Τρίτη 13 Αυγούστου 2024

Εκκενώθηκε και το Μαξίμου - Άφαντος Μητσοτάκης και υπουργοί στον όλεθρο της Αττικής

Εκκενώθηκε και το Μαξίμου - Άφαντος Μητσοτάκης και υπουργοί στον όλεθρο της Αττικής
 

  Ερωτήματα για την ετοιμότητα του κρατικού μηχανισμού απέναντι στις φωτιές και για την ακατανόητη καθυστέρηση της κυβέρνησης να ζητήσει τη συνδρομή άλλων χωρών.

Γράφει η

Επιτελικό μπάχαλο επικρατεί τις τελευταίες ώρες στην Αττική, με τις πυρκαγιές να κατακαίουν ανενόχλητες ακόμα και περιοχές του αστικού ιστού και παρθένα δάση, σπίτια, αυτοκίνητα και εργοστάσια να έχουν γίνει στάχτη. Παρά τις τιτάνιες προσπάθειες των πυροσβεστικών δυνάμεων να αναχαιτίσουν τη πύρινο μέτωπο που ξέσπασε την Κυριακή στο Βαρνάβα, η πύρινη λαίλαπα επεκτάθηκε χωρίς ουσιαστική αντίσταση στη βορειοανατολική Αττική, σε ακτίνα τουλάχιστον 30 χλμ, περιλαμβανομένων και αστικών περιοχών όπως τα Βριλήσσια και το Χαλάνδρι.

«Μόλις πριν από δύο μήνες διαφημίζαμε ηχηρά το δορυφορικό σύστημα ανίχνευσης πυρκαγιών που απέκτησε η χώρα με τίμημα γύρω στα 20 εκατ. ευρώ, αλλά η Αττική βιώνει μία από τις χειρότερες πυρκαγιές στην ιστορία της, με το μέτωπο να έχει κατακάψει χιλιάδες στρέμματα δάσους αλλά και ανυπολόγιστο αριθμό κατοικιών» έλεγε σε κατ ιδίαν συνομιλία κυβερνητικό στέλεχος με εμπειρία, με εμφανή προβληματισμό αλλά και αγωνία για τις συνέπειες των πρωτοφανών σε έκταση πυρκαγιών.

Ανάλογα σχόλια κάνουν και αρκετοί γαλάζιοι βουλευτές οι οποίοι μιλούν για κραυγαλέα έλλειψη σχεδίου, στρατηγικής και επιχειρησιακής ετοιμότητας και εκφράζουν φόβους ότι η ασύλληπτη καταστροφή – το μέγεθος της οποίας θα φανεί μόνο όταν σβήσουν οι πυρκαγιές – θα επιβαρύνει σημαντικά το πολιτικό κλίμα για την κυβέρνηση.

Το κυβερνητικό επιτελείο επιχειρεί να μετριάσει τις δυσμενείς εντυπώσεις με συνεχείς ανακοινώσεις για τον αριθμό των επίγειων και εναέριων δυνάμεων που λαμβάνουν μέρος στις επιχειρήσεις κατάσβεσης. Την ίδια ώρα, ωστόσο, τα τηλεοπτικά δίκτυα μεταδίδουν διαρκώς εικόνες με απελπισμένους πολίτες να αγνοούν τα μηνύματα του 112, αρνούμενοι να εγκαταλείψουν τα σπίτια τους στο έλεος της φωτιάς και με εκατοντάδες εθελοντές που με ίδια μέσα έχουν ριχθεί στη μάχη με τις φλόγες, ενώ πρωτοστατούν οι καταγγελίες για την απουσία των δυνάμεων πυρόσβεσης από φλεγόμενες περιοχές.

Από τα πλέον χαρακτηριστικά, είναι ένα βίντεο που κυκλοφορεί ευρέως από χτες και δείχνει τη φωτιά να «πιάνει στον ύπνο» τους υπευθύνους της κρατικής μηχανής στην Πεντέλη, χωρίς πυροσβεστικά οχήματα και με την παρουσία ελάχιστων αστυνομικών που έδιωχναν τους πολίτες για να εκκενώσουν έναν από τους πλέον κεντρικούς δρόμους της περιοχής, την οδό Αναπαύσεως.

Κι ενώ τα διάσπαρτα μέτωπα βρίσκονται για δεύτερο 24ωρο σε πλήρη εξέλιξη, οι μετεωρολογικές προβλέψεις προϊδεάζουν για συνέχιση των δυσμενών καιρικών συνθηκών, ενισχύοντας τους φόβους ότι ακόμα δεν έχουμε δει τα χειρότερα.

Τα ερωτήματα για την ετοιμότητα του κρατικού μηχανισμού, όπως και για την ακατανόητη καθυστέρηση της κυβέρνησης να ζητήσει τη συνδρομή άλλων χωρών «καίνε» και αναμένεται να αναδυθούν με ένταση, όταν πλέον οι πυρκαγιές θα έχουν κατακάψει ό,τι βρίσκεται στο διάβα τους. Το κακό, ωστόσο, θα έχει γίνει… 

Πηγή: ieidiseis.gr

10 σχόλια:

  1. Μη λέμε υπερβολές.Παραλίες ψάξατε;
    🤣🤣🤣

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. 🫶🫶🖕🖕🤣🤣🤣

      Διαγραφή
    2. Όνειρα θερινής νυκτός ή όσα δε φτάνει η αλεπού...λουλού του σύριζα.Το Μάτι το θυμάσαι;Μπααα.

      Διαγραφή
    3. Παρακαλώ; Όνειρα; Σε σχέση με τι;
      Ανεγκεφαλικό;🤣🤣🤣
      Τι σχέση έχω με το Μάτι, τι σχέση έχει με το όλον.
      Θες να συμψηφίσεις κάτι Σβετλάνα; Πε το καθαρά κοπέλα μου. Βάζω στο ζύγι γιατί είμαι γίδι.🤣🤣🤣
      Πρόσεξε όμως γιατί καρφωνεσαι.Μην ξεχνάς ότι δε σε νοιάζει το Κούλι και ότι είναι ίδιοι κτλ .
      Αν είχε δέκα Σβετλάνες στο διαδίκτυο, τι να το κάνει το πρέταντορ;🤣🤣🤣

      Διαγραφή
    4. Άντε ρε σούργελο που πάνω στα ερείπια θυμήθηκες το Μάτι. Την Πελοπόννησο με τον στρατηγό άνεμο;
      Χαμένε που βγήκες να ξεπλένεις τους εγκληματίες
      Πες και για τα Τέμπη ρε ξεφτίλα.
      Ο χουβαρντάς σου που χάρισε τόσα E16 στους Ουκρανούς ας τα σκοτωνε να αγοράσει μερικά καναντερ.

      Διαγραφή
    5. Συνακοντιστα άσε τον αυτόν με το Ματι έχουν περάσει και τόσα χρόνια που να τα θυμηθεί; Πες του για τον Καραμανλή των Σερρών και των Σιδηροδρόμων, τους 40 χιλ νεκρούς του covid γιατί ΜΕΘ δε χρειάζονται Τέτοια, φρέσκα.
      Ρε συ ποσών χρονών είσαι; Συνήθως οι άνω των 80 θυμούνται τα παλιά και ξεχνούν τα τωρινά.

      Διαγραφή
    6. Πού 'σαι 11.17 εσύ δεν είσαι που διαρκώς την πέφτεις διότι "μαζί τα ψηφίσανε", " δεν ψήφισες πότε Μητσοτάκη";
      Βέβαια πώς γίνεται να παίρνεις μπρος μόνο μόλις δεις να πέφτουν μούντζες στο Μητσοτάκη, δεν έχω καταλάβει, αλλά σύμπτωση θάναι.
      Αυτός ο Συνολάκης που θα άδειαζε το Μάτι σε μισή ώρα είχε την άδεια του;

      Διαγραφή
    7. Δε σου απαντώ ξανά ,αν δε κοινοποιήσεις το πιστοποιητικό αναπηρίας σου.Σε κάθε σχόλιο μου,απαντάς με τέσσερα δικά σου.Εκτός από γελείος είσαι και καθυστερημένος.Σε γλεντάω κανονικά αλλά δε κλέβω εκκλησίες λουλού μου.

      Διαγραφή
    8. 4-1 στα σχόλια!
      Ρε φίλε σε έχει ξεσκίσει.

      Διαγραφή

(3)