Τετάρτη 6 Σεπτεμβρίου 2023

Διέγραψαν χρέος πρώην δημάρχου Εξαπλατάνου

 


Μετά από πολλά  δημοτικά  και νομικά ακροβατήματα , διεγράφη μεγάλο οικονομικό χρέος

του τελευταίου καποδιστριακού δημάρχου του πρώην δήμου Εξαπλατάνου. Πρόκειται για καταλογισμό που έγινε σε βάρος του από ελεγκτές  του δημοσίου λόγω κακοδιοίκησης ,αλλά με διάφορα τερτίπια τελικά χθες απαλλάχτηκε πλήρως από το δημοτικό συμβούλιο Αλμωπίας.

Ο καταλογισμός και η οφειλή είχε  μεταφερθεί στον Δήμο Αλμωπίας , ως καθολικό διάδοχο  του πρώην Δήμου Εξαπλατάνου μετά και την δεύτερη φάση  των συνενώσεων . ‘Ετσι μετά το ποινικό σκέλος  που έκλεισε λόγω αλλαγής της νομοθεσίας και παραγραφών ,  το δημοτικό συμβούλιο Αλμωπίας «εξαφάνισε « και το οικονομικό  σκέλος."

 Το Αίτημα  το υπέβαλλε ο ίδιος ο πρώην  δήμαρχος ς του πρώην Δήμου Εξαπλατάνου προς τον Δήμο Αλμωπίας, όπως ανέφερε ο Πρόεδρος του Δημοτικού, σχετικά με την ''Διαγραφή ή μη χρεών οφειλέτη του Δήμου Αλμωπίας κατόπιν γνωμοδότησης νομικού. (αριθ. πρωτ. 13836/8-8-2023 εισήγηση Οικονομικών Υπηρεσιών)''.

 

Το  θέμα ανατέθηκε προς εξέταση σε γνωστό Νομικό της περιοχής για να γνωματεύσει σχετικά, την οποία γνωμάτευση αποδέχθηκε η Οικονομική Υπηρεσία του Δήμου, που με την υπ΄αριθμ. 13836 από 08/8/2023 εισήγησή της, τη διαβίβασε στο Δημοτικό Συμβούλιο, προκειμένου αποφασίσει ανάλογα. (Παλαιότερα υπήρχαν και ‘άλλες γνωμοδοτήσεις των οποίων το αποτέλεσμα αγνοείται επισήμως)

 

Ύστερα από όσα συζητήθηκαν για το θέμα, το Σώμα ψήφισε και αποφάσισε ΟΜΟΦΩΝΑ τη διαγραφή του χρέους, ενώ  Δημοτικός Σύμβουλος, ζήτησε από τον Πρόεδρο τη διαβεβαίωση ότι οι σύμβουλοι με την ψήφο τους δεν θα έχουν ουδεμία ποινική ευθύνη στο μέλλον, γεγονός που επιβεβαίωσε ο Πρόεδρος του Δημοτικού Συμβουλίου  Δημήτρης Βέσκος .

 Το ζητούμενο βέβαια είναι ότι δεν επανορθώνεται  η ζημιά που υπέστη ο Δήμος  και ανέρχεται σε εκατοντάδες χιλιάδες ευρώ. Και γεννάται το απλό ερώτημα   για τους άλλους πολίτες που χρωστούν ελάχιστα ποσά , μπροστά στο συγκεκριμένο. Τους βεβαιώνουν τα χρέη στην εφορία και τους στερούν την δυνατότητα να έχουν δημοτική ενημερότητα .

 

 

Σύμφωνα λοιπόν με την ανάγνωση του καταλόγου που έγινε από τον Πρόεδρο του Δημοτικού Συμβουλίου Βέσκο Δημήτρη, βρέθηκε να ήταν παρόντες -15- σύμβουλοι, ενώ -04- ήταν δικαιολογημένοι, πάντα σύμφωνα με τα όσα ανακοίνωσε ο Πρόεδρος.

Απών ήταν ο δήμαρχος , ο οποίος όμως δεν ψηφίζει στις συνεδριάσεις του δημοτικού συμβουλίου


Απών ήταν και ο Παράσχος  Τσάνταλης ο οποίος δεν συμμετέχει στις συνεδριάσεις του δημοτικού συμβουλίου σχεδόν από την αρχή της θητείας του  , θεωρώντας ότι υπάρχει μια «αόρατη» συμπαιγνία και είναι αδύνατο να προστατευτούν τα συμφέροντα του Δήμου . Το όλο θέμα είχε ξεκινήσει επί θητείας του ως αντιπολίτευση στον  τότε δήμο Εξαπλατάνου. Τότε στα πλαίσια των καθηκόντων τους είχαν θέσει πολλά ερωτήματα προς το δημοτικό συμβούλιο για διάφορα θέματα. Αντί απαντήσεων όμως ο τότε δήμαρχος ( τον οποίο απάλλαξε το δημοτικό συμβούλιο χθες)τον παρέπεμπε να απευθύνεται στον εισαγγελέα για να παίρνει απαντήσεις  . Μετά από καταγγελίες που έκανε  η παράταξή του όπως όφειλε , δόθηκε εντολή σε ελεγκτές του δημοσίου να κάνουν ελέγχους. Τα πορίσματα  διαβιβάστηκαν στην εισαγγέλευα  Έδεσσας , η οποία άσκησε διάφορες  ποινικές διώξεις . Μετά από μεγάλες καθυστερήσεις εκδικάστηκαν πρωτόδικα ή και σε δεύτερο βαθμο κάποιες . Στο μεταξύ άλλαξε η νομοθεσία και αυξήθηκα το οικονομικά ποσά των ζημιών . Για λίγα ποσά τα αδικήματα μετατράπηκαν σε πλημμελήματα από κακουργήματα που ήταν  και παραγράφηκαν , θέτοντας οριστική παύση των αδικημάτων

Ερωτώμενος αρκετές φορές για την συνειδητή απουσία του ο Παράσχος Τσάνταλης τόνισε ότι στο συγκεκριμένο θέμα η αποστολή του  και το καθήκον τελείωσε  με την καταγγελία της κακοδιοίκησης . Το θέμα δεν ήταν προσωπικό  , αλλά αφορούσε τον Δήμο. Συνεπώς σύσσωμο το δημοτικό συμβούλιο ήταν υποχρεωμένο να  διεκδικήσει τα χαμένα.

‘Όλοι  οι επιτήδειοι είχαν καταφέρει να τον εμφανίσουν ως δικομανή και ότι όλα ήταν προσωπική υπόθεση .

Είναι ενδεικτικό , όπως τόνιζε , ακόμα και οι δημοτικοί σύμβουλοι με απίθανα προσχήματα ,οδήγησαν την κατάσταση  στο συγκεκριμένο αποτέλεσμα.

 

 

8 σχόλια:

  1. Γιατί δεν μας λέτε τι ποσόν διέγραψαν σε εμάς βάζουν τόκους για 30 ευρώ αν καθηστερισουμε να πληρώσουμε το νερό που πίνουμε

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. αναρωτιέται κάνεις γιατί δεν ήταν παρόν στην συνεδρίαση ο κ Τσάνταλης ο οποίος είχε ξεκινήσει τον αγώνα τον καταλογισμό του ποσού στον πρώην Δήμαρχο. Ποιος από τους δύο για να ξέρουμε. Μπορεί να μας πει γιατί δεν ήταν παρόν ο Τσανταλης σε μια τόσο κρίσιμη συνεδρίαση. Μήπως κρύβει κάτι. Ας απάντηση . γιατί ο πρόεδρος κ. Βεσκος δεν άσκησε ως όφειλε τα ξαθηκοντα του για διαγραφή του κ. Τσανταλη ο οποίος δεν παρευρισκετο στο Δ.Σ. όλη την τετραετία. Μήπως θα πρέπει βάση νόμου να κατηγορηθεί για παράβαση καθήκοντος.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Πάλι ο Τσάνταλης φταίει;. Αυτό που ήταν να κάνει το έκανε. Και να ήταν παρόν μόνο η δική του ψήφος θα ήταν αρνητική. Που ήταν ο συνδυασμός του;
      όσο για το Βέσκο συμφωνώ . Έπρεπε να ζητήσει την διαγραφή του και δεν το έκανε. Είναι καραμπινάτη παράβαση καθήκοντος. Θα την πληρώσει την νύφη αν εκλεγει. Πρώτοι και καλύτεροι που τον καταγγείλουν θα είναι άνθρωποι από τον συνδυασμό του .

      Διαγραφή
    2. Εσύ δηλαδή ψηφίζεις? και εξαρτάται το μέλλον των παιδιών σου από την ψήφο σου

      Διαγραφή
  3. Πέτρο να γράψεις τους παρόντες και τους απόντες να γνωρίζει ο κόσμος και τι ψήφισε ο καθένας

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  4. Έτσι διαχειρίζονται τα λεφτά του φορολογούμενου κατάλαβες συντοπίτη χουβαρνταδες και μήν ξεχάσετε να τους ψηφίσετε

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  5. Και αναρωτιεσαι σέ καιρούς κρίσης πως κάποιοι ανοίγουν τρίτη και τέταρτη επιχείρηση

    ΑπάντησηΔιαγραφή

(3)