Παρασκευή 12 Οκτωβρίου 2012

ΕΠΙΣΤΟΛΗ ΔΙΑΜΑΡΤΥΡΙΑΣ ΤΟΥ ΒΟΥΛΕΥΤΗ ΠΕΛΛΑΣ ΠΡΟΣ ΤΟΝ ΥΠΟΥΡΓΟ ΑΝΑΠΤΥΞΗΣ Κ. ΧΑΤΖΗΔΑΚΗ ΓΙΑ ΑΝΙΣΗ ΑΝΤΙΜΕΤΩΠΙΣΗ ΤΩΝ ΥΠΗΡΕΣΙΩΝ ΤΟΥ ΥΠΟΥΡΓΕΙΟΥ ΣΤΟ ΖΗΤΗΜΑ ΤΗΣ ΚΑΤΑΣΚΕΥΗΣ ΤΟΥ ΟΔΙΚΟΥ ΑΞΟΝΑ «ΕΔΕΣΣΑ-ΓΙΑΝΝΙΤΣΑ-ΧΑΛΚΗΔΟΝΑ».



  Επιστολή διαμαρτυρίας απέστειλε το μεσημέρι της Πέμπτης ο Βουλευτής Πέλλας Διονύσης Σταμενίτης προς τον Υπουργό Ανάπτυξης κ. Χατζηδάκη.
Στην επιστολή του ο Βουλευτής αναφέρεται στην άνιση αντιμετώπιση που παρατηρείται από πλευράς υπηρεσιών του Υπουργείου όσον αφορά στην διαδικασία ένταξης και δημοπράτησης του έργου για τον οδικό άξονα Έδεσσα-Γιαννιτσά- Χαλκηδόνα. Με αφορμή την ενημέρωση από τον Αναπληρωτή Υπουργό Μεταφορών κ. Καλογιάννη για τη δημοπράτηση του έργου ΓΟΥΡΝΕΣ-ΧΕΡΣΟΝΗΣΟΣ στη μόνιμη  επιτροπή Παραγωγής και Εμπορίου, ο κ. Σταμενίτης εκφράζει τη δυσαρέσκεια του για την άνιση αντιμετώπιση δύο παρόμοιων έργων και ζητά από τον Υπουργό την αποκατάσταση της αδικίας. Σύμφωνα με τον κ. Σταμενίτη τα δύο έργα παρουσιάζουν κοινά χαρακτηριστικά αλλά αντιμετωπίζονται διαφορετικά από τις υπηρεσίες του Υπουργείου. Η έλλειψη οριστικών μελετών  για τα τεχνικά έργα είναι η αιτία, για την οποία σύμφωνα με τη διαχειριστική επιτροπή το έργο της Παράκαμψης Γιαννιτσών δεν είναι δυνατό να ενταχθεί στα προγράμματα του ΕΣΠΑ και να προχωρήσει σε δημοπράτηση, ωστόσο η ίδια έλλειψη στο έργο ΓΟΥΡΝΕΣ-ΧΕΡΣΟΝΗΣΟΣ δεν αποτελεί εμπόδιο για την κατασκευή και ολοκλήρωση του.  Μάλιστα, αξιοσημείωτο είναι το γεγονός ότι για το έργο ΓΟΥΡΝΕΣ-ΧΕΡΣΟΝΗΣΟΣ το κόστος εκπόνησης των τεχνικών μελετών ανέρχεται στα 2 εκατ. Ευρώ σε αντίθεση με το έργο του οδικού δικτύου Έδεσσας-Γιαννιτσών-Θεσσαλονίκης του οποίου οι μελέτες κοστολογούνται σε λιγότερο από 1 εκατ. Ευρώ. Ο Βουλευτής ζητά την παρέμβαση του Υπουργού καθώς όπως σημειώνει στην επιστολή του τέτοιες πρακτικές δημιουργούν στους πολίτες το αίσθημα πολιτών πρώτης και δεύτερης κατηγορίας. Αναλυτική η επιστολή του Βουλευτή:

                                                                                                          Προς
                                                                                              Υπουργό Ανάπτυξης,        
                                                                                    Ανταγωνιστικότητας, Υποδομών, 
                                                                                            Μεταφορών & Δικτύων  


  Αξιότιμε Κύριε Υπουργέ
  Με την παρούσα επιστολή θα ήθελα να επανέλθω σε ένα θέμα το οποίο γνωρίζετε και έχει απασχολήσει έντονα τους κατοίκους και τους θεσμικούς φορείς της περιοχής, και αφορά στην κατασκευή του οδικού άξονα Έδεσσας-Γιαννιτσών-Χαλκηδόνας και της παράκαμψης Γιαννιτσών-Χαλκηδόνας. Στη σημερινή συνεδρίαση της μόνιμης επιτροπής Παραγωγής και Εμπορίου ανακοινώθηκε από τον Αναπληρωτή Υπουργό Ανάπτυξης κ. Καλογιάννη ότι, υπογράφηκε η κύρωση της σύμβασης για την κατασκευή του έργου ΓΟΥΡΝΕΣ-ΧΕΡΣΟΝΗΣΟΣ. Το έργο αυτό προβλέπει 65.000.000 για κατασκευή, 2.500.000 για μετατοπίσεις δικτύων, 15.000.000 για απαλλοτριώσεις, 500.000 για αρχαιολογικές έρευνες και 2.000.000 για μελέτες. Όπως φαίνεται από τα παραπάνω στοιχεία, δυστυχώς το Υπουργείο ακολουθεί δύο μέτρα και δύο σταθμά, καθώς για ανάλογο έργο «Βελτίωση Ε.Ο. Θεσσαλονίκης – Έδεσσας Τμήμα Παράκαμψης Γιαννιτσών»  δεν εντάχθηκε στη χρηματοδότηση του  ΕΣΠΑ λόγω έλλειψης ολοκληρωμένων τεχνικών μελετών. Είναι εμφανές ότι ακολουθείται διαφορετική αντιμετώπιση από πλευράς Υπουργείου καθώς δύο έργα με παρόμοια χαρακτηριστικά χρήζουν διαφορετικής αντιμετώπισης. Το ένα εγκρίνεται και δημοπρατείται δεδομένης της έλλειψης τεχνικών μελετών και το άλλο απορρίπτεται και δεν δημοπρατείται έως ότου ολοκληρωθούν οι μελέτες τεχνικών έργων. Μάλιστα το κόστος για την ολοκλήρωση των μελετών του έργου ΓΟΥΡΝΕΣ-ΧΕΡΣΟΝΗΣΟΣ φτάνει τα 2 εκατ. Ευρώ ενώ το κόστος της ολοκλήρωσης των μελετών για τα έργα που αφορούν στο  νομό Πέλλας  είναι λιγότερο του ενός εκατ. Ευρώ.
  Κύριε Υπουργέ,
  Επειδή η ευαισθησία σας στην ίση αντιμετώπιση και στη δημοκρατική λειτουργία των διαδικασιών είναι γνωστή, απευθύνομαι σε σας και σας ζητώ να προχωρήσετε άμεσα στην αποκατάσταση του διαφορετικού τρόπου αντιμετώπισης από τις υπηρεσίες του Υπουργείου, για ένα ζήτημα που αφορά αποφάσεις σε χρόνο που εσείς δεν βρισκόσασταν στο Υπουργείο, καθώς όπως καταλαβαίνετε τέτοιες ενέργειες δημιουργούν ανισότητες μεταξύ των περιφερειών της χώρας προκαλώντας στους πολίτες το αίσθημα πολιτών πρώτης και δεύτερης κατηγορίας.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

(3)