Παρασκευή 16 Φεβρουαρίου 2024

Μαζεύει το «χαράτσι» στα φάρμακα ο Άδωνις - Πλαφόν στη συμμετοχή των ασφαλισμένων

Μαζεύει το «χαράτσι» στα φάρμακα ο Άδωνις - Πλαφόν στη συμμετοχή των ασφαλισμένων

 

 Έρχεται νέα υπουργική απόφαση για τα γενόσημα φάρμακα «για κλείδωμα της διαφοράς της ασφαλιστικής με τη λιανική τιμή στα 3 ευρώ το ανώτερο».

Σοβαρές αντιδράσεις έχουν ξεσπάσει τις τελευταίες ημέρες όσον αφορά στο νέο δελτίο τιμών φαρμάκων, το οποίο προβλέπει αυξήσεις σε περισσότερα από 1.700 γενόσημα φάρμακα.

Οι αλλαγές στις τιμές των φαρμάκων, που ανακοίνωσε το υπουργείο υγείας και τέθηκαν σε ισχύ από τη Δευτέρα, έχουν ως συνέπεια τη μεγάλη επιβάρυνση των ασφαλισμένων, οι οποίοι καλούνται να πληρώσουν υψηλότερη συμμετοχή.

Οι εν λόγω αλλαγές προκάλεσαν αντιδράσεις τόσο από τον Πανελλήνιο Φαρμακευτικό Σύλλογο (ΔΕΙΤΕ ΕΔΩ), όσο και από τον Φαρμακευτικό Σύλλογο Αθηνών (ΔΕΙΤΕ ΕΔΩ). 
 
Σύμφωνα δε με τον ΦΣΑ, οι αυξήσεις στις συμμετοχές εκτιμώνται έως και στο 80%, ωστόσο άλλες πηγές υπολογίζουν πως σε κάποιες περιπτώσεις θα μπορούσαν να ξεπεράσουν ακόμη και το 150%.

Αρχικά, ο υπουργός Υγείας Άδωνις Γεωργιάδης εξήγησε ότι «έχουν αλλάξει όροι αποζημίωσης για τα γενόσημα φάρμακα και δεν έχει υπάρξει η παραμικρή μεταβολή στα ποσοστά συμμετοχής των ασφαλισμένων, η επιβάρυνση υπάρχει για όσους δεν δεχθούν να πάρουν το φθηνότερο γενόσημο φάρμακο» (ΔΕΙΤΕ ΕΔΩ). Στη συνέχεια είπε ότι «υπήρχε νόμος του 2021 που έλεγε ότι ο Υπουργός Υγείας θα υπογράψει απόφαση για την τιμή αποζημίωσης στα γενόσημα. Ο νόμος έλεγε ότι θα τεθεί σε εφαρμογή την 1η Ιουλίου 2023, όμως δόθηκε από τον Μιχάλη Χρυσοχοΐδη δόθηκε παράταση για 31 Ιανουαρίου 2024. Εγώ δεν έδωσα άλλη αναβολή και έτσι τέθηκε σε ισχύ η απόφαση.

 Ο ΕΟΠΥΥ, σε κάθε δραστική ουσία αποζημιώνει το φθηνότερο γενόσημο. Δουλειά του φαρμακοποιού να ενημερώνει ότι ο ασθενής έχει 10 επιλογές με βάση την δραστική ουσία. Η δραστική ουσία έχει πολλές εμπορικές ονομασίες, όλα τα φάρμακα αυτά κάνουν την ίδια δουλειά. Ο ΕΟΠΥΥ αποζημιώνει το φθηνότερο γενόσημο στο 100%. Αν κάποιος επιλέξει να πάρει άλλο φάρμακο, πιο ακριβό από το φθηνότερο, θα πρέπει να επιβαρυνθεί την διαφορά».
Εν τέλει όμως, το πρωί της Παρασκευής (16/2), ο κ. Γεωργιάδης, ερωτηθείς σε εκδήλωση στο Ίδρυμα Σταύρος Νιάρχος για την αύξηση της συμμετοχής των πολιτών στα γενόσημα φάρμακα, είπε:
«Εντός της ημέρας θα υπογραφεί υπουργική απόφαση για κλείδωμα της διαφοράς της ασφαλιστικής με τη λιανική τιμή στα 3 ευρώ το ανώτερο».

«Δεν είχα προβλέψει ότι θα υπάρξει αυτό το πρόβλημα, αλλά θα το θεραπεύσουμε άμεσα, διότι δεν είναι δίκαιο για τους πολίτες να πληρώνουν τόσα χρήματα», παραδέχθηκε.  
Πηγή: ieidiseis.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

(3)