Τρίτη 15 Νοεμβρίου 2022

Σχέδιο νόμου προστασίας των κοριών - Μετά από τουλάχιστον 3 χρόνια η ενημέρωση του παρακολουθούμενου

Σχέδιο νόμου προστασίας των κοριών - Μετά από τουλάχιστον 3 χρόνια η ενημέρωση του παρακολουθούμενου
 
 
Έντονες αντιδράσεις για νομοσχέδιο της κυβέρνησης για τις υποκλοπές. Για σχέδιο συγκάλυψης κάνει λόγο ο ΣΥΡΙΖΑ.
Την ώρα που οι αποκαλύψεις για τις υποκλοπές λαμβάνουν χαρακτήρα χιονοστιβάδας, η κυβέρνηση έθεσε σε δημόσια διαβούλευση το νομοσχέδιο για την απαγόρευση των κακόβουλων λογισμικών. Ο ΣΥΡΙΖΑ αντέδρασε έντονα μιλώντας για σχέδιο νόμου που επιχειρεί συγκάλυψη.

«Το σχέδιο νόμου του κ. Μητσοτάκη για τις παρακολουθήσεις αποτελεί νομοθετική ταφόπλακα στην προσπάθεια να έρθει η αλήθεια στο φως. Και επιβεβαιώνει με πανηγυρικό τρόπο την ενοχή του», αναφέρει η Κουμουνδούρου σε ανακοίνωση και τονίζει πως ο πρωθυπουργός επιχειρεί «την επισημοποίηση της ομερτά, και τη θεσμοθέτηση της επιχείρησης συγκάλυψης του σκανδάλου».

Από τον ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ σημειώνουν πως «παρά τις επισημάνσεις των ευρωπαϊκών θεσμών και της ΑΔΑΕ, παρά την αντίθεση σύσσωμης της αντιπολίτευσης, φέρνει ένα έκτρωμα για να μπορέσει να κρυφτεί για τρία χρόνια».

Όπως λένε από την Κουμουνδούρου ο πρωθυπουργός «δεν επαναφέρει σε ισχύ τη διάταξη που κατάργησε και μάλιστα αναδρομικά για την δυνατότητα ενημέρωσης του παρακολουθούμενου. Αντιθέτως, προβλέπεται ότι σχετικό αίτημα μπορεί να διατυπωθεί τρία χρόνια μετά από τη λήξη της παρακολούθησης».

«Με άλλα λόγια, μέχρι τις εκλογές, δεν θα ξέρουμε ποιος ήταν ο λόγος εθνικής ασφάλειας για τον οποίον παρακολουθούνταν όχι μόνο ο κ. Ανδρουλάκης ή ο κ. Κουκάκης, αλλά και όσα άλλα θύματα παρακολουθήσεων από το Predator ενδεχομένως βρίσκονταν και σε παράλληλη επισύνδεση από την ΕΥΠ», καταλήγει ο ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ.

Τι προβλέπει το νομοσχέδιο

Πρόκειται για το νομοσχέδιο με το οποίο θα απαγορεύεται υποτίθεται η πώληση κακόβουλων λογισμικών παρακολούθησης, ενώ φέρνει και μια αλλαγή ως προς την περιβόητη επίκληση του απορρήτου: Πίσω από αυτή επιμένει να κρύβεται ο πρωθυπουργός και η κυβέρνηση, αρνούμενοι να άρουν τη σχετική ρύθμιση για την Αρχή Διασφάλισης του Απορρήτου των Επικοινωνιών (ΑΔΑΕ).

Δεν εισακούεται το αίτημα σύσσωμης της αντιπολίτευσης να επαναφέρει την ρύθμιση που η κυβέρνηση Μητσοτάκη κατάργησε ώστε να μπορεί κάποιος να ενημερώνεται κατευθείαν απ' την ΑΔΑΕ για το αν έχει πέσει θύμα παρακολούθησης. Το νέο νομοσχέδιο προβλέπει πως θα μπορεί κάποιος να αποτανθεί στην ΑΔΑΕ για ενημέρωσή του, αλλά μόνο τρία χρόνια μετά θα μπορεί να μάθει. Πρακτική που προσκρούει στην Ευρωπαϊκή Σύμβαση για τα Δικαιώματα του Ανθρώπου, όπως επισήμανε στην τελευταία έκθεση πεπραγμένων η ΑΔΑΕ.

Επιπλέον, το νομοσχέδιο προβλέπει ότι η τελική απόφαση θα είναι ζήτημα τριμελούς επιτροπής στην οποία θα συμμετέχει ο επικεφαλής της ΕΥΠ, ο πρόεδρος της ΑΔΑΕ και ο αρμόδιος εισαγγελέας. Η όποια απόφασή τους θα λαμβάνεται χωρίς χρήση πρακτικών και χωρίς να φαίνεται η μειοψηφούσα άποψη, αν υπάρχει. Αν η επιτροπή αποφασίσει αρνητικά, τότε ο ενδιαφερόμενος έχει δικαίωμα να επαναλάβει την αίτηση μετά από ένα χρόνο.

Λίγο πριν τη δημοσιοποίηση του νομοσχεδίου για τις υποκλοπές, αποκαλύφθηκε η έκθεση - κόλαφος της ΑΔΑΕ: Πέραν της αύξησης των «νόμιμων» επισυνδέσεων καυτηριάζει την απόφαση της κυβέρνησης με την οποία απαγορεύτηκε η γνωστοποίηση της παρακολούθησης για λόγους εθνικής ασφάλειας.

Η έκθεση πεπραγμένων για το 2021 καταγράφει 15.475 εισαγγελικές διατάξεις που αφορούσαν άρση απορρήτου για λόγους εθνικής ασφάλειας, έναντι 13.751 το 2020 και 11.680 2019. Επιπλέον, τονίζει ότι η απόφαση της κυβέρνησης με την οποία απαγορεύτηκε η γνωστοποίηση της παρακολούθησης για λόγους εθνικής ασφάλειας είναι ασύμβατη με την Ευρωπαϊκή Σύμβαση Δικαιωμάτων του Ανθρώπου.

Ολόκληρο το νομοσχέδιο ΕΔΩ.

 Πηγή: ieidiseis.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

(3)