Δευτέρα 24 Ιουλίου 2023

Ανεξέλεγκτη η φωτιά στη Ρόδο, καίγονται σπίτια στο Ασκληπιείο, εκκενώνονται Γεννάδι και Βάτι - Η εικόνα σε Κέρκυρα, Αίγιο και Κάρυστο

rodos-fotia_slider 

 

 

Συνεχίζεται η μάχη στα πύρινα μέτωπα σε Ρόδο, Αίγιο, Κέρκυρα και Κάρυστο.

«Αδιάλειπτα επιχειρούν όλες οι δυνάμεις της Πολιτικής Προστασίας σε όλα τα μέτωπα των πυρκαγιών» δήλωσε κατά την έναρξη της έκτακτης ενημέρωσης ο εκπρόσωπος Τύπου του Πυροσβεστικού Σώματος, πύραρχος Βασίλης Βαθρακογιάννης.

Μεγάλη αναζωπύρωση στη Ρόδο

Σε εξέλιξη είναι αυτή την στιγμή μεγάλη αναζωπύρωση της πυρκαγιάς στη Ρόδο, όπως τόνισε κατά τη διάρκεια έκτακτης ενημέρωσης ο Βασίλης Βαθρακογιάννης.

Ειδικότερα, όπως είπε ο πύραρχος, η αναζωπύρωση είναι στον οικισμό Ασκληπιείο με νότια κατεύθυνση. 

 Οι φλόγες έχουν μπει στο χωριό Ασκληπείο κατακαίγοντας σπίτια, καταστήματα και περιουσίες καθώς και ό,τι άλλο βρίσκει στο πέρασμα της.

 Στην περιοχή οι άνεμοι φτάνουν ως και τα 7 μποφόρ δυσχεραίνοντας κι άλλο τις προσπάθειες των πυροσβεστικών μέσων.

Οι κάτοικοι του χωριού κάνουν έκκληση για βοήθεια. Στην περιοχή βρισκονται δυνάμεις της Πυροσβεστικής και εθελοντές που προσπαθούν να ελέγξουν την κατάσταση.

Δύο μέτωπα απειλούσαν το χωριό από το βράδυ της Κυριακής. Πυροσβέστες, εθελοντές και κάτοικοι του χωριού πάλεψαν με νύχια και δόντια για να μην περάσει η φωτιά μέσα στον οικισμό αλλά δυστυχώς δεν τα κατάφεραν.

Σύμφωνα με τη rodiaki η φωτιά στο νησί μαίνεται εκτός ελέγχου και έχει πάρει μεγάλες διαστάσεις καθώς οι φλόγες έχουν ζώσει αυτή τη στιγμή Γεννάδι και Βάτι. 

Οι κάτοικοι έλαβαν μήνυμα από το 112 να εκκενώσουν τα χωριά. Συγκεκριμένα το μήνυμα αναφέρει: «Αν βρίσκεστε στις περιοχές Γεννάδι και Βατί εκκενώστε τώρα προς Κιοτάρι. Δασική πυρκαγιά στην περιοχή σας. Ακολουθείτε τις οδηγίες των αρχών».

Η κατάσταση χαρακτηρίζεται άκρως επικίνδυνη και για τον λόγο αυτό ολόκληρη η δύναμη της πυροσβεστικής και μεγάλο πλήθος εθελοντών έχει παραταχθεί στα δύο μέτωπα επιχειρώντας να τα ανακόψει. 

Για την αντιμετώπιση της επιχειρούν ισχυρές επίγειες δυνάμεις και από αέρος θα επιχειρούν περιοδικά στην ευρύτερη περιοχή της πυρκαγιάς 8 αεροσκάφη, εκ των οποίων τα δύο από Τουρκία και ένα από Κροατία, καθώς και 10 ελικόπτερα, εκ των οποίων τα δύο είναι από Αίγυπτο ενώ άλλα δύο έχουν συντονιστικό ρόλο.

Η εικόνα σε Κέρκυρα, Κάρυστο και Αίγιο

Στην Κέρκυρα η πυρκαγιά, που εκδηλώθηκε χθες το απόγευμα σε δασική έκταση στην περιοχή Λούτσες έλαβε μεγάλες διαστάσεις, σύμφωνα με τον εκπρόσωπο Τύπου της Πυροσβεστικής, απειλώντας οικισμούς στην βορειοανατολική πλευρά του νησιού.

Στην συνέχεια τόνισε ότι με διαδοχικά μηνύματα που εκδόθηκαν από το 112 εκκενώθηκαν 17 οικισμοί και απομακρύνθηκαν με ασφάλεια 2466 πολίτες. Στο έργο της απομάκρυνσης συνέβαλαν δυνάμεις της Ελληνικής Αστυνομίας, της Περιφέρειας Ιονίων Νήσων και του Λιμενικού Σώματος καθώς και πλοίο της Πυροσβεστικής.

Ο κ. Βαθρακογιάννης υπογράμμισε ότι «αξίζει να σημειωθεί ότι στην Κέρκυρα μέχρι στιγμής δεν έχει αναφερθεί ζημιά σε οικίες», ενώ για την αντιμετώπιση της πυρκαγιάς επιχειρούν ισχυρές επίγειες δυνάμεις, που ενισχύθηκαν από την ηπειρωτική Ελλάδα και από το πρώτο φως επιχειρούν, περιοδικά, 4 αεροσκάφη και 3 ελικόπτερα.

Αναφορικά με την πυρκαγιά, που εκδηλώθηκε χθες το μεσημέρι, στο νότιο άκρο της Εύβοιας πλησίον του οικισμού Πλατανιστός , ο κ. Βαθρακογιάννης υπογράμμισε ότι επεκτάθηκε με την βοήθεια των ισχυρών ανέμων σε χαμηλή βλάστηση στην ευρύτερη περιοχή και έλαβε γρήγορα διαστάσεις.

Η φωτιά, όπως είπε, πήρε πορεία προς τους οικισμούς Λιβάδι, Ποτάμι, Περναράκι, Πλατανιστός, Καστρί, και Πλατύς Γιαλός, οι οποίοι και εκκενώθηκαν μετά από μήνυμα που εκδόθηκε από το 112.

Για την αντιμετώπιση της πυρκαγιάς, επιχειρούν ισχυρές επίγειες δυνάμεις και από αέρος έχουν διατεθεί 3 αεροσκάφη και 2 ελικόπτερα.

Η δασική πυρκαγιά που εκδηλώθηκε χθες στη βορειοανατολική πλευρά της Περιφερειακής Ενότητας Αχαΐας, πλησίον του οικισμού Δερβενάκια εξελίχθηκε ανατολικότερα προς τους οικισμούς Τράπεζα και Κάστρο, οι οποίοι και εκκενώθηκαν μετά από μήνυμα του 112. Στην περιοχή επιχειρούν ισχυρές επίγειες δυνάμεις ενώ τα τρία ελικόπτερα και τα τέσσερα αεροσκάφη αντιμετωπίζουν δυσκολίες στην προσέγγισή τους λόγω των πυκών καπνών που έχουν καλύψει την περιοχή. Αυτή τη στιγμή η κατάσταση έχει βελτιωθεί. Οι συνθήκες παραμένουν δύσκολες, τόνισε ο Βασίλης Βαθρακογιάννης.

Χθες σύμφωνα με την ενημέρωση της Πυροσβεστικής συνελήφθη στη Μεγαλόπολη ένας άνδρας που εβαλε φωτιά σε υπολείμματα καλλιεργιών.

Τέλος, Βασίλης Βαθρακογιάννης σημείωσε ότι «έχει ανακοινωθεί ότι, και για σήμερα, Δευτέρα, ο κίνδυνος πυρκαγιάς θα είναι ακραίος σε αρκετές περιοχές της Ελλάδας. Υπενθυμίζουμε ότι, όλες οι δυνάμεις Πολιτικής Προστασίας παραμένουν σε κατάσταση συναγερμού».

Πηγή: topontiki.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

(3)