Τετάρτη 19 Οκτωβρίου 2022

Ενέργεια: Τα μέτρα που λαμβάνουν οι ευρωπαϊκές χώρες για μείωση της κατανάλωσης

Ενέργεια: Τα μέτρα που λαμβάνουν οι ευρωπαϊκές χώρες για μείωση της κατανάλωσης 
Στη Γαλλία σβήνουν νωρίτερα τα φώτα στον Πύργο του Άιφελ, στο Ανόβερο κλείνουν το ζεστό νερό σε αθλητικές εγκαταστάσεις και στην Ιρλανδία ζητούν από τους οδηγούς να κινούνται πιο αργά. Οι ευρωπαϊκές κυβερνήσεις ετοιμάζονται για έναν δύσκολο Χειμώνα.

Με την ενεργειακή κρίση να μαστίζει την Ευρώπη  οι κυβερνήσεις χωρών της Ένωσης λαμβάνουν μέτρα για την αντιμετώπιση τυχόν ελλείψεων ενέργειας τον χειμώνα.

Από το Παρίσι και το Μιλάνο που σβήνουν τα φώτα σε αξιοθέατα και συντριβάνια μέχρι το Ανόβερο που κλείνει το θερμοσίφωνα στα γυμναστήρια, οι κυβερνήσεις προσπαθούν να μειώσουν την κατανάλωση ενέργειας ενώ οι πολίτες καλούνται να αποφεύγουν τη χρήση οικιακών συσκευών συγκεκριμένες ώρες της ημέρας, να εφοδιαστούν με κουβέρτες και να μειώσουν την οδήγηση, όπως αναφέρει ο Guardian.

Παγκόσμια αλυσίδα λιανικής συστήνει στο προσωπικό της να χρησιμοποιεί σκάλες αντί για ανελκυστήρες, να χρησιμοποιεί εφαρμογές εξοικονόμησης ενέργειας στο σπίτι και να αποσυνδέει συσκευές αντί να τις αφήνει σε κατάσταση αναμονής.

Σε όλη την Ευρώπη, οι κυβερνήσεις και οι δημοτικές αρχές ανταποκρίθηκαν στις εκκλήσεις για μείωση της κατανάλωσης ενέργειας και επίτευξη του στόχου της ΕΕ για μείωση της κατανάλωσης κατά 15% έως τον επόμενο Μάρτιο.

Όλα τα κράτη μέλη μειώνουν τη θέρμανση στα δημόσια κτίρια κατά ένα βαθμό (στους 19 βαθμούς Κελσίου), αλλά ορισμένα λαμβάνουν περισσότερα μέτρα.

Στην Ελλάδα, όπως είχε ανακοινωθεί στις αρχές Σεπτεμβρίου απο τους αρμόδιους υπουργούς, προβλέπονται μέτρα  για μείωση κατανάλωσης ενέργειας κατά  10% στο Δημόσιο. Στα μετρα αυτά περιλαμβάνεται ψηφιακό σύστημα παρακολούθησης της κατανάλωσης ενεργειας στις εγκαταστάσεις του Δημοσίου, ενώ οι δημόσιοι φορείς θα πρέπει να ορίσουν ενεργειακό υπεύθυνο. Ακόμη, όταν τελειώνει το ωράριο εργασίας οι εργαζόμενοι θα πρέπει να μεριμνούν για το κλείσιμο των συσκευών ενώ στον οδοφωτισμό προβλέπεται βελτιστοποίηση του προγραμματισμού.

Τι συμβαίνει σε άλλες ευρωπαϊκές χώρες

  • Γαλλία

Οι Γάλλοι αποφάσισαν να σβήνουν τα φώτα του Πύργου του Άιφελ μια ώρα νωρίτερα, μειώνοντας το κόστος ενέργειας κατά 4%. Η κυβέρνηση έχει επίσης ξεκινήσει μια μεγάλη εκστρατεία ενημέρωσης, που τιτλοφορείται  «κάθε χειρονομία μετράει», ενθαρρύνοντας πολίτες και επιχειρήσεις να λάβουν τα δικά τους μέτρα και να κάνουν οτι καλύτερο μπορούν.

Ο όμιλος ειδών πολυτελείας LVMH, ο οποίος διαθέτει περισσότερα από 500 καταστήματα και οι αλυσίδες σούπερ μάρκετ LeClerc και Carrefour, σβήνουν τα φώτα στα καταστήματά τους τρεις ώρες νωρίτερα.

Οι εργαζόμενοι καλούνται να υιοθετήσουν «νέες συμπεριφορές κατανάλωσης ενέργειας», όπως να χρησιμοποιούν σκαλοπάτια αντί για ανελκυστήρες, να μη χρησιμοποιούν εκτυπωτές και να αποσυνδέουν υπολογιστές και ηλεκτρονικές συσκευές.

Στα σπίτια οι πολίτες καλούνται να διατηρήσουν τη θέρμανση στους 19 βαθμούς Κελσίου ή χαμηλότερα (19 βαθμούς σε σαλόνια και κουζίνες και 17 στα υπνοδωμάτια), να ρίξουν τη θερμοκρασία του λέβητα στους 55 βαθμούς Κελσίου, να χρησιμοποιούν συσκευές όπως πλυντήρια πιάτων και ρούχων σε ώρες εκτός αιχμής και να απενεργοποιήσουν τη λειτουργία αναμονής σε συσκευές, συμπεριλαμβανομένων των τηλεοράσεων, όταν δεν χρησιμοποιούνται.

Μάλιστα για τα νοικοκυριά που θα υιοθετήσουν αυτά τα μέτρα, θα ανταμειφθούν με "μπόνους" το οποίο ακόμη δεν έχει ανακοινωθεί.

Επίσης έχει δοθεί εντολή στους διαχειριστές δημόσιων κτιρίων να αλλάξουν τις λάμπες με LED, να απενεργοποιούν τους λέβητες ζεστού νερού εκτός εάν είναι απαραίτητοι και να μην θερμαίνουν γραφεία πάνω από 19 βαθμούς κελσίου.

Στις αθλητικές εγκαταστάσεις θα πρέπει να μειωθεί η θέρμανση κατά δύο βαθμούς και στις δημόσιες πισίνες κατά ένα βαθμό. Τα φώτα του δρόμου και η σήμανση θα χαμηλώνουν σε ένταση, θα ανάβουν για μικρότερα χρονικά διαστήματα και, όπου είναι δυνατόν, θα σβήνουν εντελώς μεταξύ 01:00 και 6:00.

Οι εταιρείες και οι εργοδότες του δημόσιου τομέα έχουν λάβει οδηγίες να οργανώσουν τηλεργασία, έτσι ώστε οι εγκαταστάσεις τους να μπορούν να κλείνουν εντελώς για τρεις ή τέσσερις ημέρες ενώ οι υπάλληλοι που οδηγούν οχήματα που παρέχονται από εργοδότες του δημόσιου τομέα πρέπει να περιορίσουν την ταχύτητά τους.

Οι ιδιοκτήτες ιδιωτικών κτιρίων ενθαρρύνονται να μειώσουν τους θερμοστάτες στους 19 βαθμούς όταν υπάρχει κόσμος μέσα σε αυτά και να στους 16 βαθμούς κατά τη διάρκεια της νύχτας. Τα Σαββατοκύριακα και τις αργίες η θερμοκρασία θα πέφτει στους 8 βαθμούς.

  • Ουκρανία

Σε μια από τις πιο ψυχρές χώρες της Ευρώπης, την Ουκρανία, οι αρχές μιλούν για μείωση της κεντρικής θέρμανσης στα κτίρια κατά τέσσερις βαθμούς χαμηλότερα από το κανονικό, δηλαδή μεταξύ 17 και 18 βαθμούς Κελσίου. Οι αρχές συνιστούν στους πολίτες να εφοδιάζονται με κουβέρτες και ζεστά ρούχα.

  • Ισπανία

Οι κυβερνητικές οδηγίες ορίζουν οτι η θερμοκρασία στα δημόσια κτίρια δεν μπορούν να υπερβαίνει τους 19 βαθμούς. Οι οδηγίες αυτές δεν ισχύουν για τα νοικοκυριά οι αρχές ωστόσο παροτρύνουν τους πολίτες να ακολουθήσουν το παράδειγμα.

Τα καταστήματα πρέπει επίσης να απενεργοποιούν τον φωτισμό της βιτρίνας από τις 10 μ.μ. και οποιοσδήποτε κλιματιζόμενος ή θερμαινόμενος χώρος πρέπει να έχει εγκατεστημένο μηχανισμό αυτόματου κλεισίματος για την αποφυγή σπατάλης ενέργειας.

Η Ισπανία, η οποία δεν εξαρτάται τόσο από τον ρωσικό ενεργειακό εφοδιασμό όσο πολλές άλλες χώρες της ΕΕ, συμφώνησε σε μείωση κατά 7%-8% στη χρήση φυσικού αερίου σε ένδειξη αλληλεγγύης με άλλες χώρες της ΕΕ.

Τα μέτρα θα παραμείνουν σε ισχύ μέχρι τον Νοέμβριο του επόμενου έτους.

  • Βέλγιο

Ο θερμοστάτης στα κεντρικά γραφεία του Υπουργικού Συμβουλίου της ΕΕ και το κτίριο Europa, όπου διεξάγονται οι Σύνοδοι Κορυφής μειώθηκε στους 19 βαθμούς και για αυτό το λόγο έγινε έκκληση προς το προσωπικό να μην γκρινιάζει. Εσωτερικό σημείωμα συμβουλεύει το προσωπικό να «εξετάσει το ενδεχόμενο να έρθει στη δουλειά με ένα επιπλέον πουλόβερ» και να μην διστάσει να το φορέσει επειδή «η ενέργεια έχει μεγαλύτερη σημασία από τον παραδοσιακό ενδυματολογικό μας κώδικα».

Το φανάρι της Ευρώπης - η εσωτερική δομή σε σχήμα οβάλ στα κεντρικά γραφεία του Συμβουλίου, γνωστή ως διαστημικό αυγό - θα σβήσει, ενώ η θερμοκρασία στο τεράστιο αίθριο θα μειωθεί στους 14 βαθμούς.

Επίσης η συζήτηση για τις μετακινήσεις των ευρωβουλευτών στο Στρασβούργο ξανάρχισε με τον Γερμανό Χριστιανοδημοκράτη ευρωβουλευτή Peter Liese να καλεί τις κοινοβουλευτικές αρχές να σταματήσουν τα ταξίδια στο Στρασβούργο μέχρι τον Απρίλιο. Όπως είπε «αν ζητάμε από όλους να εξοικονομήσουν ενέργεια, δεν είναι υπεύθυνο να θερμάνουμε δύο κτίρια και να κάνουμε περιττά ταξίδια».

  • Ιρλανδία

Η κυβερνητική εκστρατεία «μειώστε τη χρήση σας» προτρέπει το κοινό να χρησιμοποιεί κουζίνες, στεγνωτήρια, πλυντήρια ρούχων και βραστήρες αποτελεσματικά και, όπου είναι δυνατόν, εκτός των ωρών αιχμής από τις 4 μ.μ. έως τις 7 μ.μ.

Η κυβέρνηση ζητά επίσης από όσους έχουν όχημα να οδηγούν πιο αργά για εξοικονόμηση ενέργειας ενω τους ενθαρρύνει επίσης μία φορά την εβδομάδα να χρησιμοποιούν ποδήλατο ή συγκοινωνίες ή να περπατούν.

  • Γερμανία

Μνημεία, όπως η Πύλη του Βρανδεμβούργου, δημόσια κτίρια και διαφημιστικές πινακίδες μπορούν να φωτίζονται μόνο μεταξύ 16:00 και 22:00. Αυτό όμως δεν ισχύει όταν γίνονται πολιτιστικές εκδηλώσεις.

Ένα ετήσιο φεστιβάλ φωτός στο Βερολίνο πραγματοποιήθηκε αυτήν την εβδομάδα, αλλά οι διοργανωτές δήλωσαν ότι κατάφεραν να μειώσουν την κατανάλωση ηλεκτρικής ενέργειας κατά 75% σε σύγκριση με πέρυσι.

Επίσης απενεργοποιείται η θέρμανση στους διαδρόμους δημοσίων κτιρίων. Η μέγιστη θερμοκρασία στα γραφεία της δημόσιας διοίκησης δεν ξεπερνά τους 19 βαθμούς. Για τα σπίτια ωστόσο δεν υπάρχει δεσμευτική μέγιστη θερμοκρασία. Οι ιδιόκτητες πισίνες δεν πρέπει πλέον να θερμαίνονται με ηλεκτρισμό ή φυσικό αέριο εκτός εάν είναι «επείγουσα ανάγκη για θεραπευτική χρήση ή για την αποφυγή ζημιών».

Οι θερμοκρασίες στις δημόσιες πισίνες έχουν επίσης μειωθεί. Ορισμένοι δήμοι προχώρησαν ένα βήμα παραπέρα κι έκλεισαν το ζεστό νερό.

Το Ανόβερο έκλεισε το διακόπτη του ζεστού νερού σε δημόσια κτίρια, στα ντους στις πισίνες, στις  αθλητικές αίθουσες και γυμναστήρια.

  • Ιταλία

Η επιχείρηση  "θερμοστάτης" την άνοιξη οδήγησε σε μια σειρά μέτρων εξοικονόμησης ενέργειας, συμπεριλαμβανομένης της απενεργοποίησης των δημόσιων σιντριβανιών.

Η ιταλική κυβέρνηση ζητά από τα νοικοκυριά να μειώσουν την κεντρική θέρμανση κατά ένα βαθμό και να την απενεργοποιούν για μία επιπλέον ώρα κάθε μέρα.

Ενθαρρύνει επίσης τους πολίτες να κάνουν πιο σύντομο ντους, να χρησιμοποιούν πλυντήρια πιάτων και πλυντήρια ρούχων μόνο όταν είναι πλήρως φορτωμένα και να μην αφήνουν τις οικιακές συσκευές σε κατάσταση αναμονής.

  • Ολλανδία

Τέλος η ολλανδική κυβέρνηση συμβουλεύει τα νοικοκυριά και τις επιχειρήσεις σχετικά με μέτρα μείωσης της κατανάλωσης, συμπεριλαμβανομένης της μείωσης της θέρμανσης κατά ένα βαθμό κελσίου.

Πηγή: news247.gr

 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

(3)