Παρασκευή 5 Ιουλίου 2024

Προς νέες δημοτικές εκλογές η Χιμάρα - Καθαιρέθηκε ο Μπελέρης

 

 

 
 
 Μετά την τελεσίδικη καταδίκη του για εκλογική διαφθορά

Την αφαίρεση του αξιώματος του εκλεγμένου δημάρχου Φρέντι Μπελέρη αποφάσισε - όπως αναμενόταν - η Κεντρική Εκλογική Επιτροπή (ΚΕΕ) στα Τίρανα, βάση του νόμου για την αποεγκληματοποίηση των δημοσίων λειτουργών και υπαλλήλων, εφόσον υπάρχει εις βάρος τους τελεσίδικη ποινική απόφαση από τα δικαστήρια.

Η εξέλιξη αυτή έρχεται μετά την οριστικοποίηση της καταδίκης του Μπελέρη, την προηγούμενη Παρασκευή, με δύο χρόνια φυλάκιση από το Εφετείο του Δικαστηρίου Κατά της Διαφθοράς και του Οργανωμένου Εγκλήματος, για εκλογική διαφθορά. Δικαιούται εντός μίας βδομάδας να εφεσιβάλλει την απόφαση στο Εκλογοδικείο. Σε περίπτωση που όμως παραμείνει σε ισχύ και εκεί, τότε η Κεντρική Εκλογική Επιτροπή ενημερώνει σε δύο μέρες τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας, που θα ορίσει την ημερομηνία των πρόωρων εκλογών στο Δήμο Χιμάρας, οι οποίες θα πρέπει να διεξαχθούν εντός 40 ημερών.

Ο Φρέντι Μπελέρης είχε εκλεγεί 14 Μαΐου του 2023 επικεφαλής του δήμου, αλλά δύο μέρες πριν το αποτέλεσμα συνελήφθη για εξαγορά ψήφων.


 Νωρίτερα σήμερα μεταφέρθηκε από τις φυλακές Φιέρ όπου εκτίει την ποινή του, στο κτίριο της επιτροπής για την επικείμενη συνεδρίαση και την ανακοίνωση της απόφασης, καθώς είχε εκδηλώσει την επιθυμία να είναι «παρών» στη διαδικασία, αν και όλες οι προηγούμενες αιτήσεις του είχαν απορριφθεί.

Στη σημερινή ακρόαση στην Κεντρική Εκλογική Επιτροπή, την οποία χαρακτήρισε συνέχεια των σε βάρος του σκευωριών, παρέστη με τη συνοδεία αστυνομίας και χειροπέδες.

Ο επικεφαλής επίτροπος της εκλογικής επιτροπής, Ilirjan Celibashi, τόνισε ότι η επιτροπή δεν ευνοεί κανέναν και ότι η απόφαση δεν ελήφθη με σκοπό να βλάψει τα συμφέροντα κάποιου.

Ωστόσο, ο δικηγόρος του Μπελέρη υποστήριξε ότι η ΚΕΕ δεν έχει την εξουσία να ακυρώσει τη θητεία του Μπελέρη, καθώς δεν άσκησε ποτέ τα καθήκοντά του ως δήμαρχος.

Ωστόσο, ο Celibashi αντέτεινε ότι η ΚΕΕ όντως έχει αυτή την αρμοδιότητα, ιδιαίτερα σε περιπτώσεις υποψηφίων που έχουν καταδικαστεί για ποινικά αδικήματα.

Πηγή: efsyn.gr

1 σχόλιο:

(3)