτού που θεωρούμε προσπάθεια ακύρωσης και υπονόμευσης της κοινοβουλευτικής διαδικασίας και ειδικά της Επιτροπής Θεσμών στο πλαίσιο της γενικότερης προσπάθειας συγκάλυψης».
Προσπάθεια συγκάλυψης κατήγγειλε και ο εισηγητής του ΠΑΣΟΚ- ΚΙΝΑΛ Χάρης Καστανίδης μετά την ολοκλήρωση της συνεδρίασης. Συγκεκριμένα δήλωσε τα εξής: «Εκφράζω τη βαθιά μου θλίψη για όσα απαράδεκτα συνέβησαν στην Επιτροπή Θεσμών και Διαφάνειας με ευθύνη αποκλειστική της κυβέρνησης. Οχυρωμένοι πίσω από την αρχή του απορρήτου, το οποίο δεν ισχύει έναντι της Επιτροπής Θεσμών και Διαφάνειας, οι προσελθόντες για ακρόαση αρνήθηκαν την παροχή οποιασδήποτε πληροφορίας για τις υποθέσεις που σκανδαλωδώς έχουν εκτυλιχθεί τους τελευταίους μήνες και αφορούν τον Πρόεδρο του ΠΑΣΟΚ, τον δημοσιογράφο κ. Κουκάκη, καθώς και την παρακολούθηση του τηλεφωνικού κέντρου του ΚΚΕ.
Αρνήθηκαν οποιαδήποτε πληροφορία κατά παράβαση του Συντάγματος και του νόμου, την ώρα που ο ίδιος ο πρωθυπουργός, καθώς και στελέχη τη κυβέρνησης, διαβεβαίωναν ότι θέλουν να ριχθεί άπλετο φως σε αυτή την υπόθεση.
Αλλά πώς μπορεί να ριχθεί άπλετο φως, όταν ενοποιημένοι σε μια γραμμή έρχονται όλοι και πίσω από το απόρρητο, που δεν ισχύει επαναλαμβάνω έναντι της Επιτροπής Θεσμών και Διαφάνειας, αρνούνται την παροχή της οποιασδήποτε πληροφορίας; Πρόκειται για επιχείρηση συγκάλυψης τεράστιων ευθυνών».
Την ίδια ώρα το Μαξίμου επιδιώκει να πέσουν οι τόνοι μετά τη χθεσινή παρέμβαση του Κώστα Καραμανλή που είναι εμφανές ότι προκάλεσε εκνευρισμό στο κυβερνητικό στρατόπεδο.
Πηγή:efsyn.gr
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου