Έντονες αντιδράσεις προκάλεσε το πρόσφατο πόρισμα του Αρείου Πάγου, σύμφωνα με το οποίο κουκουλώθηκε το σκάνδαλο των υποκλοπών και η υπόθεση μπήκε στο αρχείο.
Διαβάστε:
Ωστόσο οι τελευταίες εξελίξεις που περιλαμβάνουν μία εξαιρετικά σημαντική αποκάλυψη από τους Reporters United, καθώς και εκτενές δημοσίευμα του Politico, δείχνουν ότι μάλλον «βιάστηκε» ο Άρειος Πάγος να αρχειοθετήσει αυτό το τεράστιο σκάνδαλο.
Σύμφωνα λοιπόν με τους Reporters United ο υπουργός Άδωνις Γεωργιάδης έπεσε 11 φορές θύμα απόπειρας παγίδευσης του κινητού του τηλεφώνου. Όπως σημειώνεται, ο υπουργός όχι μόνο δεν κινήθηκε νομικά –όπως όφειλε–, αλλά όλο το προηγούμενο διάστημα υπερασπιζόταν την κυβέρνηση Μητσοτάκη για τον τρόπο που έχει χειριστεί την υπόθεση.
Μάλιστα μετά το απαλλακτικό πόρισμα του Αρείου Πάγου ο υπουργός υγείας δεν δίστασε να σχολιάσει πως δεν υπάρχει σκάνδαλο και πως «όποιος αμφισβητεί» το πόρισμα «θέτει σε αμφισβήτηση το πολίτευμα της χώρας».
Από την πλευρά του το Politico, προέβη σε δημοσίευμα που εμπεριέχει εκτενείς αναφορές στο πόρισμα του Αρείου Πάγου, στο οποίο αναφέρεται ότι «η Ελλάδα αφήνει ανέλεγκτες τις υπηρεσίες πληροφοριών για το “Predatorgate”». Μεταξύ άλλων, στο δημοσίευμα τονίζεται με νόημα πως «δημοσιογράφοι, οργανώσεις πολιτικών δικαιωμάτων και η Ανεξάρτητη Αρχή διασφάλισης του Απορρήτου των Επικοινωνιών σύντομα αποκάλυψαν πως η ΕΥΠ είχε θέσει υπό παρακολούθηση έναν συνεχώς διευρυνόμενο κατάλογο δημοσιογράφων και πολιτικών —συμπεριλαμβανομένου του μισού Υπουργικού Συμβουλίου— την ίδια στιγμή που το λογισμικό Predator εγκαθίστατο στα τηλέφωνα ορισμένων από αυτούς».
Το Politico υπογραμμίζει επίσης πως «το Predator επίσης εξήχθη στο Σουδάν και στη Μαδαγασκάρη από το ελληνικό Υπουργείο Εξωτερικών. Το υπουργείο αργότερα δήλωσε ότι διεξήγαγε εσωτερική έρευνα, αλλά δεν ανακοίνωσε ποτέ τα αποτελέσματα ή αν υπήρξαν κυρώσεις».
Κατά το διεθνές μέσο ενημέρωσης «η απόφαση του Αρείου Πάγου εγείρει εκ νέου ερωτήματα για την ανεξαρτησία της Ελληνικής Δικαιοσύνης».
Πυρά από τα κόμματα
Αναμενόμενη ήταν η αντίδραση των κομμάτων της αντιπολίτευσης με αφορμή τις τελευταίες εξελίξεις.
«Ακόμα και τον Αύγουστο που δεν υπάρχουν ειδήσεις, οι μεθοδεύσεις για τη συγκάλυψη του σκανδάλου των υποκλοπών κάνουν, για ακόμα μια φορά, ρεζίλι τη χώρα μας διεθνώς», υπογράμμισε μεταξύ άλλων ο ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ, αναφερόμενος στο δημοσίευμα του Politico.
«Είναι εκβιαζόμενος ο Άδωνις Γεωργιάδης, από ποιους και γιατί;», ρωτάει επίσης το κόμμα της αξιωματικής αντιπολίτευσης σε άλλη του ανακοίνωση, διατυπώνοντας επίσης τα παρακάτω εύλογα ερωτήματα:
- Γιατί ο Άδωνις Γεωργιάδης δεν προέβη σε καμία νομική ενέργεια εναντίον αυτών που τον παρακολουθούσαν; Κατέχοντας ένα υψηλό δημόσιο αξίωμα, αν δεν θεωρούσε ότι όφειλε να προστατεύσει τον εαυτό του, δεν όφειλε τουλάχιστον να προστατεύσει το αξίωμά του;
- Όντας ο ίδιος στόχος υποκλοπών γιατί έσπευσε να δηλώσει ότι δεν υπήρχε σκάνδαλο; Έδινε "συγχωροχάρτι" σε κάποιους; Και αν, γιατί;
- Πώς συνδέεται με την παρακολούθηση του η πρόσφατη δήλωση του ότι «πρέπει να ζητήσουμε συγνώμη από τον Γρηγόρη Δημητριάδη» που είχε στήσει μέσα στο Μέγαρο Μαξίμου κέντρο παρακολουθήσεων της ΕΥΠ με κοινούς στόχους με το Predator;
- Τέλος, για ποιον λόγο πιστεύει ότι τον είχαν στοχοποιήσει τόσες πολλές φορές με το Predator; Είχε να κάνει με το "έργο" του στο υπουργείο Ανάπτυξης; Αυτοί που τον ήθελαν υπό παρακολούθηση, ήθελαν να μάθουν ή να επιβεβαιώσουν / επαληθεύσουν κάτι;
«Ο Άδωνις Γεωργιάδης πιστεύει ότι ο κ. Μητσοτάκης δεν φέρει καμία ευθύνη για το predator. Από το βήμα της Βουλής μάλιστα μας κάλεσε να ζητήσουμε συγγνώμη στην κυβέρνηση και στον κύριο Δημητριάδη, ενώ μας "απαγόρευσε" μετά το πόρισμα του Αρείου Πάγου να αναφέρουμε ξανά το σκάνδαλο των υποκλοπών συνδέοντας το με την κυβέρνηση της οποίας είναι μέλος», υπογράμμισε από την πλευρά της η Νέα Αριστερά.
Και πρόσθεσε: «Ο υπουργός υγείας υποστηρίζει ότι κάποιος ιδιώτης έστειλε μηνύματα μολυσμένα με κακόβουλο λογισμικό σε μια σειρά κυβερνητικά στελέχη και στον ίδιο», αναφέρει, επισημαίνοντας ότι «όπως αποκαλύπτουν οι Reporters United o κ. Γεωργιάδης δέχτηκε 11 τέτοια μηνύματα. Όμως μέχρι σήμερα δεν έχει προσφύγει στη δικαιοσύνη. Πώς είναι δυνατόν ένας κορυφαίος υπουργός, σε θέση ευθύνης, με τόση ευκολία αποδέχεται και να δικαιολογεί την παρανομία αδυνατώντας να υπερασπιστεί τον ίδιο του τον εαυτό; Δεν μπορούμε να πιστέψουμε ότι αυτή του η στάση συνδέεται με το γεγονός ότι ήταν και ο ίδιος στόχος παρακολούθησης. Είμαστε βέβαιο ότι πρόκειται περί ακόμα μιας "σύμπτωσης"».
«Δεν θα πάμε για ύπνο, δεν θα μας βάλετε στον γύψο, δεν θα μας στείλετε διακοπές» είπε η πρόεδρος της Πλεύσης Ελευθερίας Ζωή Κωνσταντοπούλου, απευθυνόμενη στον πρωθυπουργό, σαν απάντηση στους κυβερνητικούς χειρισμούς στο σκάνδαλο των υποκλοπών. Η κ. Κωνσταντοπούλου σημείωσε ότι «έχω ήδη επικοινωνήσει και με τους 4 Πολιτικούς Αρχηγούς που υπέβαλαν μαζί με την Πλεύση Ελευθερίας αιτήματα για σύγκληση της Επιτροπής Θεσμών και Διαφάνειας της Βουλής για το σκάνδαλο των υποκλοπών. Έχω επικοινωνήσει ήδη 3 φορές με το Γραφείο της Προέδρου της Δημοκρατίας και έχω διατυπώσει επανειλημμένα το αίτημά μου για ακρόαση, αλλά και το αίτημα για σύγκληση του Συμβουλίου των Πολιτικών Αρχηγών. Πρόκειται για ενέργεια επιβεβλημένη, με βάση τις εξελίξεις και τις αποκαλύψεις».
Ανέφερε επίσης, ότι έχει επικοινωνήσει ήδη δύο φορές με το γραφείο της εισαγγελέως του Αρείου Πάγου, της κυρίας Αδειλίνη, προκειμένου να την ενημερώσει «για το Δελτίο Τύπου το οποίο εξέδωσε σχετικά με το σκάνδαλο των υποκλοπών και τα στοιχεία, το πόρισμα, τη δικογραφία στα οποία αναφέρεται». Όπως τονίζει «είναι θεσμική της υποχρέωση και δεν έχει μέχρι σήμερα ανταποκριθεί. Με θλίψη μου διαπιστώνω ότι η εισαγγελέας του Αρείου Πάγου λειτούργησε για να συγκαλύψει ένα σκάνδαλο ολκής, που αφορά τη Δημοκρατία και ότι στη συνέχεια η Κυβέρνηση έστερξε να καλύψει την Εισαγγελέα που προσπάθησε να καλύψει την Κυβέρνηση».
Πηγή: efsyn.gr
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου