Τρίτη 17 Οκτωβρίου 2023

Το πρώτο συμβόλαιο της σεζόν επιβεβαιώνει τους φόβους για αύξηση τιμής στο ελαιόλαδο

ελαιόλαδο 

Στα 9,25 ευρώ το κιλό έκλεισε το πρώτο συμβόλαιο της σεζόν 2023-2024 για το ελαιόλαδο. Όπως έγινε γνωστό, την περασμένη Παρασκευή 13 Οκτωβρίου, ο Αγροτικός Ελαιουργικός Συνεταιρισμός Αγίων Αποστόλων στη Λακωνία, προχώρησε μετά από διαπραγμάτευση στην πώληση ενός βυτίου (σχεδόν 26 τόνους) εξαιρετικού παρθένου ελαιόλαδου εσοδείας 2023, στην παραπάνω τιμή.

Σύμφωνα με τον ιστότοπο olivenews.gr, το περσινό πρώτο συμβόλαιο είχε αγγίξει μόλις τα 4,20 ευρώ (αύξηση 120%). Παράλληλα, η τιμή αυτή είναι πιο υψηλή και από τις τιμές του καλοκαιριού, όταν το ελαιόλαδο σημείωσε ράλι ανόδου, ενώ σπάει και το όριο των 9 ευρώ.   

Το γεγονός αυτό επιβεβαιώνει τους φόβους πως οι ανατιμήσεις θα είναι ο κανόνας για το ελαιόλαδο τον φετινό χειμώνα, καθώς η νέα παραγωγή αναμένεται μειωμένη από 25%-30%, εξαιτίας των αντίξοων καιρικών συνθηκών.

Τον περασμένο Αύγουστο, ο Βασίλης Στεφανόπουλος, τυποποιητής ελαιόλαδου στην Αττική, είχε δηλώσει στην «Εφ.Συν.» ότι τα νέα συμβόλαια τιμών παραγωγού προσεγγίζουν τα 8,40 ευρώ το κιλό σε ορισμένες περιοχές της Κρήτης και της Πελοποννήσου. Η εκτίμησή του ήταν ότι «η τιμή χονδρικής το φθινόπωρο θα ξεπεράσει σίγουρα τα 9 ευρώ» – κάτι που ήδη έχει συντελεστεί.

Σημειώνεται ότι η τιμή που είχε κατοχυρώσει πέρυσι τον Σεπτέμβριο ο Αγροτικός Συνεταιρισμός Ζάκρου Σητείας ήταν στα 4,06 ευρώ το κιλό, ενώ φέτος τον Αύγουστο η τιμή σκαρφάλωσε στα 8,36 ευρώ το κιλό (αύξηση 106%). Και όπως φαίνεται, έπεται συνέχεια...

Πηγή: efsyn.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

(3)