Παρασκευή 5 Ιουλίου 2024

Ο Economist «τελειώνει» τον Μπάιντεν – Το σκληρό εξώφυλλο με το «Π»

Ο Economist «τελειώνει» τον Μπάιντεν – Το σκληρό εξώφυλλο με το «Π»
 

«Αποκλείεται να διοικήσεις μια χώρα», το μήνυμα της εφημερίδας στον Μπάιντεν, μετά το καταστροφικό debate με τον Τραμπ.

Την άγουσα για τα… αποδυτήρια δείχνει ο Economist στον Τζο Μπάιντεν, με ένα ιδιαίτερα καυστικό εξώφυλλο και το μήνυμα «Αποκλείεται να διοικήσεις μια χώρα».

Ειδικότερα, μετά το καταστροφικό debate με τον Ντόναλντ Τραμπ, έχει ανοίξει «για τα καλά» η συζήτηση στις ΗΠΑ για την απόσυρση του 81χρονου προέδρου από την κούρσα για τον Λευκό Οίκο, με τον ίδιο ωστόσο να παραμένει αμετακίνητος – τουλάχιστον για την ώρα.

Μάλιστα, οι δωρητές του Δημοκρατικού Κόμματος - όπως για παράδειγμα η δυναστεία Disney (ΔΕΙΤΕ ΕΔΩ)- έχουν ήδη ξεκινήσει να αποσύρουν τη στήριξή τους, ασκώντας με αυτόν τον τρόπο πίεση προς τον Μπάιντεν προκειμένου να εγκαταλείψει τη μάχη.

Τώρα, ήρθε η σειρά του Economist να στείλει ένα ηχηρό μήνυμα στον Μπάιντεν και τους Δημοκρατικούς.

Στο εξώφυλλό του εμφανίζεται ένα «Πι» με το προεδρικό σήμα και τον τίτλο «Αποκλείεται να διοικήσεις μια χώρα».

biden_economist_d77c5.jpg

«Το προεδρικό debate ήταν κακό για τον Τζο Μπάιντεν, αλλά η συγκάλυψη ήταν χειρότερη. Ήταν μαρτύριο να βλέπεις έναν μπερδεμένο ηλικιωμένο να παλεύει να ανακαλέσει λέξεις και γεγονότα. Η αδυναμία του να επιχειρηματολογήσει απέναντι σε έναν αδύναμο αντίπαλο ήταν αποκαρδιωτική. Αλλά η προσπάθεια της εκστρατείας του να διαψεύσει αυτό που είδαν με τα μάτια τους δεκάδες εκατομμύρια Αμερικανοί είναι πιο τοξική, επειδή η ανεντιμότητά της προκαλεί περιφρόνηση», αναφέρει ο Economist στο άρθρο-παρέμβασή του.

«Τον Μπάιντεν αξίζει να τον θυμόμαστε για τα επιτεύγματά του και την αξιοπρέπειά του και όχι για την παρακμή του. Είναι λοιπόν σωστό που οι πρώτοι ανώτεροι Δημοκρατικοί άρχισαν να ζητούν ανοιχτά. Να αποχωρήσει», επισημαίνει ο Economist.

Τέλος οι δωρεές της Disney μέχρι να αποσυρθεί ο Μπάιντεν

Αλυσιδωτές αντιδράσεις φαίνεται πως πυροδότησε η καταστροφική εμφάνιση του Μπάιντεν στο debate με τον Τραμπ, καθώς μεγάλοι δωρητές κάνουν δεύτερες σκέψεις για την υποστήριξή τους στο Δημοκρατικό Κόμμα όσο ο 81χρονος πρόεδρος των ΗΠΑ παραμένει στην κούρσα.

Μάλιστα, η πρώτη «βόμβα» έσκασε, με την Άμπιγκεϊλ Ντίσνεϊ -μικρανιψιά του Γουόλτ Ντίσνεϊ, ιδρυτή της ομώνυμης εταιρείας (The Walt Disney Company)- δήλωσε χθες Πέμπτη (4/7) στο CNBC ότι αναστέλλει τις δωρεές της προς το Δημοκρατικό Κόμμα έως ότου ο 81χρονος Τζο Μπάιντεν αποσυρθεί από την κούρσα των προεδρικών εκλογών του Νοεμβρίου.

«Είναι ρεαλισμός, όχι ασέβεια. Ο Μπάιντεν είναι καλός άνθρωπος και υπηρέτησε τη χώρα του με αξιοθαύμαστο τρόπο, αλλά το διακύβευμα είναι πολύ μεγάλο» τόνισε, προεξοφλώντας πως «εάν ο Μπάιντεν δεν αποσυρθεί, οι Δημοκρατικοί θα ηττηθούν. Είμαι απολύτως βέβαιη γι’ αυτό. Οι συνέπειες αυτής της ήττας θα είναι πραγματικά τρομερές».

Ο πρόεδρος των ΗΠΑ έχει κατ’ επανάληψη διαμηνύσει πως δεν έχει σκοπό να αποσύρει την υποψηφιότητά του, παρά την ανησυχία που πυροδότησε η απογοητευτική επίδοσή του στην προ ημερών τηλεμαχία του με τον Ντόναλντ Τραμπ.

«Επιτρέψτε μου να το πω όσο πιο ξεκάθαρα μπορώ, όσο πιο απλά και ξεκάθαρα μπορώ: είμαι στην κούρσα… κανείς δεν με πετάει έξω. Δεν φεύγω. Είμαι σε αυτόν τον αγώνα μέχρι το τέλος και θα κερδίσουμε», ανέφερε ο Μπάιντεν σε τηλεδιάσκεψη αυτήν την εβδομάδα με το προσωπικό της Εθνικής Επιτροπής των Δημοκρατικών από όπου προσπάθησ ενα αντιστρέψει το κλίμα που είχε διαμορφωθεί εις βάρος του (ΔΕΙΤΕ ΕΔΩ).

Νωρίτερα, δημοσίευμα των New York Times μετέφερε πως ο Τζο Μπάιντεν εξετάζει το ενδεχόμενο να αποσυρθεί από την προεδρική κούρσα, με τον Λευκό Οίκο ωστόσο να το διαψεύδει.

Συγκεκριμένα, όπως αναφέρεται στο δημοσίευμα, ο Τζο Μπάιντεν φέρεται να είπε στον άνθρωπο του στενού κύκλου του πως αντιλαμβάνεται ότι προεκλογική του εκστρατεία μπορεί πλέον να μην «σώζεται» μετά το φιάσκο του πρώτου debate με τον Ντόναλντ Τραμπ, ιδιαίτερα εάν δεν καταφέρει να πείσει το κοινό τις προσεχείς ημέρες πως έχει την πνευματική ικανότητα να ηγείται των ΗΠΑ.

Όπως αναφέρουν οι New York Times είναι η πρώτη ένδειξη πως ο Μπάιντεν σταθμίζει πολύ σοβαρά εάν μπορεί πραγματικά να ανακάμψει μετά την καταστροφική εμφάνισή του στην τηλεμαχία, που δεν αναζωπύρωσε απλά τις συζητήσεις για την πνευματική του διαύγεια, αλλά πυροδότησε ένα πρωτοφανές εσωτερικό μέτωπο στους Δημοκρατικούς για την άμεση αντικατάστασή του.

Σύμφωνα με τη διαρροή, ο Τζο Μπάιντεν τόνισε ακόμη στον πολιτικό σύμμαχό του πως επί του παρόντος παραμένει δεσμευμένος στην προεκλογική του εκστρατεία, αλλά κατανοεί ότι οι επόμενες εμφανίσεις του είναι εξαιρετικά κρίσιμες.

Μετά τη δημοσίευση του άρθρου των New York Times, ο εκπρόσωπος του Λευκού Οίκου Άντριους Μπέιτς αναγκάστηκε να προχωρήσει σε επίσημη τοποθέτηση χαρακτηρίζοντάς το «απόλυτα ψευδές». 

Πηγή: ieidiseis.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

(3)