Παρασκευή 15 Μαρτίου 2013

Ερώτηση της Θ. Τζάκρη στη Βουλή για τις κλειστές κλίνες στις μονάδες εντατικής θεραπείας στα νοσοκομεία της Θεσσαλονίκης και της Β. Ελλάδος



 
Ερώτηση για τις κλειστές κλίνες στις μονάδες εντατικής θεραπείας (ΜΕΘ) στα νοσοκομεία της Θεσσαλονίκης και της Β. Ελλάδος κατέθεσε στη Βουλή προς τον Υπουργό Υγείας η βουλευτής του ΠΑΣΟΚ κ. Θ. Τζάκρη.

Η κ. Τζάκρη στην ερώτησή της αναφέρει αναλυτικά την υπάρχουσα διαμορφωμένη κατάσταση σε όλα τα νοσοκομεία της Β. Ελλάδος, όπου στις περισσότερες των περιπτώσεων πολλές από τις ανεπτυγμένες κλίνες ΜΕΘ είναι εκτός λειτουργίας λόγω έλλειψης ιατρικού και νοσηλευτικού προσωπικού, ενώ πολλά νοσοκομεία της περιφέρειας δεν έχουν καν ΜΕΘ.
Αποτέλεσμα του γεγονότος αυτού είναι πολλοί ασθενείς να «ταξιδεύουν» συχνά από νοσοκομείο σε νοσοκομείο μέχρι να βρεθεί άδειο κρεβάτι ΜΕΘ για να νοσηλευτούν, ενώ δεν είναι λίγα τα περιστατικά που ορισμένοι από αυτούς πεθαίνουν περιμένοντας στην αναμονή, καθώς σύμφωνα με τους εντατικολόγους, ένας στους δύο βαριά πάσχοντες που μένουν εκτός ΜΕΘ είναι καταδικασμένος να πεθάνει, ενώ, αντίθετα, σχεδόν οκτώ στους δέκα ασθενείς που καταφέρνουν να βρουν έγκαιρα ένα κρεβάτι εντατικής ξεπερνούν τον κίνδυνο και γίνονται καλά.
Η κ. Τζάκρη αναφέρει επίσης ότι σύμφωνα με στοιχεία της Ελληνικής Εταιρείας Εντατικής Θεραπείας πανελλαδικά λειτουργούν 540 κλίνες ΜΕΘ, ενώ 154 παραμένουν κλειστές και αναξιοποίητες, ενώ εντός του 2013 έχουν ήδη κλείσει και εκτιμάται ότι θα κλείσουν κι άλλες περίπου 40-50 κλίνες, εξαιτίας της έλλειψης προσωπικού.
Η κ. Τζάκρη στην ερώτησή της προτείνει στον Υπουργό Υγείας να προβεί στην κάλυψη θέσεων νοσηλευτικού και ιατρικού προσωπικού στις ΜΕΘ, ώστε να ανοίξουν οι ήδη κλειστές κλίνες ΜΕΘ στα νοσοκομεία της χώρας και ειδικότερα στις ΜΕΘ της Βορείου Ελλάδας και να μην κλείσουν και νέες κλίνες, θέτοντας έτσι σε κίνδυνο ανθρώπινες ζωές.-

----------
Το πλήρες κείμενο της ερώτησης της κ. Τζάκρη έχει ως εξής:

«Κύριε Υπουργέ,

    Μάχη με τον θάνατο δίνουν καθημερινά οι ασθενείς που αναζητούν επειγόντως ένα κρεβάτι εντατικής θεραπείας στη Θεσσαλονίκη και την Βόρεια Ελλάδα, καθώς είναι απογοητευτική η εικόνα που επικρατεί στις μονάδες εντατικής θεραπείας.
    Πιο συγκεκριμένα, στο νοσοκομείο «ΑΧΕΠΑ» από τα 15 κρεβάτια εντατικής που υπάρχουν λειτουργούν τα δέκα, ενώ από τις αρχές Μαρτίου λουκέτο μπήκε στα έξι από τα συνολικά 16 κρεβάτια που λειτουργούσαν στη ΜΕΘ του «Παπαγεωργίου», καθώς έληξαν οι συμβάσεις 17 εργαζομένων. Κλειστά κρεβάτια υπάρχουν και στη ΜΕΘ του «Ιπποκράτειου» νοσοκομείου, όπου λειτουργούν οι εννέα από τις συνολικά 12 κλίνες, ενώ με οκτώ κρεβάτια λειτουργεί εδώ και χρόνια η ΜΕΘ Παίδων, η μοναδική σε όλη τη Βόρεια Ελλάδα. Επίσης στο νοσοκομείο «Γ. Γεννηματάς» λειτουργούν δέκα κλίνες εντατικής, στο «Θεαγένειο» και στον «Άγιο Παύλο» από οκτώ κλίνες, ενώ στον «Άγιο Δημήτριο» η ΜΕΘ λειτουργεί με οκτώ κρεβάτια. Δύο μονάδες εντατικής θεραπείας έχει το «Γ. Παπανικολάου», την Α’ ΜΕΘ με 19 κλίνες που λειτουργούν όλες και τη  Β’ ΜΕΘ με δέκα κλίνες, που αυτή τη στιγμή είναι κλειστή λόγω εργασιών που αναμένεται να ολοκληρωθούν στις αρχές Μαΐου.
    Τραγική είναι η εικόνα που επικρατεί στις μονάδες εντατικής θεραπείας και των άλλων νοσοκομείων της Μακεδονίας και της Θράκης. Το νοσοκομείο του Κιλκίς δεν έχει ΜΕΘ, ενώ στην Χαλκιδική η ΜΕΘ του νοσοκομείου του Πολυγύρου απέκτησε τον δικό της χώρο, αλλά δεν λειτουργεί εξαιτίας της έλλειψης προσωπικού και εξοπλισμού. Επί σχεδόν δύο χρόνια παραμένει κλειστή η ΜΕΘ του νοσοκομείου Κατερίνης, διότι δεν υπάρχουν γιατροί. Την ίδια στιγμή στη ΜΕΘ του νοσοκομείου Γιαννιτσών λειτουργούν και οι έξι κλίνες και στη ΜΕΘ του νοσοκομείου της Έδεσσας και οι τρεις κλίνες εντατικής, στο Νοσοκομείο της Βέροιας δύο κλίνες και στο νοσοκομείο των Σερρών έξι κλίνες εντατικής.
    Στη Δυτική Μακεδονία, τα επτά κρεβάτια της ΜΕΘ του «Μαματσείου» νοσοκομείου Κοζάνης παραμένουν κλειστά λόγω της έλλειψης προσωπικού. Λουκέτο έχει βάλει και η ΜΕΘ του νοσοκομείου Καστοριάς δυναμικότητας έξι κλινών, ενώ τα νοσοκομεία Γρεβενών και Φλώρινας δεν έχουν ΜΕΘ. Συνεπώς όλα τα περιστατικά της Δυτικής Μακεδονίας καλείται να καλύψει η ΜΕΘ του «Μποδοσάκειου» Νοσοκομείου Πτολεμαΐδας με έξι κρεβάτια.
    Από τα νοσοκομεία της Ανατολικής Μακεδονίας και Θράκης, αυτό του Διδυμοτείχου δεν έχει ΜΕΘ, στο νοσοκομείο Αλεξανδρούπολης από τα 16 κρεβάτια της εντατικής λειτουργούν τα δώδεκα, στο νοσοκομείο Ξάνθης τα πέντε, στο νοσοκομείο Δράμας τρία από τα επτά, στο νοσοκομείο Καβάλας έξι και άλλες φορές οκτώ και στο «Σισμανόγλειο» νοσοκομείο Κομοτηνής λειτουργούν τέσσερα κρεβάτια εντατικής.
    Σύμφωνα με στοιχεία της Ελληνικής Εταιρείας Εντατικής Θεραπείας, πανελλαδικά λειτουργούν 540 κλίνες ΜΕΘ, ενώ 154 παραμένουν κλειστές και αναξιοποίητες, ενώ εντός του 2013 έχουν ήδη κλείσει και εκτιμάται ότι θα κλείσουν κι άλλες περίπου 40-50 κλίνες, εξαιτίας της έλλειψης προσωπικού.
    Τα κλειστά κρεβάτια ΜΕΘ στη Θεσσαλονίκη και τη Βόρεια Ελλάδα μπορεί να αποβούν μοιραία για την ζωή των ασθενών, οι οποίοι συχνά «ταξιδεύουν» από νοσοκομείο σε νοσοκομείο μέχρι να βρεθεί άδειο κρεβάτι. Μάλιστα, δεν είναι λίγες οι φορές που τελικά πεθαίνουν περιμένοντας, καθώς, σύμφωνα με τους εντατικολόγους, ένας στους δύο βαριά πάσχοντες που μένουν εκτός ΜΕΘ είναι καταδικασμένος να πεθάνει. Αντίθετα, σχεδόν οκτώ στους δέκα ασθενείς που καταφέρνουν να βρουν έγκαιρα ένα κρεβάτι εντατικής ξεπερνούν τον κίνδυνο και γίνονται καλά.
    Η μοναδική λύση για να ξανανοίξουν οι ήδη κλειστές κλίνες ΜΕΘ και να μην κλείσουν νέες είναι η προκήρυξη 230 θέσεων νοσηλευτικού και ιατρικού προσωπικού από το Υπουργείο Υγείας, η οποία μπορεί να βοηθήσει αν δρομολογηθεί η όλη διαδικασία.

Για τους λόγους αυτούς ερωτάσθε κ. Υπουργέ:

Προτίθεσθε να προβείτε στην πρόσληψη νοσηλευτικού και ιατρικού προσωπικού στις ΜΕΘ της χώρας, ώστε να ανοίξουν οι ήδη κλειστές κλίνες ΜΕΘ στα νοσοκομεία της χώρας και ειδικότερα στις ΜΕΘ της Βορείου Ελλάδας και να μην κλείσουν και νέες κλίνες, ώστε να μην κινδυνεύσουν ανθρώπινες ζωές;».

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

(3)