Πέμπτη 17 Νοεμβρίου 2022

«Κιβωτός του Κόσμου»: Έρευνα των αρχών για 5+1 περιστατικά - Όσα κατήγγειλε ο 17χρονος 

«Κιβωτός του Κόσμου»: Έρευνα των αρχών για 5+1 περιστατικά - Όσα κατήγγειλε ο 17χρονος
 
 
 
Εξευτελιστικές συμπεριφορές και ασέλγεια εξετάζουν οι αρχές μετά τις καταγγελίες για την «Κιβωτό του Κόσμου».

Ανήλικοι τρόφιμοι και πρώην φιλοξενούμενοι σε δομές της «Κιβωτού του Κόσμου», έχουν κληθεί να καταθέσουν ενώπιον παιδοψυχολόγων της Υποδιεύθυνσης Προστασίας Ανηλίκων, που έρευνα ακόμα και καταγγελίες για ασέλγεια και σεξουαλική παρενόχληση. Τα στελέχη της Ασφάλειας έχουν ζητήσει την διενέργεια ιατροδικαστικών εξετάσεων, για να εξακριβωθεί η βασιμότητα αυτών των καταγγελιών. Μάλιστα ένα από τα άτομα που κατέθεσαν ήδη στην Αστυνομία, φέρεται να περιγράφει εξευτελιστικές συμπεριφορές σε βάρος του, καθώς και συστηματικά περιστατικά ασέλγειας από εργαζόμενο σε δομή. Η προκαταρκτική έρευνα που διέταξε η Εισαγγελία Πρωτοδικών Αθηνών και άνοιξε τους «ασκούς του Αιόλου», ήρθε μετά τη σωρεία καταγγελιών που έγιναν το προηγούμενο διάστημα στο «Συνήγορο του Πολίτη», για τις συνθήκες διαβίωσης, σε δομές της «Κιβωτού». Τουλάχιστον 5 από αυτές, έχουν μπει στο μικροσκόπιο των αρχών.

«Η Κιβωτός του Κόσμου διαβεβαιώνει ότι δεν έχει γνώση των καταγγελλόμενων περιστατικών», αναφέρει σε ανακοίνωση του ο οργανισμός, προσθέτοντας ότι: «Είναι αυτονόητο ότι καταδικάζουμε απερίφραστα τέτοια περιστατικά και διαβεβαιώνουμε ότι πρώτη η Κιβωτός του Κόσμου και οι Κοινωνικές Υπηρεσίες της θα συνδράμουν τις Αρχές στη διερεύνηση των καταγγελλομένων».

Ασελγούσε σε βάρος του για 2 χρόνια

Ασέλγεια, σεξουαλική παρενόχληση και εξευτελιστική συμπεριφορά σε βάρος του, από τον Σεπτέμβριο του 2020 μέχρι τον Ιανουάριο του 2022, κατήγγειλε στους αστυνομικούς της Υποδιεύθυνσης Προστασίας Ανηλίκων, ένας ενήλικος σήμερα, πρώην τρόφιμος σε δομές της «Κιβωτού». Ο εφιάλτης που περιγράφει, ξεκινά από τα 15 του χρονια και πίσω από τις αναφορές κρύβεται πρόσωπο το οποίο εργάζεται στη Μη Κερδοσκοπική Οργάνωση. Όπως υποστήριξε, ο συγκεκριμένος άνδρας τον έπεισε να μετακινηθεί από την Αθήνα σε δομές τις επαρχίας με το πρόσχημα της οικονομικής στήριξης και εκεί άρχισε να ασελγεί σε βάρος του και να του συμπεριφέρεται με υποτιμητικό τρόπο. Μάλιστα σύμφωνα με τα όσα ισχυρίστηκε ο νεαρός, το καταγγελλόμενο πρόσωπο, τον εκβίαζε απειλώντας τον πως αν μιλούσε, θα έκοβε τις παροχές του οργανισμού στα μέλη της οικογένειας του. Παράλληλα όπως είπε, του έδινε χρήματα, του αγόραζε ακριβά παπούτσια και... iphone. Σύμφωνα με πληροφορίες ο νεαρός, που κατήγγειλε περιστατικά τόσο στη δομή του Βόλου, όσο και της Καλαμάτας, φέρεται να έδωσε λίστα και με άλλα παιδιά που είχαν πέσει θύματα του ίδιου προσώπου.

Κατήγγειλε ξυλοδαρμό στη δομή και απολύθηκε

«... είναι το δεύτερο γεγονός μέσα σε 8 μήνες που εμπλέκεται ο ίδιος άνθρωπος σε κακοποίηση ανηλίκου», ανέφερε σε ανάρτησή του στα social media τον περασμένο Αύγουστο, ο Βολιώτης αθλητής καταδύσεων, Χρόνης Χλίτσιος, αφού είχε προχωρήσει σε καταγγελία στην Ασφάλεια, σχετικά με περιστατικό που έλαβε χώρα στη δομή της «Κιβωτού». Συγκεκριμένα, όπως περιέγραψε, στις 3 Αυγούστου, τρία παιδιά έπεσαν θύματα ξυλοδαρμού σε υπόγειο χώρο του παραρτήματος, από στέλεχος του οργανισμού. Όταν ενημέρωσαν τον αθλητή που εργαζόταν στη δομή, εκείνος απευθύνθηκε στις αρχές. Υποστήριξε μάλιστα στην ανάρτηση του, πως όταν γνωστοποίησε την πρόθεσή του να προβεί σε καταγγελία του ανακοινώθηκε η απόλυσή του. «Το απόγευμα της ίδιας ημέρας, ενημερώθηκα από τον υπεύθυνο παιδαγωγών της δομής τηλεφωνικά ότι απολύθηκα με το αιτιολογικό ότι με τις πράξεις μου παρασύρω και άλλους συναδέλφους σε ανάλογες κινήσεις», ανέφερε χαρακτηριστικά.

«Πρέπει να σημειωθεί πως κανένας από τους ανηλίκους δεν έφερε πάνω του σημάδια κακοποίησης, καθώς επίσης οι εν λόγω ανήλικοι που προέβησαν στις καταγγελίες έφασκαν και αντέφασκαν», ανέφεραν σε ανακοίνωση απάντηση, οι υπεύθυνοι της «Κιβωτού του Κόσμου», σημειώνοντας παράλληλα ότι: «κανένας από τους υπογράφοντες υπαλλήλους δεν ήταν παρών στο συμβάν (ούτε και ο καταγγέλλων κ. Χλίτσιος), οπότε ουδείς δύναται να γνωρίζει την αλήθεια ή την ακρίβεια των ισχυρισμών των ανηλίκων».
Αναφορικά με την απόλυσή ο οργανισμός ξεκαθάρισε στην ανακοίνωση του πως: «είχε λάβει την απόφαση αντικατάστασής του εδώ και αρκετό καιρό, για λόγους αμιγώς εργασιακούς», προσθέτοντας ότι «είχε ενημερωθεί προ περίπου δύο μηνών από τους προϊσταμένους του».

Μετά τη δημοσιοποίηση των καταγγελιών και την έναρξη της προκαταρκτικής έρευνας, το Υπουργείο Εργασίας και Κοινωνικών Υποθέσεων, προχώρησε στο «πάγωμα» της παραχώρησης χρήσης ακινήτου του ΕΦΚΑ στην «Κιβωτό του Κόσμου», που είχε περιληφθεί σε διάταξη του νομοσχεδίου για τον εξορθολογισμό της ασφαλιστικής νομοθεσίας. «Μέχρι την οριστική διαλεύκανση της εν λόγω υπόθεσης, κάθε σχετική κίνηση αναστέλλεται», αναφέρει σε ανακοίνωση του το Υπουργείο. 
Πηγή: ieidiseis.gr

 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

(3)