Παρασκευή 9 Αυγούστου 2024

ΙΕΛΚΑ: Έλληνες και τουρίστες περιορίζουν την ταβέρνα για εξοικονόμηση χρημάτων

 taverna

 

 
 
 Το 55% των Ελλήνων καταναλωτών δεν θα κάνει καθόλου διακοπές

Η αύξηση του κόστους ζωής έχει ωθήσει πολλούς τουρίστες να περιορίσουν τις καταναλωτικές τους συνήθειες, όπως περιέγραψε ο Γενικός Διευθυντής του Ινστιτούτου Έρευνας Λιανεμπορίου Καταναλωτικών Αγαθών (ΙΕΛΚΑ), Λευτέρης Κιοσσές, στην ΕΡΤ. 

Πολλοί τουρίστες, είτε Έλληνες είτε ξένοι, μειώνουν τις δαπάνες σε εστιατόρια, επιλέγοντας να μαγειρεύουν στα καταλύματά τους ή να αγοράζουν έτοιμο φαγητό από σούπερ μάρκετ και άλλες πηγές γρήγορης πώλησης. 

Οι τουρίστες, σύμφωνα με το ΙΕΛΚΑ, προτιμούν καταλύματα που προσφέρουν τη δυνατότητα μαγειρέματος, όπως εξοχικά σπίτια και τροχόσπιτα, αντί για παραδοσιακά ξενοδοχεία με ημιδιατροφή ή πλήρη διατροφή. 


Ακόμα, υπάρχει αυξανόμενο ενδιαφέρον για εναλλακτικές μορφές τουρισμού, όπως διακοπές με ιστιοπλοϊκά, όπου οι τουρίστες μπορούν να μαγειρεύουν στα σκάφη.

Σε πρόσφατη έρευνα του ΙΕΛΚΑ (Ινστιτούτο Ερευνας Λιανεμπορίου Καταναλωτικών Αγαθών) καταγράφηκε ότι το 55% των καταναλωτών δεν θα κάνει καθόλου διακοπές φέτος λόγω οικονομικής δυσκολίας.

Ειδικότερα:

  • 1 στους 2 καταναλωτές (55%) δηλώνει ότι δεν θα κάνει διακοπές το 2024
  • 1 στους 3 (32%) δηλώνει ότι θα κάνει μεν διακοπές, αλλά πιο περιορισμένες. 
  • 6 στους 10 καταναλωτές δηλώνουν ότι οι δαπάνες τους φέτος θα είναι μειωμένες σε σχέση με πέρυσι
  • 4 στους 10 ότι θα είναι μειωμένες άνω του 50%. 

Στην ερώτηση για ποιο λόγο έλαβαν αυτή την απόφαση, αναφέρουν το μειωμένο διαθέσιμο εισόδημα λόγω ανατιμήσεων, αλλά κυρίως τα αυξημένα κόστη σε εισιτήρια (50%) και διαμονή (48%).

Πηγή: efsyn.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

(3)