Παρασκευή 16 Φεβρουαρίου 2024

Αυτά είναι τα «γκρίζα» σημεία των προτάσεων της κυβέρνησης για το αγροτικό ρεύμα

 EUROKINISSI

 

 
 
 «Εκτός ενεργειακών πάρκων οι αγρότες».

Τις παγίδες αλλά και τα «γκρίζα σημεία», στα μέτρα που προτείνει η κυβέρνηση για το αγροτικό ρεύμα, αναλύει στο Dnews, ο ενεργειακός επιθεωρητής Μιχάλης Χριστοδουλίδης, σημειώνοντας ότι οι αγρότες βρίσκονται «ριγμένοι» από την κυβέρνηση, η οποία παράλληλα «τους πετάει έξω» από τα μεγάλα φωτοβολταϊκά έργα.

Όπως αναφέρει ο κ. Χριστοδουλίδης, σύμφωνα με την πρόταση της κυβέρνησης «η τιμή της κιλοβατώρας, είναι «κλειδωμένη» στα 9 λεπτά, για τα δύο πρώτα, ενώ για τα επόμενα 8 χρόνια υπάρχει μακροχρόνια σύμβαση με τον πάροχο, στα οποία η τιμή θα είναι κλειδωμένη στα 9 λεπτά για το 1/3 της κατανάλωσης. Για τα υπόλοιπα 2/3 λέει η κυβέρνηση «κόψτε το κεφάλι σας». Δηλαδή εγκλωβίζει τον αγρότη σε μία τιμή που μπορεί να είναι υψηλότερη από την τότε ελάχιστη τιμή της αγοράς. Δεν θα έπρεπε η κυβέρνηση να πει, ότι εάν μέχρι τότε δούμε ότι υπάρχει μείωση της τιμής του ρεύματος, θα αναθεωρήσουμε την τιμή αυτή των 9 λεπτών; Γιατί ο αγρότης να είναι «κλειδωμένος» με μακροχρόνια συμβόλαια σε μία ορισμένη τιμή και μάλιστα με «πέναλτι αποχώρησης»; Το κράτος έχει κάνει με τους παρόχους, ειδικές συμφωνίες. Και αν αυξηθεί το ρεύμα πάνω από μία τιμή, θα το επιδοτήσει το κράτος από το Ταμείο Ενεργειακής Μετάβασης, ή από τον κρατικό προϋπολογισμό. Άρα οι πάροχοι δεν κινδυνεύουν. Γιατί λοιπόν να είναι εγκλωβισμένος ο αγρότης»; 

Ένα δεύτερο θέμα, στο οποίο η κυβέρνηση υπαναχωρεί, είναι η συμμετοχή των αγροτών και των αγροτικών συνεταιρισμών, στα μεγάλα φωτοβολταϊκά πάρκα που θα κατασκευαστούν. Όπως σημειώνει ο κ. Χριστοδουλίδης «ο αγρότης, ή ο αγροτικός συνεταιρισμός, δεν έχει πλέον τη δυνατότητα να συμμετάσχει στα νέα μεγάλα έργα φωτοβολταϊκών πάρκων», που ανακοινώθηκαν από τον κ. Σκυλακάκη, πριν από λίγες ημέρες.

«Ο αγροτικός συνεταιρισμός θα αγοράζει το «πράσινο ρεύμα» από τα ενεργειακά πάρκα που θα κατασκευαστούν έως το 2026, όπου θα επενδύσουν οι διάφοροι πάροχοι. Αυτό το ρεύμα θα πωλείται στους αγροτικούς συνεταιρισμούς. Πριν ένα μήνα, είχε πει ο κ. Σκυλακάκης ότι θα μπορούν να συμμετέχουν και οι αγρότες, μέσω των συνεταιρισμών, σε αυτά τα μεγάλα έργα. Επίσης για τα φωτοβολταϊκά στα χωράφια, η κυβέρνηση δεν μας έχει πει, που θα βρουν λεφτά να τα φτιάξουν οι αγρότες, αφού οι 8 στους 10 αγρότες αλλά και συνεταιρισμοί χρωστούν στις τράπεζες. Ποια τράπεζα θα βρεθεί να το επιδοτήσει αυτό;»

Σε ότι αφορά τα φωτοβολταϊκά στη στέγη και με την προϋπόθεση ότι δεν υπάρχει πλέον ελεύθερος ηλεκτρικός χώρος, όπως αναφέρει ο κ. Χριστοδουλίδης, «η κυβέρνηση θα πει στους αγρότες, φτιάξτε φωτοβολταϊκά στη στέγη, αλλά αυτόνομα, δεν μπορείτε να δώσετε το ρεύμα σε πάροχο, αφού πλέον δεν υπάρχει χώρος. Σε αυτή την κατασκευή το κόστος είναι 30% υψηλότερο, από αυτό που θα ήταν αν έμπαινες σε ένα δίκτυο διαμοιρασμού. Έτσι αυξάνεται το κόστος μία τέτοιας μονάδας. Ακόμα και αν υπάρχει ελεύθερος ηλεκτρικός χώρος, αυτός κρατείται για τους μεγάλους ενεργειακούς ομίλους για επενδύσεις», αναφέρει.

Τέλος, όπως υπογραμμίζει ο κ. Χριστοδουλίδης, δεν έγινε καθόλου αναφορά, για την αξιοποίηση της υπολειμματικής βιομάζας. Κάθε χρόνο, μένουν αναξιοποίητοι τόνοι βιομάζας αξίας 120.000.000 ευρώ. «Το κράτος θα έπρεπε να επενδύσει σε μονάδες παραγωγής ρεύματος από βιομάζα, που στην Ελλάδα είναι σήμερα κοντά στο 2%, όταν ο μέσος όρος στην Ευρώπη είναι 12%-13%», καταλήγει. 

Πηγή: dnews.gr

 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

(3)