Δευτέρα 6 Μαρτίου 2017

Εκτός δασικών χαρτών τα αναδασωτέα, προς ρύθµιση για τα αγροτικά πολύγωνα

Μπίκας Αλέξανδρος
Το πρώτο βήµα για την αντιµετώπιση των σοβαρών προβληµάτων που ανέκυψαν από τη διαδικασία ανάρτησης των δασικών χαρτών έγινε. Με εγκύκλιο του υπουργείου Περιβάλλοντος ανακαλούνται πράξεις αναδάσωσης γεωργικών εκτάσεων, ενώ επίκεται ρύθµιση ώστε να εξαιρεθούν οι αγροτο-δασικές εκτάσεις.
Την ερχόµενη Τετάρτη 8 Μαρτίου, αν γίνει δεκτή τροπολογία που κατέθεσαν οι ΑΝΕΛ, κλείνει οριστικά το ζήτηµα.
Αυτό που µένει τώρα να διευθετηθεί είναι το ζήτηµα των εκχερσωµένων και εν γένει χωραφιών και βοσκήσιµων γαιών εντός ΟΣ∆Ε, που κινδυνεύουν να κριθούν µη επιλέξιµες, αν χαρακτηριστούν δασικές. Τέτοιες είναι οι περιπτώσεις Σαρακατσαναίων που έφτασαν µεσοβδόµαδα µέχρι τον Γιάννη Τσιρώνη, ζητώντας άµεσες πρωτοβουλίες, σύμφωνα με δημοσίευμα της Agrenda.

Οριστική διευθέτηση  εκτιµάται ότι µπορεί να επιτευχθεί νωρίτερα από το αναµενόµενο και χωρίς να χρειαστεί οι παραγωγοί να περιµένουν πρωτοβουλίες από το υπουργείο Περιβάλλοντος. Απαραίτητη προϋπόθεση, να γίνει δεκτή τροπολογία που κατέθεσαν βουλευτές των Ανεξάρτητων Ελλήνων την Πέµπτη σε σχέδιο νόµου του υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης για την συνεργασία Ελλάδας - Αζερµπαϊτζάν στον τοµέα της γεωργίας.

Το σχέδιο νόµου θα τεθεί για ψήφιση την Τετάρτη 8 Μαρτίου κι αν η τροπολογία γίνει δεκτή από τον υπουργό Αγροτικής Ανάπτυξης, το θέµα θα έχει πρακτικά «κλείσει», χωρίς να υπάρξουν επιπτώσεις τόσο για τα αναδασωτέα, όσο και για τα εκχερσωµένα χωράφια και βοσκοτόπια. Πρόκειται για µια απλοποιηµένη λύση που προκρίνει ο Βασίλης Κόκκαλης, ώστε να παρακαµφθεί ο  αντιδρών Σωκράτης Φάµελλος και να µην χαθούν επιδοτήσεις και κυριότητες.

Αλλαγές συντελεστών βοσκοϊκανότητας

Να ξηλώσουν την ΚΥΑ που υπογράφηκε το Μάη του 2015 και κατ’ επέκταση την «τεχνική λύση» ετοιµάζονται στο υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης. Οι πληροφορίες θέλουν το Γιάννη Τσιρώνη να επεξεργάζεται ένα νέο πλαίσιο για τους συντελεστές βοσκοϊκανότητας, ώστε να γίνουν ανακατανοµές ενισχύσεων και να µην υπάρχουν ανισότητες µεταξύ των ποσών των επιδοτήσεων που λαµβάνουν κτηνοτρόφοι από διαφορετικές περιοχές, µε τον ίδιο αριθµό ζώων.

Η ΚΥΑ του 2015 συνδέεται µε την περιβόητη «τεχνική λύση», που έχει δηµιουργήσει µύρια όσα προβλήµατα. Η ΚΥΑ χωρίζει την επικράτεια σε χωρικές ενότητες, δηµιουργώντας ανισότητες στα ποσά των ενισχύσεων. Από την κατανοµή αδικούνται περιοχές, όπως η Θεσσαλία, η Μακεδονία, η Θράκη, η Στ. Ελλάδα, ενώ ωφεληµένοι βγαίνουν σίγουρα Ήπειρος, νησιά και Κρήτη.

Προς αυτή την κατεύθυνση κινούνται και 8 µελέτες από το ΠΑΑ για τα συστήµατα βόσκησης. Οι µελέτες αφορούν τους νοµούς Λέσβου, Θεσσαλονίκης, Θεσπρωτίας, Ροδόπης, Αιτωλοακαρνανίας, Σερρών, Χαλκιδικής και Ηρακλείου, όπου εντοπίζονται σοβαρά θέµατα επιλεξιµότητας.



Ανάκληση πράξεων αναδάσωσης αγρογής με εγκύκλιο Φάμελλου

Η ανάκληση πράξεων αναδάσωσης γεωργικών εκτάσεων που είχαν συµπεριληφθεί στις αναδασωτέες, µε αποτέλεσµα να εµφανίζονται ως τέτοιες και στους δασικούς χάρτες, των οποίων η ανάρτηση συνεχίζεται ανά περιοχή, είναι η πρώτη πρωτοβουλία για την επίλυση των σοβαρών προβληµάτων που ανέκυψαν κατά τη διαδικασία, από το υπουργείο Περιβάλλοντος.

Συγκεκριµένα για τα αναδασωτέα υπεγράφη εγκύκλιος από τον αναπληρωτή υπουργό, Σωκράτη Φάµελλο, µε την οποία ενηµερώνονται οι δασικές υπηρεσίες, µεταξύ άλλων, ως εξής:

Περιοχές κηρυγµένων αναδασωτέων εκτάσεων στους αναρτηµένους δασικούς χάρτες. Στους δασικούς χάρτες αναδεικνύονται περιοχές, που σύµφωνα µε το περιεχόµενο αυτών δεν αποτελούσαν, µε βάση τα φωτοερµηνεία των αεροφωτογραφιών του 1945, δάση ή δασικές εκτάσεις, αλλά ούτε σύµφωνα µε την φωτοερµηνεία των πλέον πρόσφατων αεροφωτογραφιών και τις αυτοψίες προκύπτει ότι αποτελούν αντίστοιχης µορφής εκτάσεις, χαρακτηριζόµενες, γενικά, ως άλλης µορφής/κάλυψης εκτάσεις ή χορτολιβαδικές, ή έχουν εκδοθεί τελεσίδικες πράξεις κατ΄ εφαρµογή του άρθρου 14 ν. 998/1979 που δεν τις χαρακτηρίζουν ως δάση ή δασικές εκτάσεις. Παράλληλα γι΄ αυτές ισχύουν αποφάσεις κήρυξής τους ως αναδασωτέων, για τις οποίες εκκρεµεί οφειλόµενη διενέργεια έρευνας και ενδεχόµενης αποσαφήνισης, δια της ανάκλησής τους (µερικής ή ολικής). Επίσης, ενδέχεται εκτάσεις ευρισκόµενες σε καθεστώς νόµιµης αλλαγής χρήσης ή έχουν αλλάξει χρήση κατ΄ εφαρµογή των άρθρων 67 ν.998/1979, 14 ν. 1734/1987 και 12 ν. 3208/3208/2003 να συµπεριλαµβάνονται εντός ευρύτερων περιοχών κηρυγµένων ως αναδασωτέων, που λεκτικά εξαιρούν της αναδάσωσης εκτάσεις, χωρίς να έχουν αποτυπωθεί τα όριά τους στα τοπογραφικά διαγράµµατα που τις συνοδεύουν.

Κατόπιν τούτων,  για την αξιοπιστία της διοίκησης σε σχέση µε τις οφειλόµενες ενέργειές της, και για την αποφυγή σύγχυσης των πολιτών αναφορικά µε την εφαρµοζόµενη διαδικασία, να µεριµνήσετε ώστε να ενεργοποιηθούν, άµεσα και κατά προτεραιότητα στις περιοχές αρµοδιότητάς σας, που αναρτώνται δασικοί χάρτες, οι διαδικασίες του άρθρου 44 παρ.4 ν. 998/1979 όπως ισχύει, προκειµένου να εκδοθεί η προβλεπόµενη απόφαση της ανάκλησης της απόφασης κήρυξης ως αναδασωτέας του Συντονιστή Αποκεντρωµένης ∆ιοίκησης. Η ανωτέρω διαδικασία να ενεργοποιηθεί και σε υπό κατάρτιση και υπό θεώρηση δασικών χαρτών».

Πηγή: agronews.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

(3)