Παρασκευή 25 Οκτωβρίου 2024

Χαμός με τα self test για τον καρκίνο του παχέος εντέρου: Βγαίνουν πολλά θετικά

 Χαμός με τα self test για τον καρκίνο του παχέος εντέρου: Βγαίνουν πολλά θετικά

 
 
 
Χαμός έχει προκληθεί εδώ και λίγες μέρες με τα δωρεάν self test για τον καρκίνο του παχέος εντέρου.

Σύμφωνα με όσα έχουν γίνει γνωστά, έχουν ήδη διατεθεί πάνω από 130.000 self test από τα οποία πάνω από 1.000 τεστ έχουν βγει θετικά. Διευκρινίσεις,για αυτό το ποσοστό θετικότητας έδωσε η πρόεδρος της ΕΙΝΑΠ, Ματίνα Παγώνη νωρίς το πρωί στο MEGA.

Η πρόεδρος της ΕΙΝΑΠ, Ματίνα Παγώνη, εξήγησε ότι:

  • τα θετικά αποτελέσματα δεν σημαίνουν απαραίτητα καρκίνο
  • στο 80% και άνω των περιπτώσεων, η θετικότητα μπορεί να σχετίζεται με φλεγμονή
  • σε περίπτωση θετικού αποτελέσματος, οι πολίτες θα πρέπει να συμβουλευτούν γαστρεντερολόγο.

Πώς θα κάνετε το δωρεάν self test

Το πρόγραμμα προσυμπτωματικού ελέγχου για τον καρκίνο του παχέος εντέρου απευθύνεται σε όλους τους πολίτες 50-69 ετών και διαθέτουν ΑΜΚΑ, είτε είναι ασφαλισμένοι είτε ανασφάλιστοι.

Από το πρόγραμμα εξαιρούνται μόνο όσοι έχουν ήδη διαγνωσθεί με αδενωματώδεις πολύποδες του παχέος εντέρου, με καρκίνο του παχέος εντέρου, με φλεγμονώδη νόσο του παχέος εντέρου, με σύνδρομο Λιντς, με οικογενή αδενωματώδη πολυποδίαση και με κληρονομικό καρκίνο του εντέρου.

Το Πρόγραμμα Πρόληψης για τον Καρκίνο του Παχέος Εντέρου, περιλαμβάνει δωρεάν:

6352081_aee8d.jpg

  • Προμήθεια self-test από Συνεργαζόμενο Φαρμακείο (διάρκεια ισχύος 4 μήνες)
  • Προμήθεια δεύτερου self-test (διάρκεια ισχύος 4 μήνες) από Συνεργαζόμενο Φαρμακείο σε περίπτωση άκυρου αποτελέσματος του πρώτου
  • Επίσκεψη σε Γαστρεντερολόγο για κλινική αξιολόγηση σε περίπτωση θετικού self-test (διάρκεια ισχύος 2 μήνες)
  • Προμήθεια καθαρτικού από το Συνεργαζόμενο Φαρμακείο σε περίπτωση κολονοσκόπησης (διάρκεια ισχύος 2 μήνες)
  • Εξέταση κολονοσκόπησης από τον Γαστρεντερολόγο κατόπιν θετικού self-test και έγκρισης του ίδιου (διάρκεια ισχύος 2 μήνες).

Σε περίπτωση ευρημάτων κατά τη διάρκεια της κολονοσκόπησης:

  • Αφαίρεση όταν είναι εφικτή
  • Δειγματοληψία βιοψίας
  • Διενέργεια Βιοψίας (διάρκεια ισχύος 2 μήνες)

Οι δικαιούχοι του προγράμματος που έχουν ενεργοποιήσει την άυλη συνταγογράφηση, θα λαμβάνουν σταδιακά το άυλο παραπεμπτικό για δωρεάν προληπτικές εξετάσεις.

Εκείνοι που δεν έχουν ενεργοποιήσει την άυλη συνταγογράφηση, μπορούν με τη χρήση του ΑΜΚΑ τους να απευθυνθούν σε οποιοδήποτε συνεργαζόμενο κέντρο της περιοχής τους (δημόσιο ή ιδιωτικό) και να κλείσουν το ραντεβού τους για την εκάστοτε εξέταση του προγράμματος, χωρίς καμία οικονομική επιβάρυνση (τα συνεργαζομένα κέντρα μπορούν να τα βρίσκουν στις ιστοσελίδες των προγραμμάτων πχ mastografia.gov.gr, testpap.gov.gr κτλ).

Δεν χρειάζεται καμία συνταγογράφηση, οι δικαιούχοι θα λαμβάνουν έτοιμο το παραπεμπτικό τους και το μόνο που έχουν να κάνουν είναι να κλείσουν το ραντεβού τους, εύκολα και γρήγορα.

Κυριάκος Μητσοτάκης: Θετικό τεστ δεν σημαίνει καρκίνος

Το self-test για τον καρκίνο του παχέος εντέρου, στο πλαίσιο του Εθνικού Προγράμματος Πρόληψης «ΠΡΟΛΑΜΒΑΝΩ», προμηθεύτηκε ο Πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης επισκεπτόμενος το πρωί φαρμακείο στο κέντρο της Αθήνας.

«Για εμάς είναι πάρα πολύ σημαντικό να δρομολογήσουμε ένα μεγάλο πρόγραμμα προληπτικών εξετάσεων. Όπως θυμάστε, ξεκίνησε με το Πρόγραμμα “Φώφη Γεννηματά” για τον εντοπισμό του καρκίνου του μαστού -μάλιστα, σήμερα είναι η παγκόσμια ημέρα καταπολέμησης του καρκίνου του μαστού-, ένα πρόγραμμα το οποίο ήταν εξαιρετικά επιτυχημένο, διότι μας επέτρεψε να εντοπίσουμε πάρα πολλές γυναίκες οι οποίες είχαν πρόωρα συμπτώματα καρκίνου του μαστού, χωρίς να το γνωρίζουν.

Σε μια εποχή που δίνουμε πολύ μεγάλη έμφαση στην πρόληψη, η συνέχιση αυτού του προγράμματος και για άλλες ασθένειες έχει μεγάλη σημασία. Και εδώ να πούμε ότι το τεστ αυτό για εντοπισμό συμπτωμάτων, που μπορεί να δείχνουν ότι κάποιος μπορεί να είναι υποψήφιος να έχει καρκίνο στο παχύ έντερο, διατίθεται πια δωρεάν σε όλους τους συμπολίτες μας μεταξύ 50 και 69 ετών. Είναι μία πολύ εύκολη εξέταση. Οι συμπολίτες που ανήκουν σε αυτή την ηλικιακή ομάδα έχουν πάρει αυτό το μήνυμα. Μην το αγνοήσετε, διότι η πρόληψη σώζει ζωές.

6352082_f3de1.jpg

Δεν σημαίνει το θετικό τεστ, σε καμία περίπτωση, ότι κάποιος έχει καρκίνο. Όμως, είναι μια ένδειξη ώστε να μπορέσουμε να προχωρήσουμε σε περαιτέρω εξετάσεις. Να τονίσω, επίσης, ότι όλη η διαδικασία είναι δωρεάν και καλυμμένη σε περίπτωση που το τεστ είναι θετικό», ανέφερε ο Πρωθυπουργός.

Ο Κυριάκος Μητσοτάκης ενημερώθηκε από τη φαρμακοποιό για τη διενέργεια του τεστ και για την ανταπόκριση των πολιτών στο πρόγραμμα.

«Εμείς έχουμε δει μεγάλο ενδιαφέρον. Η εικόνα είναι πολύ θετική. Είναι χαρακτηριστικό ότι μας λέγανε ότι το σκεφτόντουσαν και τώρα παρακινήθηκαν από την καμπάνια που γίνεται και το μήνυμα που έλαβαν. Γύρω στα 100 άτομα έχουν πάρει μέχρι τώρα από το φαρμακείο μας», ανέφερε η φαρμακοποιός.

Ο Πρωθυπουργός επεσήμανε ότι «το βασικό μήνυμα το οποίο πρέπει να περάσουμε, και σας χρειαζόμαστε συμμέτοχους σε αυτή την προσπάθεια, είναι να καταπολεμήσουμε τον φόβο, γιατί είναι μια απλή εξέταση αλλά όλοι φοβόμαστε. Και αν μάθουμε κάτι το οποίο δεν θέλουμε να ξέρουμε; Η απάντηση σε αυτό είναι ότι όσο πιο γρήγορα μάθουμε κάτι το οποίο μπορεί να έχουμε, τόσο μεγαλύτερες πιθανότητες έχουμε να το αντιμετωπίσουμε. Και ειδικά για τον καρκίνο του παχέος εντέρου, η έγκαιρη διάγνωση ισοδυναμεί πρακτικά με πλήρη ίαση. Οπότε έχει πάρα πολύ μεγάλη σημασία να προωθήσουμε αυτό το πρόγραμμα.

Και για εμένα είναι και η καλύτερη απόδειξη ότι τελικά πρέπει να έχουμε ένα κράτος το οποίο φροντίζει τους πολίτες και η καλύτερη φροντίδα την οποία μπορούμε να παρέχουμε είναι να επενδύουμε στην πρόληψη. Πάντα όταν σκεφτόμαστε, ξέρετε, τα θέματα της υγείας, σκεφτόμαστε μόνο τα νοσοκομεία. Και βεβαίως κάνουμε μια μεγάλη προσπάθεια να βελτιώσουμε την ποιότητα των παρεχόμενων υπηρεσιών στα νοσοκομεία μας, όμως το μεγάλο στοίχημα είναι πώς δεν θα φτάσουμε στα νοσοκομεία.

Όσο περισσότερο επενδύουμε στην πρόληψη και στη δημόσια υγεία, τόσο λιγότερα περιστατικά θα έχουμε, τελικά, συμπολιτών μας που θα αναγκαστούν να πάνε στο νοσοκομείο, να θέσουν σε κίνδυνο τη ζωή τους ή, ακόμα και αν γίνουν καλά, να ταλαιπωρηθούν πάρα πολύ.

Άρα, η πρόληψη σώζει ζωές. Σας θέλουμε συμμάχους, πάντως, σε αυτή τη μεγάλη προσπάθεια».

«Προσπαθούμε και νομίζω ότι η ανταπόκριση είναι πολύ θετική και θα προχωρήσει με γρήγορους ρυθμούς», σημείωσε από την πλευρά της η φαρμακοποιός.

Το πρόγραμμα πρόληψης κατά του καρκίνου του παχέος εντέρου απευθύνεται σε 3,8 εκατομμύρια άνδρες και γυναίκες, ηλικίας 50-69 ετών, και περιλαμβάνει τη δωρεάν διενέργεια self-test (αυτοδιαγνωστικός έλεγχος) και σε περίπτωση θετικού αποτελέσματος του self-test, δωρεάν επίσκεψη σε ιατρό γαστρεντερολόγο για κλινική εκτίμηση, διενέργεια διαγνωστικής κολονοσκόπησης και διενέργεια βιοψίας. Μέχρι σήμερα έχουν εκδοθεί παραπεμπτικά για 1.461.560 δικαιούχους.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

(3)