Πέμπτη 10 Οκτωβρίου 2024

Κοροϊδία με τα χρωματιστά τιμολόγια: Καταργούν το φθηνό ρεύμα και φτιάχνουν νέο πλαίσιο

Κοροϊδία με τα χρωματιστά τιμολόγια: Καταργούν το φθηνό ρεύμα και φτιάχνουν νέο πλαίσιο
 

 

 Με τον έναν ή με τον άλλο τρόπο καταργείται το φθηνό ρεύμα. Αποσύρεται το πράσινο τιμολόγιο, αλλάζει το νυχτερινό ρεύμα.

Αλαλούμ ξεσηκώνει η ξαφνική και «ήσυχη» ανακοίνωση που έκανε ο υπουργός Ενέργειας και Περιβάλλοντος Θεόδωρος Σκυλακάκης, με την οποία γνωστοποίησε ότι, έναν χρόνο μετά τη θεσμοθέτηση των νέων τιμολογίων ρεύματος, θα καταργήσει το φθηνότερο από τα χρώματα, δηλαδή το πράσινο ειδικό τιμολόγιο.

Πρόκειται για την επιλογή της συντριπτικής πλειοψηφίας των καταναλωτών, που έσπευσαν να μην κάνουν κάποια αλλαγή, παρά τις προσφορές των παρόχων που συνεχώς ανακοίνωναν νέα πακέτα, ειδικά για το μπλε τιμολόγιο. Το μπλε τιμολόγιο θεωρείται το πιο ακριβό, επειδή όμως έχει σταθερή τιμή, «κλειδωμένη» για όλους τους μήνες που έχει συμφωνήσει ο καταναλωτής με τον πάροχο. Έτσι, δεν χρειαζόταν να ανησυχεί ο οικιακός καταναλωτής για το εάν θα υπάρξουν αυξήσεις στις τιμές ενέργειας ή όχι.

Όμως, το πράσινο τιμολόγιο παραμένει όλους αυτούς τους μήνες το πιο φθηνό. Έχει χαμηλό πάγιο και η τιμή χρέωσης ανακοινώνεται την πρώτη ημέρα κάθε μήνα στην ιστοσελίδα του παρόχου και κοινοποιείται στην ΡΑΑΕΥ. Αυτή η τιμή είναι «κλειδωμένη» για ολόκληρο το μήνα. Έτσι ο καταναλωτής δεν περιμένει να «κλείσει» ο μήνας για να μάθει την τιμή της κιλοβατώρας. Τη γνωρίζει εξαρχής και μπορεί να αλλάξει πάροχο.

Εξάλλου, και ο ίδιος ο υπουργός, μερικούς μήνες πριν δήλωνε:

«Το πράσινο θα είναι το πιο φθηνό που η τιμή του θα είναι κάτω από 14 λεπτά του ευρώ χωρίς επιδοτήσεις και είναι το τιμολόγιο που μεταπίπτουν όλοι οι καταναλωτές που δεν θα επιλέξουν χρώμα».

Την εβδομάδα που διανύουμε, ο κ. Σκυλακάκης έσπευσε να μας ενημερώσει ότι:

«Τα πράσινα τιμολόγια τελειώνουν στο τέλος του έτους ως θεσμική ρύθμιση. Θα δούμε πώς θα το αντιμετωπίσουμε αυτό τις επόμενες εβδομάδες. Θα έχουμε ανακοινώσεις».

Αυτό που γνωρίζουμε αυτή τη στιγμή, είναι οι καταναλωτές θα πρέπει να επιλέξουν, αφού γίνουν οι ανακοινώσεις, ανάμεσα σε δύο επιλογές: Σταθερό ή κυμαινόμενο τιμολόγιο.

Επίσης, ετοιμάζεται ένα δυναμικό τιμολόγιο, το πορτοκαλί, το οποίο θα αφορά μόνο τις επιχειρήσεις. Βέβαια, ακόμα και όταν θα προωθηθεί για τα οικιακά τιμολόγια, θα πρέπει ο καταναλωτής να έχει «έξυπνο» μετρητή ρεύματος.

Τέλος και το νυχτερινό ρεύμα - Ανακοινώνουν νέο ωράριο

Καταργείται επιπλέον και το νυχτερινό ρεύμα, ένα μέτρο διαχρονικό που προσέφερε χαμηλότερη τιμή κιλοβατώρας σε συγκεκριμένες ώρες της ημέρας.

«Θα περάσουμε από το νυχτερινό τιμολόγιο σε ένα διζωνικό ρεύμα» ανέφερε ο κ. Σκυλακάκης.

Επισήμανε δε, πως αυτή τη στιγμή, έχει μείνει ένα «απομεινάρι» φθηνού ρεύματος.

«Το νυχτερινό ρεύμα χορηγούνταν από την τότε ΔΕΗ τις νυχτερινές ώρες που δεν υπήρχε ζήτηση. Πλέον με τις ΑΠΕ, το φθηνό ρεύμα το έχουμε το μεσημέρι όταν λειτουργούν τα φωτοβολταϊκά και τα Σαββατοκύριακα, προπαντός τις Κυριακές. Έχει λοιπόν νόημα να μετακινήσουμε τη ζήτηση εκεί που υπάρχει η φθηνή τιμή, για να είναι χαμηλότερα τα τιμολόγια που θα μπορούν να δίνουν οι πάροχοι».

Και πρόσθεσε:

«Θα πάμε σε δύο ζώνες, η μία ζώνη θα είναι τις μεσημεριανές ώρες (10 το πρωί με 3 μ.μ.) και όλο το Σαββατοκύριακο. Αυτή τη ζώνη μέχρι το τέλος του χρόνου είναι πιθανό να την εισάγουμε».

Μία ακόμα αλλαγή είναι ότι «θα πάμε σε ένα δυναμικό τιμολόγιο, το πορτοκαλί, που θα αφορά τις επιχειρήσεις για αρχή» σημείωσε και τόνισε ότι τα πράσινα τιμολόγια τελειώνουν ως θεσμική ρύθμιση στο τέλος του χρόνου και από κει και πέρα θα πρέπει οι καταναλωτές να επιλέξουν ένα νέο χρωματιστό τιμολόγιο ρεύματος. 

Πηγή: ieidiseis.gr

1 σχόλιο:

  1. Κούλη είσαι τεράστιος
    Τα δουλεύεις τα ζωντανά όπως θες.
    Ούτε τα χρώματα δε θα αναγνωρίζουν.
    Ριξε τους κατακέφαλα ρε γίγαντα. Δε νογάνε λέμε.

    ΑπάντησηΔιαγραφή

(3)