Πέμπτη 18 Απριλίου 2024

«Τα απογευματινά χειρουργεία δίνουν τη χαριστική βολή στο ΕΣΥ» – Τα πρώτα στατιστικά στοιχεία

 UNSPLASH

 

 
 «Δεν τηρείται καμία σειρά προτεραιότητας, παραιτούνται γιατροί και προσωπικό»

Μία παταγώδης αποτυχία, είναι τα απογευματινά χειρουργεία, αφού αυτό δείχνουν τα στατιστικά στοιχεία, ένα μήνα μετά την έναρξη του θεσμού, όπως υποστηρίζει ο πρόεδρος της ΠΟΕΔΗΝ κ. Γιαννάκος.

Δίνοντας στη δημοσιότητα, τα μέχρι τώρα δεδομένα από τη λειτουργία των απογευματινών χειρουργείων, σε Αθήνα και Θεσσαλονίκη, ο κ. Γιαννάκος, κατηγορεί την κυβέρνηση και το αρμόδιο υπουργείο, αφού όπως υποστηρίζει, το 50% των ασθενών που χειρουργούνται στα απογευματινά χειρουργεία είναι εκτός λίστας αναμονής, ενώ δεν τηρείται σειρά προτεραιότητας.  

Την ίδια στιγμή, όπως επισημαίνεται, το ταμείο Ανάκαμψης για τα 50.000 δωρεάν πρώτα απογευματινά χειρουργεία «ακόμη δεν το είδαμε και δεν γνωρίζουμε πότε θα λειτουργήσει το μέτρο».

Σε όλα τα νοσοκομεία της Θεσσαλονίκης μέχρι τώρα έχουν γίνει 78 απογευματινά χειρουργεία. Οι ασθενείς στα νοσοκομεία  αυτά, που είναι εγγεγραμμένοι σε λίστα για χειρουργείο υπερβαίνουν τις 20.000. «Ούτε σε 10 χρόνια  υπό αυτές τις συνθήκες δεν πρόκειται να χειρουργηθούν», λέει ο κ. Γιαννάκος.

Τα χειρουργεία αυτά έγιναν: 53 στο «Παπαγεωργίου», κανένα στο «Παπανικολάου», ένα στο «Γεννηματάς», 19 στον «Άγιο Παύλο», 5 στο ΑΧΕΠΑ, κανένα στον «Άγιο Δημήτριο» και κανένα στο «Θεαγένειο».

Στην Αττική, ενδεικτικά, έγιναν 30 απογευματινά χειρουργεία στον Ευαγγελισμό και στο Αττικό μόνον 9 απογευματινά χειρουργεία. Και τα δύο αυτά νοσοκομεία, έχουν λίστες αναμονής πάνω από 5.000 το καθένα, σύμφωνα με την ΠΟΕΔΗΝ.

Το 53% των ασθενών που περιμένουν πάνω από ένα χρόνο να χειρουργηθούν, δηλαδή πάνω από 15.000 ασθενείς, βρίσκονται στα νοσοκομεία της Βορείου Ελλάδος κυρίως της Θεσσαλονίκης,  με βάσει τις επικαιροποιημένες λίστες χειρουργείων.

Το 40% των ανεπτυγμένων χειρουργικών αιθουσών στα νοσοκομεία της χώρας είναι κλειστές λόγω ελλείψεων νοσηλευτικού προσωπικού και αναισθησιολόγων, ενώ ειδικά στα νοσοκομεία της Θεσσαλονίκης  λειτουργούν 43 χειρουργικές αίθουσες στις 70 που είναι ανεπτυγμένες.

Σύμφωνα με τον κ. Γιαννάκο, «το λιγοστό προσωπικό, κουρασμένο από τα συνεχή  εξαντλητικά ωράρια και τις συνεχείς μετακινήσεις από νοσοκομείο σε νοσοκομείο για να καλύπτει κενά, δεν εκδηλώνει ενδιαφέρον συμμετοχής στα απογευματινά χειρουργεία. Έχουμε κύμα μαζικής φυγής υγειονομικών. Χάνουμε 300 υπαλλήλους  το μήνα από το ΕΣΥ, ενώ προσλήψεις δεν γίνονται. Εάν λοιπόν θέλουμε να εξυπηρετηθούν οι ασθενείς σε σύντομο χρονικό διάστημα, δωρεάν όπως έχει υποχρέωση το κράτος, θα πρέπει να προσλάβουν προσωπικό προκειμένου  να λειτουργήσει το σύνολο των χειρουργικών αιθουσών».

Ο κ. Γιαννάκος, καταλήγει αναφέροντας ότι «το κράτος οφείλει να δώσει χρήματα για  κίνητρα και να αυξήσει τους μισθούς των υγειονομικών. Όπως και εάν προπαγανδίζουν το μέτρο των απογευματινών χειρουργείων  και την κατάργηση της πλήρους και αποκλειστικής απασχόλησης των γιατρών στο ΕΣΥ, είναι η χαριστική βολή για το δημόσιο και κοινωνικό χαρακτήρα της υγείας». 

Πηγή: dnews.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

(3)