Πέμπτη 22 Δεκεμβρίου 2011

Μαζί με τις ευχές……..




         Σε λίγες μέρες, υποδεχόμαστε, έναν ακόμα δύσκολο χρόνο, για τα οικονομικά μας, για τις ζωές μας, για την κοινωνία. Ακούγονται πολλά, που πλέον αδυνατούμε να παρακολουθήσουμε,…αλλά που δυστυχώς πέτυχαν να ισοπεδώσουν  τη ψυχολογία μας.
         Παρακολουθούμε  μουδιασμένοι,  αντιδρούμε υποτονικά, αγανακτούμε σπασμωδικά , αναθεματίζουμε, οικτίρουμε και μετά κλεινόμαστε και πάλι στο καβούκι της μοναξιάς μας, παρέα με τους ανεξόφλητους λογαριασμούς.
          Γύρω μας, η φτώχεια και η ανέχεια θεριεύουν δημιουργώντας τη νέα ιδιότυπη γενιά απόρων. Άνεργοι χωρίς προοπτική, άστεγοι απόκληροι του ανύπαρκτου κράτους πρόνοιας, επαγγελματίες σε απόγνωση, συνταξιούχοι σε κατάθλιψη και όλοι μαζί συνθέτουμε το σκηνικό του παράλογου δράματος που ζούμε..
         Ξέρουμε την αφετηρία, δυστυχώς όμως όχι και το τέλος αυτής της διαδρομής. Θόλωσε περισσότερο από ποτέ, το μέλλον  και μας κυρίευσε η ανασφάλεια. Δεν φαίνεται προοπτική και η ελπίδα για να τραφεί, σε συνθήκες επιβίωσης, θέλει την υπομονή να συνοδεύεται από συγκεκριμένες πρωτοβουλίες και επιλογές που επιβεβαιώνουν την ανθρώπινη υπόστασή μας.
          Μαγικές συνταγές ,δεν υπάρχουν και μάλλον δεν τις χρειαζόμαστε αν ξανά θυμηθούμε τι σημαίνει «ΚΟΙΝΩΝΙΑ», ποιές αρχές και αξίες προϋποθέτουν την οργάνωσή της και πως εμείς, αποτελούμε μέλη της. Αν ανακαλύψουμε και πάλι τις έννοιες της αλληλεγγύης, της συλλογικής δράσης, της συνύπαρξης, της αλληλεπίδρασης, της συνδρομής ..και  ΑΛΛΑΞΟΥΜΕ…θα ξαναβρεθούμε στην κοινωνία των πολιτών.
       Ως πρώτο βήμα και στο πνεύμα των ημερών ας φανούμε αλληλέγγυοι μεταξύ μας,  στο φίλο, το γείτονα, το συμπολίτη μας, που είναι άνεργος ή αδυνατεί να ανταποκριθεί στα στοιχειώδη και από το ΥΣΤΕΡΗΜΑ μας, να τονώσουμε την πίστη του στους ανθρώπους και την κοινωνία.
      Μακάρι να υπάρξει ανταπόκριση.
      Θα έχουμε κερδίσει την έννοια και την ουσία της κοινωνίας και μαζί μ΄ αυτήν την πεποίθηση ότι θα αλλάξουν τα πράγματα και…. σίγουρα θα έρθουν καλύτερες μέρες.
      Με αφετηρία τα φετινά Χριστούγεννα….ΧΡΟΝΙΑ μας ΠΟΛΛΑ… αλληλέγγυα, δημιουργικά, με σεβασμό μεταξύ μας…. και ας φαντάζουν σήμερα ουτοπικά.
  
           

                                                                                               ΣΟΝΤΡΑΣ  ΓΙΑΝΝΗΣ

1 σχόλιο:

  1. Χρόνια πολλά. Ενδιαφέρον και εξαιρετικό κείμενο. Μπράβο!!!Στο πνεύμα της εποχής.

    ΑπάντησηΔιαγραφή

(3)