Δευτέρα 24 Ιουλίου 2023

Ο Μητσοτάκης κάνει… πόλεμο, αλλά «τα μεσογειακά μας δάση ήταν πάντα επιρρεπή στις πυρκαγιές»

Ο Μητσοτάκης κάνει… πόλεμο, αλλά «τα μεσογειακά μας δάση ήταν πάντα επιρρεπή στις πυρκαγιές»
 
«Το κράτος ήταν παρών και ενισχυμένο όσο ποτέ», είπε ο Κυριάκος Μητσοτάκης για την αντιμετώπιση των πυρκαγιών, τονίζοντας πως το 112 έχει σώσει χιλιάδες ζωές. Τι είπε για την ψήφο των Αποδήμων.
Χωρίς λέξη αυτοκριτικής για τυχόν ελλείψεις, παραλείψεις και επιχειρησιακά λάθη στην αντιμετώπιση της πύρινης λαίλαπας στη Ρόδο, την οποία κατακαίει επί επτά ολόκληρα 24ωρα, ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης ευχαρίστησε σήμερα τους Ροδίτες για τον ηρωϊσμό που επέδειξαν, ενώ χαρακτήρισε παράδοξο κάποιες φωνές στην Ελλάδα να αμφισβητούν την ετοιμότητα του κράτους αλλά και τη συμβολή των πολιτών.

«Η κλιματική κρίση είναι εδώ και θα εμφανίζεται με ολοένα και μεγαλύτερη ένταση. Η κυβέρνηση οφείλει να μην αρκείται σε όσα έχει κάνει, αλλά να αναλαμβάνει και περισσότερες πρωτοβουλίες. Η αλλαγή στο κλίμα απαιτεί και αλλαγή κουλτούρας. Από το κράτος, μέχρι τον τελευταίο πολίτη. Κανείς δεν μπορεί να ισχυριστεί ότι το κράτος απουσιάζει. Είναι εδώ με περισσότερους πυροσβέστες, πανελλαδική οργάνωση της πολιτικής προστασίας» είπε ο κ. Μητσοτάκης από το βήμα της βουλής, όπου συζητείται το νομοσχέδιο για την άρση των εμποδίων στην ψήφο των Ελλήνων του Εξωτερικού.

Ο κ. Μητσοτάκης υποστήριξε ότι σύμφωνα με την κριτική της αντιπολίτευσης, η κυβέρνηση τάχα αρκείται στις εκκενώσεις, και πρόσθεσε : «Είναι πολύτιμο το 112. Εχει σώσει τη ζωή χιλιάδων ανθρώπων και πρώτη μας προτεραιότητα είναι η σωτηρία της ανθρώπινης ζωής. Αν κάτι μάθαμε από την ανείπωτη τραγωδία στο Μάτι είναι να μπορούμε να προστατεύουμε τους πολίτες από μία νέα τραγωδία».

O πρωθυπουργός σημείωσε ότι η κλιματική αλλαγή συνιστά πεδίο κοινών προβληματισμών και συναινέσεων και δήλωσε ανοικτός σε γόνιμες προτάσεις τόσο για το συγκεκριμένο ζήτημα, όσο και για την ψήφο των Ελλήνων του Εξωτερικού.

Αποζημιώσεις στους πληγέντες

«Η κλιματική κρίση είναι ήδη εδώ, θα εκδηλώνεται παντού στη Μεσόγειο με ακόμη μεγαλύτερες καταστροφές. Τουλάχιστον παράδοξο κάποιοι να αμφισβητούν την ετοιμότητα του κράτους. Ευχαριστώ όλους για την ευθύνη και αλληλεγγύη τους, κάτι που αναγνώρισαν όλοι, και οι ίδιοι οι τουρίστες. Από όσα ζήσαμε αποδείχθηκε ο ηρωισμός των Ροδιτών. Όλη η Πολιτεία στην πρώτη γραμμή», είπε ο πρωθυπουργός.

«Για τις επόμενες μέρες και εβδομάδες πρέπει να είμαστε όλοι σε μόνιμοι επιφυλακή. Τα λόγια μου είναι ειλικρινή και περιγράφουν την αλήθεια. Βρισκόμαστε σε πόλεμο με αντίπαλο το μέτωπο της φωτιάς.

Θα ξαναφτιάξουμε αυτά που χάσαμε θα αποζημιώσουμε αυτούς που επλήγησαν. Η Ρόδος αντιμετώπισε πρόβλημα στο 10% των κλινών της. Ο απολογισμός θα έρθει πλήρης, όταν κάνουμε και τον συνολικό μας απολογισμό.

Δεκάδες χιλιάδες άνθρωποι μεταφέρθηκαν με ασφάλεια. Ευγνωμονούμε την Πυροσβεστική, το Λιμενικό, την Αστυνομία, την Πολιτική Προστασία για την αυταπάρνησή τους», συμπλήρωσε.

«Λόγω του παρατεταμένου καύσωνα και των επίμονων ανέμων τα δάση μας γίνονται ευκολότερα πηγές πυρκαγιών», επεσήμανε Στην συνέχεια, αναφερόμενος στην ψήφο των Ελλήνων του εξωτερικού, έκανε αναφορά στον Νίκο Καζατζάκη λέγοντας πως όπως έλεγε, «οι απόδημοι όσο πιο μακριά είναι από την πατρίδα, τόσο περισσότερο την σκέφτονται και την αγαπούν». Αυτόν τον πανίσχυρο δεσμό υπηρετεί και το νομοσχέδιο, τόνισε.

«Αυτή την δυνατότητα εξεύρεσης συναινέσεων μακάρι να την βρούμε και για την αντιμετώπιση κρίσιμων θεμάτων όπως αυτό της κλιματικής αλλαγής», είπε.

Για την ψήφο των Ελλήνων του εξωτερικού

Αναφερόμενος στην ψήφο των Ελλήνων του εξωτερικού, ο κ. Μητσοτάκης μνημόνευσε τον Νίκο Καζατζάκη λέγοντας πως όπως έλεγε, «οι απόδημοι όσο πιο μακριά είναι από την πατρίδα, τόσο περισσότερο την σκέφτονται και την αγαπούν». Αυτόν τον πανίσχυρο δεσμό υπηρετεί και το νομοσχέδιο, τόνισε.

«Αυτή την δυνατότητα εξεύρεσης συναινέσεων μακάρι να την βρούμε και για την αντιμετώπιση κρίσιμων θεμάτων όπως αυτό της κλιματικής αλλαγής», είπε.

Θα θυμάστε ότι από το 2019 η κυβέρνηση προσπάθησε δύο φορές να δώσει αυτό το δικαίωμα, όμως για να υπάρξει αυτό το δικαίωμα αναγκαστήκαμε να κάνουμε συμβιβασμούς. Η δεύτερη φορά που προσπαθήσαμε, αλλά συναντήσαμε την άρνηση της αντιπολίτευσης.

Όπως είπε «από το 2019 η κυβέρνηση προσπάθησε 2 φορές να δώσει το δικαίωμα σε αυτούς που είναι εγγεγραμμένοι στους εκλογικούς καταλόγους αλλά μένουν στο εξωτερικό. Όμως για να υπάρξει η συναίνεση αναγκαστήκαμε σε συμβιβασμούς και ο πρώτος νόμος υιοθέτησε πολλές γραφειοκρατικές δεσμεύσεις. Η 2η προσπάθεια συνάντησε την άρνηση της αντιπολίτευσης.

Ο κ. Μητσοτάκης εκτίμησε ότι σήμερα οι συνθήκες είναι ώριμες και ότι το νομοσχέδιο εντάσσεται στον πολυδιάστατο εκσυγχρονισμό και συνιστά μία δημοκρατική και πατριωτική κίνηση που αφορά τον οικουμενικό Ελληνισμό.

Όπως είπε ο πρωθυπουργός, όλες οι δυσχέρειες αίρονται με την απλοποίηση των διαδικασιών. Ολοι όσοι είναι εγγραμμένοι στους εκλογικούς καταλόγους θα μπορούν να ψηφίζουν από τον τόπο διαμονής τους.

Το θεμέλιο της νομοθετικής πρωτοβουλίας είναι ισότιμη και δίκαιη μεταχείριση όλων των εκλογέων ανεξάρτητα από το που ζουν.

Ο κ. Μητσοτάκης ζήτησε την υπερψήφιση του νομοσχεδίου ει δυνατόν από 300 ψήφους προκειμένου να σταλεί ομόθυμο μήνυμα ότι η πρωτοβουλία αυτή έχει εθνικό περιεχόμενο και δεν είναι ζήτημα ιδεολογίας.

Κόντρα με Βελόπουλο

Ο πρωθυπουργός αναφέρθηκε στη στάση της αντιπολίτευσης, λέγοντας: «Θέλω να μιλήσω και για τις 3 διαφωνίες που δεν επιτρέπουν να κάνουμε ομόθυμα αυτό το βήμα.

Όπως είπε, δεν θα ασχοληθεί με τις θέσεις ΚΚΕ που ακολουθεί δρόμο μοναχικού αναχρονισμού, αλλά θα σχολιάσει τη στάση της αξιωματικής αντιπολίτευσης όχι μόνο γιατί κόντρα στην δέσμευσή τους για δημιουργική αντιπολίτευση αλλά γιατί είναι δέσμια του κακού παρελθόντος.» Έχουν περάσει τόσα και τόσα για το κόμμα σας και εξακολουθείτε να καταθέτετε τροπολογίες που έχουν καταψηφιστεί.

Έχει καταδικαστεί η πρόταση να μην προσμετράται η ψήφος των Απόδημων στο αποτέλεσμα της επικρατείας. Θα ήθελα να ακούσω και τις απόψεις των υποψηφίων για την προεδρεία του κόμματος αν συμφωνούν με αυτή την στάση. Να μας δείξουν αν έχουν καταλάβει τι συμβαίνει και αν αφουγκράζονται την επιθυμία των Απόδημων συμπατριωτών μας. Έτσι όπως έχει δημιουργηθεί η πλειοψηφία δεν χρειαζόμαστε την θετική ψήφο του ΣΥΡΙΖΑ όμως θα ήταν πολύ καλό αν αλλάζατε στάση. Ίσως να παίρνατε καλό μάθημα αν βλέπατε την στάση της κυρίας Κωνσταντοπούλου. Η ζωή τα έφερε έτσι ώστε η κυρία Κωνσταντοπούλου είναι πολύ πιο υπεύθυνη από εσάς», είπε. Και πρόσθεσε:

Η ιστορία θα κρίνει όλους όπως και τον κ. Βελόπουλο.

Τι να πω για εσάς κ Βελόπουλε. Την ίδια ακριβώς ρύθμιση την είχατε ψηφίσει πέρυσι. Τώρα ψηφίζετε «παρών». Μάλλον εσείς οι πατριώτες. Μάλλον έπαιξε ρόλο το 0,7% που πήρατε από τους Απόδημους Έλληνες για την αλλαγή στην στάση σας. Εσείς οι πατριώτες. Αμαν πια με τους πατριώτες της φακής. Εμείς είμαστε διατεθειμένοι να συζητήσουμε την επιστολική ψήφο όταν θα είμαστε έτοιμοι να την υποστηρίξουμε τεχνικά. Είμαστε έτοιμοι να κάνουμε την συζήτηση και αν υπάρξει διάθεση από τα άλλα κόμματα για να βρεθούν 200 ψήφοι θα την προκαλέσουμε».

Αναλυτικά η ομιλία του Κυριάκου Μητσοτάκη:

«Η σημερινή επέτειος της αποκατάστασης της Δημοκρατίας βρίσκει τη χώρα μας σε μάχη με την Κλιματική κρίση. Βιώσαμε τον όλεθρο και τελευταία στη Ρόδο. Προσπαθούμε να διαχειριστούμε συνεχείς αναζωπυρώσεις. Παρά την επέλαση της φωτιάς, δεν υπήρξε κανένας σοβαρός τραυματισμός. Το φετινό καλοκαίρι έχει απανωτούς καύσωνες. Τα μεσογειακά μας δάση ήταν πάντα επιρρεπή στις πυρκαγιές. Στη Ρόδο έχουμε 6 μποφόρ και μετά τη δεύτερη μέρα οι φλόγες κάλυψαν μια τεράστια έκταση. Κι αυτό ενώ επιχειρούσαν 15 εναέρια μέσα. Χιλιάδες άνθρωποι μεταφέρθηκαν εγκαίρως σε ασφαλή σημεία. Η αναμέτρηση ήταν και είναι άνιση και έτσι θα συνεχιστεί αν συνεχιστούν οι καιρικές συνθήκες. Τις επόμενες εβδομάδες πρέπει να είμαστε σε μόνιμη επιφυλακή. Τα λόγια μου είναι ειλικρινή και περιγράφουν την αλήθεια. Βρισκόμαστε σε πόλεμο. Θα ξαναφτιάξουμε αυτά που χάσαμε, θα αποζημιώσουμε αυτούς που χτυπήθηκαν.

Θα δούμε το ενδεχόμενο εμπρησμών ή αμέλειας. Μέσα σε αυτό το δράμα αναδείχθηκε ο ηρωισμός των Ροδιτών. Όλος ο πληθυσμός εντάχθηκε δίπλα στην Πολιτεία και βοήθησε τους τουρίστες. Τους ευχαριστώ όλους. Είναι κάτι που αναγνωρίζουν πρώτοι οι ίδιοι οι τουρίστες και ο διεθνής Τύπος. Παράδοξο είναι ότι ακούμε πάλι για ανετοιμότητα του κράτους. Η κλιματική κρίση είναι εδώ και θα εκδηλώνεται με μεγαλύτερες καταστροφές. Γι’ αυτό και η κυβέρνηση δεν πρέπει να αρκείται σε όποια πρόοδο. Πρέπει να προσαρμόζουμε τις πρωτοβουλίες σε αυτές τις συνθήκες. Απαιτείται όμως και αλλαγή κουλτούρας. Από την Πολιτεία μέχρι τον πολίτη. Το κράτος ήταν παρών και ενισχυμένο όσο ποτέ. Μπορούμε από ένα σύγχρονο κτήριο να επιβλέπουμε τις επιχειρήσεις. Δεν ξέρω τι θα γινόταν αν δεν είχαμε κάνει αυτές τις αλλαγές. Θα ήθελα να μην ακουστεί το επιχείρημα ότι τάχα αρκούμαστε στις εκκενώσεις. Το 112 έχει σώσει τη ζωή χιλιάδων ανθρώπων. Κι αυτό έχει το δικό του ειδικό βάρος μετά την τραγωδία στο Μάτι. Ναι, έχουμε τον τρόπο να κάνουμε οργανωμένες εκκενώσεις με ασφάλεια και να προστατεύουμε τους ανθρώπους.

Αυτή η σχέση μας με τη φύση μπορεί και πρέπει να αποτελεί πεδίο συναινέσεων. Θα είμαι πάντα ανοιχτός για το πώς μπορούμε να γίνουμε καλύτεροι. Ύστερα από την απόφαση της ΠτΔ, υποδεχόμαστε την επέτειο της Δημοκρατίας μέσα στη Βουλή. Κι αυτό είναι ένα θέμα πάνω από παραταξιακά σύνορα. Αυτό είναι ένα θέμα που πρέπει να μας ενώνει. Αυτό πρέπει να είναι και η ψήφος των Αποδήμων.

Ο πανίσχυρος δεσμός των αποδήμων με την Ελλάδα εξυπηρετεί το νέο αυτό νομοσχέδιο. Από το 2019 η κυβέρνηση προσπάθησε 2 φορές να δώσει αυτό το δικαίωμα, όμως για να υπάρξει η πλειοψηφία αναγκαστήκαμε να κάνουμε συμβιβασμούς. Ο πρώτος έθετε πολλές γραφειοκρατικές προϋποθέσεις. Η αξιωματική αντιπολίτευση αντέδρασε και τη δεύτερη φορά. Σήμερα οι συνθήκες είναι ώριμες. Αποκλείστηκαν χιλιάδες από τη διαδικασία. Έπρεπε πολλοί, επίσης, να ταξιδέψουν πολλά χιλιόμετρα. Τώρα απλοποιείται η διαδικασία. Θα μπορούν να ψηφίσουν από τον τόπο που κατοικούν. Επίσης κι αυτοί που βρίσκονται στο εξωτερικό τη μέρα των εκλογών. Γίνεται σαφές ότι το θεμέλιο είναι η δίκαιη και ισότιμη μεταχείριση των μελών του εκλογικού σώματος. Η πλειοψηφία των πολιτών στηρίζει αυτή την πρωτοβουλία. Από το 1975 το Σύνταγμα προβλέπει τη δυνατότητα να ψηφίζουν, αλλά χρειάστηκαν 48 χρόνια για να μπορέσουμε να κάνουμε πράξη το σχετικό εδάφιο του Συντάγματος. Είναι μια πράξη κοινωνικής δικαιοσύνης. Κανένα κόμμα δεν επιτρέπεται να γυρίσει την πλάτη του σε μια ώριμη θεσμική αλλαγή και σε μια υποχρέωση απέναντι στην ελληνική διασπορά. Θα ήθελα αυτό το βήμα να το κάνουμε όλοι μαζί. Θα ήθελα να δω 300 ψήφους. Δεν είναι σίγουρα θέμα ιδεολογίας, είναι θέμα σεβασμού προς τον πολίτη και τη Δημοκρατία. Είναι μια αυτονόητη πράξη δημοκρατίας. Δεν υπάρχουν ψηφοφόροι 2 ταχυτήτων. Έχουμε χρέος να ενθαρρύνουμε να ψηφίσει η Ομογένεια. Η πρωτοβουλία ξεπερνά το αυτονόητο δικαίωμα. Θέλουμε πιο ενεργή τη συμμετοχή των Αποδήμων. Θέλουμε να εμπλουτίσουμε και την εσωτερική πολιτική ζωή. Αναφερόμαστε ουσιαστικά σε 3-4 γενιές ξενιτεμένων. Όλοι ανεξαρτήτως το που βρίσκονται αποτελούν πρεσβευτές της χώρας που γίνονται και μαχητές όταν πρόκειται για την υπεράσπιση των εθνικών μας συμφερόντων. Ο νόμος αφορά και στους νέους που έφυγαν για μια καλύτερη ζωή. Σε όλους αυτούς λέμε ότι τους θέλουμε δραστήριους Έλληνες πολίτες και η πόρτα είναι πάντα ανοιχτή για να επιστρέψουν.

Θέλω να συγχαρώ τα κόμματα που στηρίζουν αυτό το νομοσχέδιο. Θέλω να μιλήσω και για τις 3 αρνήσεις. Ανασύρει ο ΣΥΡΙΖΑ τα ίδια επιχειρήματα, όπως και τις προηγούμενες φορές. Μήπως είναι υποκριτική η στάση αυτή; Θα ήθελα να ακούσω τις απόψεις των υποψηφίων για την προεδρία του κόμματος. Αν συμφωνούν με τις απόψεις του κ. Τσίπρα. Αν μπορείτε να αποδείξετε στην πράξη ότι τα πράγματα έχουν αλλάξει. Δεν χρειαζόμαστε τις ψήφους του ΣΥΡΙΖΑ, όμως θα ήταν καλό αν αλλάζατε τη στάση του. Θα παίρνατε διδάγματα από την κ. Κωνσταντοπούλου. Είναι πολύ πιο υπεύθυνη από τον ΣΥΡΙΖΑ. Αύριο θα κληθείτε να ψηφίσετε ονομαστικά. Η ιστορία θα μας κρίνει, όπως και τον Βελόπουλο, ο οποίος πριν ένα χρόνο την ψήφισε τη ρύθμιση, τώρα λέτε «παρών». Μάλλον έπαιξε ρόλο το 0,7% που πήρατε στο εξωτερικό. Αρκετά με τους πατριώτες της φακής.

Θέλουμε να εξασφαλίσουμε το κεκτημένο σήμερα. Αντιμετωπίζουμε θετικά και την επιστολική ψήφο. Όταν θα είμαστε έτοιμοι, θα το στηρίξουμε. Δεν θα είμαστε έτοιμοι πριν τις ευρωεκλογές, αλλά αν υπάρχει διάθεση από τα κόμματα, θα είμαστε έτοιμοι σε τεχνικό επίπεδο.

Στόχος μας είναι να λύσουμε ένα πρόβλημα εδώ και μισό αιώνα. Να εκπληρώσουμε ένα χρέος απέναντι στους απόδημους. Να καταργήσουμε τα σύνορα και τις διαχωριστές γραμμές. Με λόγο καθαρό. Αυτή η στάση μας είναι στάση ευθύνης. Διασφαλίζουμε ότι η φωνή του κάθε Έλληνα θα αντηχεί το ίδιο δυνατά, ανεξάρτητα από το πού μένει.

Προχωρώντας σε κάτι περισσότερο από την τυπική έγκριση, γεφυρώνουμε την Ελλάδα με τη διασπορά. Σας καλώ να εγκρίνουμε όλοι μαζί την άρση των εμποδίων στην ψήφο των Αποδήμων. Με έναν νόμο και με ένα άρθρο». 

Πηγή: ieidiseis.gr

 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

(3)