Τρίτη 11 Δεκεμβρίου 2012

ΤΗ ΔΥΝΑΤΟΤΗΤΑ ΠΑΡΑΛΛΗΛΗΣ ΕΙΣΑΓΩΓΗΣ ΦΥΤΟΠΡΟΣΤΑΤΕΥΤΙΚΩΝ ΠΡΟΪΌΝΤΩΝ ΓΙΑ ΤΟΥΣ ΑΓΡΟΤΙΚΟΥΣ ΣΥΛΛΟΓΟΥΣ



ΠΡΟΤΕΙΝΕΙ Ο ΒΟΥΛΕΥΤΗΣ ΠΕΛΛΑΣ ΔΙΟΝΥΣΗΣ ΣΤΑΜΕΝΙΤΗΣ.


Τη παροχή δυνατότητας για παράλληλη εισαγωγή φυτοπροστατευτικών προϊόντων στους Αγροτικούς Συλλόγους προτείνει με ερώτηση που κατέθεσε σήμερα ο Βουλευτής του Νομού Πέλλας Διονύσης Σταμενίτης προς τον Υπουργό Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων κ. Τσαυτάρη. Σύμφωνα με το Βουλευτή, η παράλληλη εισαγωγή φυτοπροστατευτικών προϊόντων διέπεται από ρυθμίσεις που προκύπτουν από το κοινοτικό δίκαιο, ωστόσο ορίζονται μονάχα οι προϋποθέσεις για άδεια εισαγωγής από τους  ιδιώτες. Η έλλειψη συγκεκριμένης διάταξης στο νόμο 4036/2012 (ΦΕΚ 8  Α/27-1-2012) “Διάθεση γεωργικών φαρμάκων στην αγορά, ορθολογική χρήση αυτών και συναφείς διατάξεις”, που να αφορά τους αγροτικούς συλλόγους, τους στερεί τη δυνατότητα εισαγωγής και διακίνησης των εν λόγω προϊόντων και έχει ως  αποτέλεσμα την αδυναμία τους να προμηθεύσουν τους συνεταίρους τους σε χαμηλότερες τιμές. Η ασάφεια σχετικά με την ισχύ της Υπουργικής Απόφασης με αριθμό 128416/14-11-2005 του τότε Υπουργού Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων, η οποία για πρώτη φορά καθόριζε, τους όρους και τις προϋποθέσεις και προέβλεπε τις διαδικασίες για την παράλληλη εισαγωγή φυτοπροστατευτικών προϊόντων δημιουργεί σημαντικά προβλήματα και απαιτείται η  άμεση διευθέτηση του ζητήματος. Ειδικότερα σε μια δύσκολη για τη χώρα οικονομική συγκυρία, μια τέτοια πρωτοβουλία από πλευράς Υπουργείου θα πρόσφερε σημαντικές οικονομικές ανάσες στον αγροτικό κόσμο, σύμφωνα με το Βουλευτή. Ο κ. Σταμενίτης ζητά από τον Υπουργό να τον ενημερώσει αν υφίσταται νομοθετικό πλαίσιο παράλληλης εισαγωγής για τους Αγροτικούς Συλλόγους και αν όχι, τότε βρίσκεται στις διαθέσεις του Υπουργείου μια ενδεχόμενη σχετική ρύθμιση;

Αναλυτικά η ερώτηση του Βουλευτή:

Προς   τον κύριο Υπουργό Αγροτικής Ανάπτυξης

ΘΕΜΑ: «Παράλληλη εισαγωγή φυτοπροστατευτικών προϊόντων»

Για τα φυτοπροστατευτικά προϊόντα ισχύουν περιορισμοί, λόγω της φύσης τους, παρά τις διατάξεις του Ευρωπαϊκού Δικαίου περί ελεύθερης διακίνησης των αγαθών. Σε ένα Κράτος μέλος της Ευρωπαϊκής Ένωσης η εισαγωγή φυτοπροστατευτικών προϊόντων από άλλο Κράτος μέλος επιτρέπεται μόνο για όσους έχουν το δικαίωμα της αποκλειστικής διάθεσης των προϊόντων (επίσημοι αντιπρόσωποι). Ένας απλός επιτηδευματίας δεν έχει αντίστοιχη δυνατότητα παρά μόνο αν διαθέτει άδεια παράλληλης εισαγωγής.
Για έναν Αγροτικό Συνεταιρισμό, όμως, είναι πολύ σημαντικό να έχει άδεια παράλληλης εισαγωγής γιατί έτσι θα μπορεί να διακινεί και να πουλάει στους συνεταίρους του φάρμακα σε πολύ χαμηλότερες τιμές σε σχέση με αυτές που διατίθενται στην Ελληνική Αγορά. Πολλές φορές οι εισαγωγείς-αντιπρόσωποι λειτουργούν υπό καθεστώς ολιγοπωλίου-μονοπωλίου γεγονός που επιβαρύνει ιδιαίτερα τους παραγωγούς σε περίοδο, μάλιστα, δυσμενών οικονομικών συγκυριών για την χώρα μας. Για τα φυτοπροστατευτικά προϊόντα ισχύει βέβαια ο Νόμος 4036/2012 (ΦΕΚ 8  Α/27-1-2012) “Διάθεση γεωργικών φαρμάκων στην αγορά, ορθολογική χρήση αυτών και συναφείς διατάξεις”. Ο νόμος αυτός, όμως, δεν προβλέπει τίποτε για την παράλληλη εισαγωγή. Η Υπουργική Απόφαση με αριθμό 128416/14-11-2005 του τότε Υπουργού Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων καθόριζε, για πρώτη φορά στην Ελλάδα, τους όρους και τις προϋποθέσεις και προέβλεπε τις διαδικασίες για την παράλληλη εισαγωγή φυτοπροστατευτικών προϊόντων.
Επειδή το θέμα είναι σημαντικό για τους Αγροτικούς Συνεταιρισμούς για να μειωθεί το κόστος παραγωγής χωρίς να θιγεί η ποιότητά της.

ΕΡΩΤΑΤΑΙ ο κύριος Υπουργός

1. Υφίσταται σχετικό νομοθετικό πλαίσιο παράλληλης εισαγωγής φυτοπροστατευτικών προϊόντων από Αγροτικούς Συλλόγους;
2. Αν όχι, εξετάζεται η δυνατότητα δημιουργίας του στην κατεύθυνση του εξορθολογισμού του εμπορίου των φυτοφαρμάκων-φυτοφαρμακευτικών προϊόντων και της μείωσης του κόστους παραγωγής;



Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

(3)