Τρίτη 13 Αυγούστου 2024

Διαμαρτυρία για το λειτουργικό υποβιβασμό του 1ου Νηπιαγωγείου Αριδαίας



Το 1ο Νηπιαγωγείο Αριδαίας αποτελεί το ένα από τα δύο πολυδύναμα Νηπιαγωγεία της Αριδαίας που προέκυψε από τη συγχώνευση των πρώην 1ου και 4ου Νηπιαγωγείων τη σχολική χρονιά 2020-2021. 
Η οργανικοτητα του ορίζεται ως 4/θεσια σχολική μονάδα στην οποία είναι τοποθετημένοι 8 νηπιαγωγοί. Βρίσκεται σε παραμεθόρια και προβληματική περιοχή και τη σχολική χρονιά 2023-2024 λειτούργησε ως 4θεσιο με 75 εγγεγραμμένους μαθητές. Για τη σχολική χρονιά 2024-2025 έχει εγγεγραμμένους μέχρι στιγμής 68 μαθητές ενώ το 2ο Νηπιαγωγείο Αριδαίας, επίσης 4θεσιο, έχει 81 εγγεγραμμένους μαθητές. 
Ο ελάχιστος αριθμός φοιτούντων μαθητών που απαιτείται προκειμένου να λειτουργήσει μια σχολική μονάδα ως 4θεσια είναι οι 76 μαθητές. Ωστόσο δεδομένων των συνθηκών υπογεννητικότητας τις χρονιές της πανδημίας και λαμβάνοντας υπόψη ότι το Σεπτέμβριο γίνονται εκπροθεσμες εγγραφές, μεταγραφές και μετακινήσεις μαθητών, αλλά και λόγω της θέσης του νηπιαγωγείου (20χλμ από τα βόρεια σύνορα της χώρας), υπήρχε ελαστικότητα ως προς την τήρηση της νομιμότητας που προέβλεπε τη φοίτηση 76 μαθητών για λειτουργία του σχολείου ως 4/θεσιου. 
Στις 10/07/2024 επανεκδόθηκε στο ορθό έγγραφο της διεύθυνσης ΠΕ Πέλλας που προέβλεπε τη διατήρηση της λειτουργίας του σχολείου ως 4/θεσιου. Παρόλαυτα στις 6/8/2024, το ΥΠΑΙΘΑ απαίτησε την τήρηση της νομιμότητας και τον υποβιβασμό της λειτουργικότητας του 1ου Νηπιαγωγείου Αριδαίας αιφνιδιάζοντας μαθητές, γονείς και εκπαιδευτικούς ενώ οι συνθήκες λειτουργίας είναι εφικτό να αλλάξουν με την έναρξη της σχολικής χρονιάς με τις απαιτούμενες μεταγραφές μαθητών και την ισόποση διευθέτηση του αριθμητικού δυναμικού των δύο πολυδύναμων νηπιαγωγείων μεταξύ των διευθυντών. 
Ζητούμε να ληφθεί υπόψη ότι η επαρχία Αλμωπίας ήδη αριθμεί πολλές αναστολές σχολικών μονάδων συνέπεια της υπογεννητικοτητας. Η περιοχή βρίσκεται μακριά από τα αστικά κέντρα του Νομού Πέλλας και είναι εξάλλου υποστελεχωμένη αναφορικά και με τη στήριξη μαθητών με ειδικές εκπαιδευτικές ανάγκες, που θα αναγκαστούν να συνυπάρξουν σε πολυπληθή τμήματα με ο,τι αυτό συνεπάγεται όσον αφορά στην ποιότητα του παρεχόμενου εκπαιδευτικού εργου. 
Γίνονται προσπάθειες επαναλειτουργίας τμημάτων ένταξης στα δύο πολυδυναμα Νηπιαγωγεία προκειμένου να παρέχεται εκπαίδευση για όλους τους μαθητές ισότιμα. Η λειτουργία των δύο νηπιαγωγείων της Αριδαίας ως πολυδυναμων στοχεύει στην κατεύθυνση αυτή προκειμένου να εξυπηρετηθούν ανάγκες των μαθητών όλης της επαρχίας και είναι απαραίτητο να στηριχθούν από την πολιτεία σα θεσμός. 
Σε περίπτωση υποβάθμισης του σχολείου τα παιδιά  θα αναγκαστούν να φοιτούν σε πολυπληθή τμήματα ενώ υπάρχουν διαθέσιμες αίθουσες Για λόγο αυτό παρακαλούμε για τις δικές σας ενέργειες προκειμένου άμεσα να αρθεί η απόφαση λειτουργικού υποβιβασμού του 1ου Νηπιαγωγείου Αριδαίας και να συνεχιστεί η απρόσκοπτη λειτουργία του ως 4θεσιας σχολικής μονάδας. 

Για το Δ.Σ.
Ο ΠΡΟΕΔΡΟΣ                               Ο ΓΕΝΙΚΟΣ ΓΡΑΜΜΑΤΕΑΣ
ΟΥΡΤΖΑΝΗΣ Θεόδωρος                ΚΗΣΕΛΙΓΚΑΣ Δημήτριος

1 σχόλιο:

  1. Να πάτε σε ιδιωτικά Δε θα πληρώνουμε εμείς τις πολυτελείς υπηρεσίες που σας προσφέρουν. Έχουμε να σκεφτούμε και για την αντιπυρική προστασία της χώρας.

    ΑπάντησηΔιαγραφή

(3)